Kavernöz sinir hasarı sonrasında kavernöz cisimler üzerine riosiguatın koruyucu etkisinin araştırılması
Investigation of the protective effect of riociguat on cavernous bodies after cavernous nerve injury
- Tez No: 932868
- Danışmanlar: PROF. DR. RASİN ÖZYAVUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Erektil disfonksiyon, riosiguat, periferal sinirler, periferal sinir hasarı, Erectile dysfunction, riociguat, peripheral nerves, peripheral nerve injuries
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Cinsel ilişki için yeterli ereksiyonu sağlayamama veya oluşan ereksiyonu idame ettirememeye erektil disfonksiyon (ED) adı verilmektedir. Erektil disfonksiyonun etiyolojisinde, radikal prostatektomi cerrahisi gibi sinirin mekanik veya termal travmaya uğradığı veya sinirin tam kesildiği durumlar da bulunmaktadır. Sinir travması veya tam kesi sonrasında, nitrik oksit azalması ve normal erektil fonksiyonda bozulma meydana gelmekte ve nitrik oksit, guanilat siklaz, cGMP yolağı gibi ereksiyon ile ilişkili değişkenler incelenerek tedavi seçenekleri değerlendirilebilmektedir. Tez çalışmasında, çift taraflı kavernöz sinir tam kesi modeli uygulanmış ve sıçanlarda bu hasarın ve ilaç olarak riosiguatın nitrik oksit, guanilat siklaz, cGMP yolağına etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada, Spraque Dawley tipi, 350-400 gr ağırlığında toplam 24 adet erişkin erkek sıçan kullanılmıştır (4 grup; her bir grupta 6 sıçan). Deney hayvanlarından elde edilen kavernozal dokular izole organ banyosu sisteminde farmakolojik olarak incelenmiş ve sakrifiye edilen sıçanlardan alınan penis dokuları da histolojik olarak değerlendirilmiştir. Erişkin erkek sıçanlarda oluşturulan çift taraflı kavernöz sinir tam kesi modeli ile geliştirilen ED'de riosiguatın olası etkilerinin incelendiği bu çalışmada, riosiguatın kavernöz dokularda, sinir hasarı sonrası gelişen fibrozisi önleme ve kavernözal aktiviteyi koruma yönünde farmakolojik ve histolojik olumlu bulgular sağladığı gözlenmiştir. Çift taraflı kavernöz sinir hasarı gelişen sıçanlarda riosiguat uygulamasının olumlu etkiler sergilediğinin ortaya konulduğu bu çalışmanın ışığında, sinir hasarı varlığında, riosiguat uygulaması ile erektil kapasitenin korunabileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The inability to achieve or maintain an erection sufficient for sexual intercourse is called erectile dysfunction. One of the reasons for erectile dysfunction may be radical prostatectomy surgery that may cause mechanical or thermal trauma as well as the transsection of the nerve. Trauma or transsection of the nerve leads to a decrease in nitric oxide and deterioration of erectile function which can be investigated through nitric oxide, guanylate cyclase, cGMP pathways, in the way to evaluate the effect of molecules. The aim of this study was to investigate the effects of the injury and riociguat on nitric oxide, guanylate cyclase, and cGMP pathways in the bilateral cavernous nerve transsection model created in rats. In this study, a total of 24 adult male Sprague Dawley type rats weighing 350-400 g were used (4 groups, 6 rats each). The cavernosal tissues obtained from the rats were studied pharmacologically in the isolated organ bath system. Also, the histological features of the penile tissues taken from the sacrificed rats were evaluated. The data obtained from adult male rats with bilateral cavernous nerve transsection model showed that riociguat has decreased the fibrosis process related to nerve injury and has protected the cavernousal activity, pharmacologically and histologically. The findings of the study led us to a hopeful conclusion that riociguat administration may have possible protective effects in erectile capacity in the presence of nerve injury.