Optimisation of tissue culture conditions and gene transfer studies in lentil
Mercimekte doku kültürü şartlarının optimizasyonu ve gen transfer çalışmaları
  1. Tez No: 93287
  2. Yazar: MEHRZAD MAHMOUDİAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AVNİ ÖKTEM, PROF. DR. HALUK HAMAMCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Mercimek, Organogenezis, Agrobacterium, Vakum Infiltrasiyonu, Mikroprojektil Parçacık Bombardmanı, Kinetin, BAP, GUS vı, Lentil, Organogenesis, Agrobacterium, Vacuum Infiltration, Microprojectile Particle Bombardment, GUS IV XC îtelKÖ?RETİM K0RULU BOKftMANTASYON MERKEZİ
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
93^7- öz MERCİMEKTE DOKU KÜLTÜRÜ ŞARTLARININ OPTÎMÎZASYONU VE GEN TRANSFER ÇALIŞMALARI Mahmoudian, Mehrzad Doktora, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Haluk Hamamcı Ağustos 2000, 140 sayfa Bu çalışmada, Sultan- 1 ve Fırat-87 mercimek çeşitlerinde doku kültürü koşullarının optimizasyonunu ve Agrobacterium infiltrasyonuna ve partikül bombardrnanına dayalı transformasyon sistemleri araştırılmıştır. Dolaylı ve dolaysız organogenesis, bu çalışmadaki in vitro regenerasyonunun iki temel yolunu oluşturmaktadır. Çalışmadaki regenerasyon deneyleri boyunca, regenerasyon için belirleyici rolü bilinen üç önemli faktör, yani genotip, eksplant türü ve hormon kompozisyonları incelenmiştir. Dolaylı organogeneziste, üç değişik eksplant türünün regenerasyon tepkisi, üç değişik büyüme ortamında incelenerek, araştırılmıştır. Her iki çeşidin boğum içeren parçaları, 0.1 mg/L GA ve 10 mg/L Kinetin içeren ortamlarda, kallogenesis ve sürgün regenerasyonu açısından, en iyi sonuç veren eksplantler olarak belirlenmiştir.Dolaysız organogeneziste ise, 1 mg/L BAP içeren ortamlarda tutulan kotiledon bağlantılı boğumlar, regenerasyon sistemi olarak kullanılmış ve sürgün oluşturmak için, potansiyeli yüksek eksplantlar olarak tespit edilmiştir. Bu nedenle bahsi geçen eksplantlar transformasyon çalışmalarında kullanılmıştır. Regenere olmuş sürgülerinin köklendirilmesinde, 0.1 mg/L IAA veya 0.1 mg/L EBA içeren köklendirme ortamlarının ile mikrografting tekniğinin üstünlüğü saptanmıştır. Transformasyon deneylerinde Agrobacterium tumefaciens GV2260:pGUSINT ve, pBSGUSINT transformasyon vektörü kuUamlmıştır. Transformasyon sisteminin verimliliği, geçici gen ifadesinin histokimyasal GUS analizi ile belirlenmesiyle saptanmıştır. Bu analizler sonucunda, mercimekteki kotiledon bağlantılı boğumlarda her iki transformasyon sistemininde, genetik transformasyon için kullanılabilirliği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPTIMISATION OF TISSUE CULTURE CONDITIONS AND GENE TRANSFER STUDIES IN LENTIL Mahmoudian, Mehrzad Ph.D., Department of Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin Avni öktem Co-Supervisor: Prof. Dr. Haluk Hamamcı August 2000, 140 pages This work describes an attempt to optimise the tissue culture conditions for in vitro regeneration of Turkish cultivars of lentil (Lens culinaris), Sultan- 1 and Firat-87, in association with the transformation systems, vacuum infiltration based Agrobacterium mediated and microprojectile particle bombardment. Direct and indirect organogenesis were the two main avenues of in vitro regeneration followed in this study. Throughout the regeneration studies in this work, the effect of three crucial factors, genotype, explant source, and growth regulators, which are known to influence the fate of the regeneration of plants, were taken into consideration. In the indirect organogenesis, upon their cultivation in three different media, the regeneration response of three different explant sources, were investigated. The nodal segments of both cultivar were evidenced to be the most responsive explant source for callogenesis and shoot regeneration, in a medium containing 0.1 mg/L GA and 10 mg/L Kinetin. mIn the direct organogenesis, cotyledonary nodes cultivated on 1 mg/L BAP containing medium were used as the regeneration system, and shown to be of high potential to regenerate multiple shoots, therefore assigned to be used in the transformation studies. The best rooting of the regenerated shoots was achieved mainly through either rhizogenesis in 0.1 mg/L IAA or 0.1 mg/L IB A, as well as through micrografting. Agrobacterium tumefaciens GV2260:pGUSINT and pBSGUSINT transformation vector, were used in transformation experiments, where the efficiency of the system could be assessed using transient gene expression assay, via histochemical GUS staining. These assays indicated that, cotyledonary node of lentil, subjected to either of the transformation systems, was amenable to the genetic transformation, with a high transient gene expression of the foreign gene.