Alçak gerilim şebekelerinde elektrikli araçların etkisinin kondansatör kullanımı ile azaltılması
Mitigating the impact of electric vehicles on low voltage networks through the use of capacitors
  1. Tez No: 932740
  2. Yazar: SEFU KITARONKA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED SAİT AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: EV'ler, AG sistemleri, Kondansatör sistemleri, Akıllı şebekeler, EVs, LV systems, Capacitor systems, Smart grids
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Elektrikli arabaların (EV'ler) yaygın kullanımı, çevre dostu ulaşım çözümlerine küresel geçişte önemli bir adımı temsil etmektedir. Ancak EV kullanımındaki hızlı gelişme, özellikle elektrik şebekeleri üzerindeki etkileri açısından kritik sorunları gün yüzüne çıkarmıştır. Enerji altyapımızın temel dayanağını oluşturan bu şebekeler, EV şarjından kaynaklanan önemli güç talebi artışı nedeniyle eşi benzeri görülmemiş bir yük altında kalmaktadır. Bu ek yük gerilim kararsızlığına, gücün kalitesiyle ilgili sorunlara ve yerel kesintilere yol açabilir. Bu zorluklarla başa çıkmak için, bu çalışma, EV'lerin alçak gerilim (AG) sistemleri üzerindeki etkisini azaltmada bir yöntem olarak kondansatörlerin stratejik yerleştirilmesini incelemektedir. Elektrik enerjisini depolama ve serbest bırakma yeteneğine sahip olan kondansatörler, şebeke kararlılığını ve dayanıklılığını artırmada umut vaat etmektedir. Ancak potansiyeline rağmen, kondansatörlerin akıllı şebekelere entegrasyonu ve EV'lerin getirdiği özel zorlukları çözmedeki rolü, daha fazla araştırma gerektiren gelişen bir alan olmaya devam etmektedir. Bu tez, AG şebekelerinde güç kalitesini artırmak amacıyla kondansatörlerin kurulumunu detaylı bir şekilde analiz etmektedir. Akıllı şebekelerdeki kondansatör sistemlerinin henüz geniş çaplı kullanım için tamamen gerilim kontrolü sağlamayacak seviyede olduğunu vurgularken, çalışmamız bu teknolojinin sürekli gelişimine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Ampirik çalışma, deneysel doğrulama ve mevcut kondansatör teknolojisinin kapsamlı bir incelemesini birleştirerek, AG şebekelerinde EV kaynaklı sorunların etkili gerilim kontrolü ile yönetilmesini destekleyen uygulanabilir öngörüler sunmayı hedeflemekteyiz. EV'ler alçak gerilim şebekeleri ve kondansatör teknolojisi arasındaki ilişki, özellikle elektrik mühendislerini ilgilendiren teknik bir sorundur. Bu çalışma bu kritik meseleyi vurgulamayı ve daha dayanıklı, çevre dostu bir enerji geleceğine giden yolu aydınlatmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The widespread adoption of electric vehicles (EVs) represents a significant step in the global transition towards environmentally friendly transportation solutions. However, the rapid increase in EV usage has revealed critical challenges, particularly regarding their impact on electrical networks. These networks, which form the backbone of our energy infrastructure, are under unprecedented strain due to the substantial surge in power demand caused by EV charging. This additional load may lead to voltage instability, power quality issues, and localized outages. To address these challenges, this study examines the strategic placement of capacitors as a method to mitigate the impact of EVs on low-voltage (LV) systems. Capacitors, with their ability to store and release electrical energy, show promise in enhancing grid stability and resilience. Despite their potential, the integration of capacitors into smart grids to tackle the specific challenges posed by EVs remains an evolving field that requires further investigation. This dissertation provides a comprehensive analysis of improving power quality in LV networks through the deployment of capacitors. While emphasizing that capacitor systems within smart grids are still developing and not yet fully refined for large-scale implementation, our study aims to contribute to the continuous advancement of this technology. By integrating empirical research, experimental validation, and a thorough review of the current state of capacitor technology, we seek to provide actionable insights that support effective voltage control in managing EV-induced issues in low-voltage networks. The interaction between EVs, low-voltage networks, and capacitor technology presents a complex but strictly electrical engineering-related issue. This study aims to highlight this critical problem and pave the way for a more resilient and environmentally sustainable energy future.