Char attrition in fluidized bed combustors
Akışkan yataklı yakıcılarda kok aşınımı
- Tez No: 93303
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN SELÇUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kok aşınımı, akışkan yatakta yakma, linyit. vı tec ¥tettö, Char attrition, fluidized bed combustion, lignite. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
oz AKIŞKAN YATAKLI YAKICILARDA KOK AŞINIMI Göğebakan, Yusuf Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nevin Selçuk Eylül 2000, 108 sayfa Kok aşınımmın etkisini incelemek amacıyla sürekli çalışan akışkan yataklı yakıcılar için daha önce geliştirilmiş ve test edilmiş bir sistem modeli kok aşınımını içeren bir model haline getirilmiştir. Kok aşınımını içeren ve içermeyen modelin öngörülerinin doğruluğu kendi külü içinde linyit yakan ODTÜ 0.3 MW AAYY Test Ünitesinin davranışının belirlenmesine uygulanmış ve aynı test ünitesi üzerinden alınan ölçümlerle yapılan karşılaştırma ile değerlendirilmiştir. Model için gerekli olan kok aşınım sabitleri deneylerden bulunmuş ve literatürdeki değerler ile aynı büyüklükmertebesinde oldukları görülmüştür. Gazla sürüklenen kok miktarları, linyitlerin akışkan yatakta yakılmasında gazla taşınan kokun birincil kaynağının kokun aşınmasından ziyade kok parçacıklarının yanma ve aşınmasıyla oluşan ince taneciklerden kaynaklandığını göstermiştir. Çalışılan linyit ve test ünitesinin işletme koşulları için kok aşmımının model sonuçlarını büyük ölçüde etkilemediği sonucuna varılmıştır. Kok aşmımlı ve aşınımsız modellerle hesaplanan yanma veriminin ölçümlerle karşılaştırılması, akışkan yatakta yakma sistemlerinde yanma veriminin doğru öngörülebilmesi için kok aşınımmm zorunlu olduğunu göstermiştir. Bu çalışmada önerilen sistem modelinin akışkan yataklı yakıcıda gerçekleşen olayların nicel ve nitel temsilinde yararlı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHAR ATTRITION IN FLUIDIZED BED COMBUSTORS Göğebakan, Yusuf M.S., Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nevin Selçuk September 2000, 108 pages A mathematical model, previously developed and tested for the modeling of continuous fluidized bed combustors was extended to incorporate char attrition in order to investigate its effect on the predictive performance of the model. The predictive accuracy of the model with and without char attrition was assessed by applying it to the prediction of the behavior of METU 0.3 M W AFBC Test Rig burning lignites in their own ashes, and comparing its predictions with measurements taken on the same rig. Attrition rate constants required in the model were determined experimentally and found to be in the same iiiorder of magnitude with the literature values. Calculated char elutriation rates revealed that the main source of char elutriation in the fluidized bed combustion of lignites is not primarily the fine fragments resulting from char attrition but rather the fines resulting as elutriable residues from both combustion and attrition. Effect of char attrition on the predictive performance of the system model was not found considerable for the lignites and operating conditions under consideration. Comparison of combustion efficiencies predicted with and without char attrition and measurements shows that consideration of char attrition is essential for accurate prediction of combustion efficiencies in fluidized bed combustion systems. The system model proposed in this study proves to be a useful tool in qualitatively and quantitatively simulating the processes taking place in an atmospheric fluidized bed combustor.