Profesyonel futbolcularda kardiyopulmoner fonksiyon ve fizyolojik egzersiz kapasitesinin sezonal seyrinin incelenmesi
Investigation of seasonal course of cardiopulmonary function and physiological exercise capacities among professional soccer players
  1. Tez No: 932867
  2. Yazar: ABDULLAH KAAN KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AYAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: AerobBc capacBty, Football, MaxBmal exercBse, Performance, Sleep
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Sportif performans, yoğun egzersiz ve dayanıklılık gerektiren takım sporlarında sporcunun teknik ve taktik becerilerinin yanı sıra, fizyolojik kapasiteye önemli ölçüde bağlıdır. Kardiyovasküler sistem, kas yapısı ve hücresel enerji gibi fizyolojik fonksiyonların sirkadiyen düzenlemesi, egzersiz kapasitesindeki günlük farklılıkları açıklayabilir. Ancak, sezonluk değişimlerin bu parametreler ve sportif kapasite üzerindeki etkileri tam olarak bilinmemektedir. Bu tez, profesyonel futbolcularda kardiyopulmoner fonksiyon ve fizyolojik egzersiz kapasitesinin sezon boyunca nasıl değiştiğini araştırmayı amaçlamaktadır Çalışmada bir profesyonel erkek futbol takımının tüm futbolcuları, sezonun üç aşamasında değerlendirmeye tabi tutuldu. Kardiyopulmoner fonksiyon ve fizyolojik egzersiz kapasitelerini değerlendirmek için semptom sınırlı olarak şiddeti artırılan protokol ile kardiyopulmoner egzersiz testi kullanıldı. Katılımcıların uyku kalitesi Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi ile, yorgunluk durumu çok boyutlu yorgunluk ölçeği ile, depresyon durumu Beck depresyon ölçeği ile ölçüldü. Veriler analiz edilerek sezonun farklı dönemleri arası karşılaştırma yapıldı. Araştırmaya katılan tüm katılımcılar değerlendirildiğinde yaş ortancası 22 (IQR 20.0-27.0), boy ortalaması 180.72±5.09 cm, kilo ortalaması 75.05±6.39 kg ve vücut yağ oranı 12.38±2.68 idi. Katılan tüm sporcuların maksimum iş yükü ortalaması 231.83±27.85 watt olarak saptandı. Tüm katılımcıların maksimum oksijen tüketimi,42.25±6.21 mL/kg/dk, maksimum oksijen tüketimi esnasında kalp atım hızı ortalaması 156.09±24.81 atım olarak tespit edildi. Bu parametrelere yönelik sezonun üç ayrı dönemi için yapılan ayrı ayrı değerlendirmeler karşılaştırıldığında istatistiksel anlamlı fark tespit edilmedi. Çalışma bulgularımız doğrultusunda takımın fizyolojik parametrelerini geliştirmek için kardiyopulmoner kapasite, solunum sitemi ve genel fizyolojik dayanıklılığa yönelik futbol sezonuna bağlı öncelikli bir durum tespiti yapılmalı. Çalışma sonuçlarımızın sporcuların sezon arasında/başında da antrenman yapmasına bağlı olabileceğini dışlayamamakla birlikte sporcularda gözlenen sezona bağlı performans değişikliklerinin sadece kardiyopulmoner fizyolojik parametreler yerine çok yönlü dinamiklerin birleşiminden kaynaklanabileceğini düşündürmektedir. Anahtar Kel\meler:AerobBk kapasBte, Futbol, MaksBmal egzersBz, Performans, Uyku
Özet (Çeviri)
Sporting performance, in team sports requiring intense exercise and endurance, is significantly influenced not only by the athlete's technical and tactical skills but also by their physiological capacity. The circadian regulation of physiological functions such as the cardiovascular system, muscle structure, and cellular energy may explain the daily variations in exercise capacity. However, the seasonal effects of these parameters and their impact on athletic capacity are not fully understood. This thesis aims to investigate how cardiopulmonary function and physiological exercise capacity change throughout the season in professional football players. In the study, all players of a professional male football team were evaluated during three phases of the season. To assess cardiopulmonary function and physiological exercise capacity, a symptom-limited, progressively intense protocol was used in a cardiopulmonary exercise test. Participants' sleep quality was measured using the Pittsburgh Sleep Quality Index, fatigue was assessed with the Multidimensional Fatigue Inventory, and depression was evaluated using the Beck Depression Inventory. The data was analyzed and a comparison was made. When all participants in the study were evaluated, the median age was 22 (IQR 20.0-27.0), the average height was 180.72±5.09 cm, the average weight was 75.05±6.39 kg, and the average body fat percentage was 12.38±2.68. The average maximum workload of all participants was found to be 231.83±27.85 watts. The VO₂max of all participants was 42.25±6.21 mL/kg/min, and the average heart rate during VO₂max was 156.09±24.81 beats per minute. When the separate evaluations for the three different periods of the season were compared, no statistically significant differences were found. Based on our study findings, an initial assessment should be made regarding the team's physiological parameters, focusing on cardiovascular capacity, respiratory system, and overall physiological endurance, depending on the football season. Although we cannot rule out that the results of our study may be related to athletes training during the off-season/pre-season, it suggests that the season-related performance changes observed in athletes may stem from the combination of multifaceted dynamics rather than just cardiopulmonary physiological parameters.