Isolation and characterization of KG type yeast killer toxins
KG tipi maya toksik proteinlerinin izolasyonu ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 93273
  2. Yazar: ARMAĞAN SAĞIROĞLU (KOÇER)
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH İZGÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Maya Toksik Proteinleri, Jel Geçirgenlik Kromatografîsi, Kromatofokusing, MALDI-TOF Kütle Spektrometrisi, Aminoasit Sekans Dizilimi, iyon-değişim Kromatografîsi. vı, Yeast Killer Toxins, Size Exclusion Chromotography, Ion Exchange Chromatography, Chromatofocusing, Protein Sequencing, MALDI-TOF Mass Spectrometry. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
öz K6 TİPİ MAYA TOKSİK PROTEİNLERİNİN İZOLASYONU VE KARAKTERİZASYONU Koçer Sağıroğlu, Armağan Doktora Tezi, Biyoloji Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Fatih İzgü Eylül 2000, 100 sayfa Kluyveromyces marxianus mayasının toksik aktivitesinden sorumlu proteinleri incelendi. Aktivitede rol alan proteinler besi ortamından ayrıştırıldı. Bunlar, polyakrilamid jeller, molekül büyüklüğü ve pH gradiant jelleri, jel geçirgenlik kromatografileri, kromatofokusing, ultrafiltrasyon, jel içinde tripsin ile parçalanma ve MALDI-TOF mass spektrometri, N terminal ve internal sekans dizilimi belirlenmesi yöntemleri kullanılarak karakterize edildi. Ortamdaki ana protein, parçalayıcı olmayan jellerden izole edildi ve toksik aktiviteyi gösterdi. 42 kDa büyüklüğünde, şeker içermeyen, pl noktasi 5.02 olduğu bulunan bu proteinin, internal amino asit sekansdizilimi, bu proteinin, yine aynı organizmanın polygalacturonase precursor proteini ile yüksek homolojisi olduğunu gösterdi. Ana proteinin ortamdan uzaklaştırılmasından sonra geriye kalan fraksiyonda hala aktivite bulunmasi nedeniyle, bu fraksiyondaki proteinler de incelendi. Jel geçirgenlik, kromatofokusing ve ultrafiltrasyon deneyleri, bu fraksiyonun toksik karakterinden, birleşip ayrışabilen ve üç proteinden oluşan bir sistemin sorumlu olduğunu gösterdi. Bu proteinlerin şeker içerdiği ve pl noktalarının 4.6 olduğu bulundu. Amino asit sekans dizilimi sonuçları bu proteinlerden birinin Sacharomyces cerevisia'nın proteasome component SUN4, diğerininse yine aynı mayanın teorik ve fonksiyonu bilinmeyen bir proteini ile yüksek homolojisi olduğunu gösterdi. Üçüncü protein bilinen proteinlerin herhangi biriyle önemli bir benzerlik göstermedi. Sonuç olarak bu çalışmada K6 tipi maya toksik sisteminin toksik aktivitesinden dört tane proteinin sorumlu olduğu gösterildi. Bu proteinlerin büyük ölçekli izolasyonu ve daha ileri karakterizasyonu için gerekli karakterleri bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ISOLATION AND CHARACTERIZATION OF K6 TYPE YEAST KILLER TOXIN Koçer Sağıroğlu, Armağan Ph.D. in Biology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Fatih Izgü September, 2000, 100 pages The proteins responsible for the killer activity of the yeast Kluyveromyces marxianus were investigated. Proteins involved in the killer activity were isolated from the growth culture. They were analysed by native and denaturing gels, size and pH gradient gels, size exclusion chromatographies, chromatofocusing, differential ultrafiltration, in-gel trypsin digestion and MALDI-TOF mass spectrometry, N-terminal and internal sequencing. The main protein was isolated from preparative nondenaturing native gels, and it showed the killer activity. It was shown to be a 42 kDa, nonglycosylated, single protein having a pi value of 5.02. By sequence manalysis it was shown to have a high homology with a protein called polygalacturonase precursor protein from the same species. Since after removal of 42 kDa protein the remaining proteins of the culture filtrate still showed the killer activity, they were also investigated. Size exclusion, chromatofocusing and differential ultrafiltration experiments indicated a reversibly associating system including three proteins responsible for the killer activity of this fraction. They were shown to be glycosylated proteins having a pi value around 4.6. The result of sequence analysis showed that one of them has a very high homology with a protein called proteasome component SUN4, the other has homology with a hypothetical protein with an unknown function. The third one didn't show a significant homology to the known proteins. In conclusion, K6 type killer system was identified to have four proteins for its killer activity. The major characteristics of the proteins for the large scale production and further characterization were identified.