Optimization of in vitro regeneration of different soybean cultivars
In vıtro koşullarda farklı soya çeşitlerinde rejenerasyonoptimizasyonu
- Tez No: 678666
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALLAH BAKHSH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Doku kültürü, doğrudan organogenez, sürgün regenerasyonu, kök oluşumu, BAP, soya fasülyesi, Tissue culture, direct organogenesis, shoot regeneration, root formation, BAP, soybean
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Genetik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Soya, dünyadaki önemli endüstriyel ürünlerden biridir. Soya üretimi için geleneksel ıslah kaçınılmazdır. Ancak biyotik ve abiyotik stres faktörlerinin etkileri üretimde sıkıntılara neden olmaktadır. Tarım arazilerinin tahribi ve artan nüfus, soya üretimini ve ıslah çalışmalarını daha da etkilemiştir. Hızlandırılmış soya ıslahı için in vitro doku kültürü ve gen transformasyon yöntemleri ile bu süreci kısaltmak mümkündür. Bu çalışmada, sekiz Türk soya çeşidinin çimlenme oranları değerlendirilmiş ve daha ileri rejenerasyon optimizasyon çalışmaları için Arısoy ve Traksoy seçilmiştir. Sürgün rejenerasyonu için kotiledon düğümü ve kotiledon yapraklı kotiledon düğümü eksplantları kullanılmıştır. Doğrudan organogenez yoluyla BAP (1 mg/L) ve miyoinositol (100 mg/L) ile desteklenmiş MS ortamında sürgün rejenerasyonu gözlemlenmiştir. Sürgünler daha sonra IBA (1 mg/L) içeren MS ortamında köklendirilmiştir. Kotiledon yapraklı kotiledon düğüm eksplantları kullanılarak Arısoy ve Traksoy çeşitlerinden sırasıyla %81 ve %53 rejenerasyon yanıtı elde edilmiştir. Bu optimize edilmiş rejenerasyon koşulları, gelecekteki doku kültürü ve gen transformasyon çalışmaları için uygun bir kaynak olabilir.
Özet (Çeviri)
Soybean is one of the crucial industrial crops in the world. Conventional breeding is inevitable for soybean production. However, the effects of biotic and abiotic stress factors cause affliction in production. The destruction of lands and increasing population have further affected soybean production and breeding studies. For accelerated soybean breeding, it is possible to shorten this process via in vitro tissue culture and gene transformation methods. In this study, germination rates of eight Turkish soybean cultivars were evaluated and Arısoy and Traksoy were selected for further regeneration optimization studies. Explants of cotyledonary node and cotyledonary node with cotyledonary leaf were used for shoot regeneration. Shoot regeneration was observed on MS medium supplemented with BAP (1 mg/L) and myoinositol (100 mg/L) via direct organogenesis. Shoots were then rooted on MS medium containing IBA (1 mg/L). Using cotyledonary node with cotyledonary leaf explants, 81% and 53% of regeneration response were achieved from Arısoy and Traksoy cultivars, respectively. These optimized regeneration conditions can be a suitable resource for future tissue culture and gene transformation studies.