Mediasten kitlelerinde cerrahi yaklaşımlarımızın değerlendirilmesi
Evaluation of our surgical approaches in mediastinal masses
- Tez No: 932870
- Danışmanlar: PROF. DR. REFİK ÜLKÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Cerrahisi, Thoracic Surgery
- Anahtar Kelimeler: Mediastinal masses, surgical approach, complications, malignancy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Mediastinal kitleler, torasik boşluğun merkezi kompartmanı olan mediasten içinde yer alan çeşitli patolojik oluşumları temsil etmektedir. Bu kitleler çeşitli doku ve yapılardan kaynaklanabilmekte ve çok farklı klinik tablolara ve tanısal zorluklara yol açabilmektedir. Bu çalışmada Dicle Üniversitesi Göğüs Cerrahisi kliniğinde mediastinal kitle tanılı olguların; yaş, semptom, radyolojik bulgular, uygulanan tanısal yöntemler ve cerrahi sonucundaki patolojik tanıları değerlendirilmiş olup mediastinal kitlelerde uluslararası ve ulusal literatürden farklı özellik ve oranda mediastinal lezyonların olup olmayacağı araştırılmıştır. Yöntem: Çalışmamızda Ocak 2014 ile Ocak 2023 tarihleri arasında mediasten kitle nedeniyle Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi kliniğinde opere edilen 155 hastanın yaş, cinsiyet, tümör lokalizasyonu, radyolojik bulguları, uygulanan tanısal yöntemler, histopatolojik tanısı, yapılan cerrahi teknik, postoperatif tedavi, açısından retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda 155 hasta incelendi. Hastaların %61,3'ü kadındı, yaş ortalaması 38,37 yıldı. En sık semptomlar öksürük, dispne ve göğüs ağrısıydı. En yaygın preoperatif tanı Myastenia Gravis'ti. En sık görülen lezyonlar timoma, timik hiperplazi ve bronkojenik kistti. Benign lezyonlar çoğunlukla kadınlarda görülürken, malign lezyonlar erkeklerde yaygındı. Malign lezyonlar ön mediastende daha sık yer almaktaydı. Postoperatif komplikasyon oranı %17,4 olup malign hastalar ve ek hastalığı olanlarda daha yüksekti. Malign hastalarda mortalite oranı %21,2 idi. Sonuç: Mediastinal kitlelerin erken tanısı ve doğru cerrahi yaklaşımı önemlidir. Semptomatik olmayan hastalar göz ardı edilmemelidir. Minimal invaziv cerrahi yöntemler, iyileşmeyi hızlandırıp komplikasyonları azaltabilir. Cerrahi tekniklerin, hastanın durumu ve lezyona göre özelleştirilmesi tedavi başarısını artırır. Myastenia gravis gibi nöromüsküler hastalıklar dikkatle yönetilmelidir. Malign hastalıkların tedavisinde erken tanı ve multidisipliner yaklaşım sağkalımı iyileştirir. Anahtar kelime: Mediastinal kitleler, cerrahi yaklaşım, komplikasyon, malignite
Özet (Çeviri)
Aim: Mediastinal masses represent various pathological formations in the mediastinum, the central compartment of the thoracic cavity. These masses may originate from various tissues and structures, leading to very different clinical presentations and diagnostic difficulties. In this study, age, symptoms, radiological findings, diagnostic methods and pathological diagnoses at the end of surgery were evaluated in cases diagnosed with mediastinal masses in Dicle University Thoracic Surgery Clinic, and it was investigated whether there would be mediastinal lesions with different characteristics and proportions from the international and national literature in mediastinal masses. Methods: In our study, we retrospectively evaluated the age, gender, tumour localisation, radiological findings, diagnostic methods, histopathological diagnosis, surgical technique, postoperative treatment of 155 patients who were operated in Dicle University Medical Faculty Hospital Thoracic Surgery Clinic for mediastinal mass between January 2014 and January 2023. Results: In our study, 155 patients were analysed. 61.3% of the patients were female, and the mean age was 38.37 years. The most common symptoms were cough, dyspnoea and chest pain. The most common preoperative diagnosis was Myasthenia Gravis. The most common lesions were thymoma, thymic hyperplasia and bronchogenic cysts. Benign lesions were primarily seen in women, while malignant lesions were common in men. Malignant lesions were more frequently located in the anterior mediastinum. The postoperative complication rate was 17.4% and was higher in malignant patients and those with comorbidities. The mortality rate was 21.2% in malignant patients. Conclusion: Early diagnosis of mediastinal masses and correct surgical approach are important. Non-symptomatic patients should not be ignored. Minimally invasive surgical methods can accelerate recovery and reduce complications. Customisation of surgical techniques according to the patient's condition and lesion increases treatment success. Neuromuscular diseases such as myasthenia gravis should be carefully managed. Early diagnosis and multidisciplinary approach in the treatment of malignant diseases improve survival.