Mikrostructural and consolidation studies of air-atomized Al-Fe-V-Si and Al-Cr-Fe alloy powders
Hızlı soğutulmuş Al-Fe-V-Si ve Al-Cr-Fe alaşımlarının mikroyapı ve sinterleme çalışması
  1. Tez No: 93304
  2. Yazar: ÖZGÜR GENCEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLGEHAN ÖGEL, YRD. DOÇ. DR. ALİ KALKANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hızlı katılaşma, Al-Fe-V-Si ve Al-Cr-Fe alaşım tozlan, mikroyapı, sıcak haddeleme. VI, Rapid solidification, Al-Fe-V-Si and Al-Cr-Fe alloy powders, microstructure, hot rolling. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
oz HIZLI SOĞUTULMUŞ Al-Fe-V-Si VE Al-Cr-Fe ALAŞIMLARININ MİKROYAPI VE SİNTERLEME ÇALIŞMASI Gencel, Özgür Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Danışman: Doç.Dr. Bilgehan Ögel Yardımcı Danışman: Doç. Dr. Ali Kalkanlı Eylül 2000, 100 sayfa Bu çalışmada, Al-Fe-V-Si ve Al-Cr-Fe alaşım tozlarının içyapı incelemeleri gerçekleştirilmiştir. İnceleme, hem atomize durumdaki, hem de ısıl işlem görmüş tozların içyapılanm kapsamaktadır. Al-Fe-V-Si tozlan yüksek sıcaklıklara ısıtıldığında, içyapısal değişimin 600 °C civarında başladığı gözlenmiştir. Buna karşın Al-Cr-Fe tozlarında değişim 550 °C gibi düşük bir sıcaklıkta başlamaktadır. İçyapı çalışmalarından elde edilen ve içyapıda değişime neden olan sıcaklıklar üst limit olarak Kabul edilmiş ve sıcak presleme & haddeleme işlemleri, bu sıcaklıklar dikkate alınarak gerçekleştirilmiştir. Al- Fe-V-Si tozlan 560 °C ve 100 Mpa'da yapılan bir sıcak presleme işleminde ince levhalara çatlamadan sıcak haddelenmiştir. Al-Cr-Fe alaşımlarının sıcak haddelenmesi ise herhangi bir presleme sıcaklığı ve zamanı kombinasyonunda elde edilememiştir. Al-Fe-V-Si alaşım tozlannın sinterlenmiş ve sıcak haddelenmiş levhalarına ait çekme test sonuçlan literatürde raporlananlardan düşüktür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MICROSTRUCTURAL AND CONSOLIDATION STUDffiS OF AIR-ATOMIZED Al-Fe-V-Si AND Al-Cr-Fe ALLOY POWDERS Gencel, Özgür M.S., Metallurgical and Materials Engineering Department Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Bilgehan Ögel Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali Kalkanh September 2000, 100 pages In this study, the microstructures of Al-Fe-V-Si and Al-Cr-Fe alloy powders were investigated. The study covered both as-atomized and heat treated powders. Then, the results obtained from microstructure - temperature relationships were applied to hot consolidation of the powders. When Al-Fe-V- Si alloys are exposed to high temperatures, it has been found that the microstructural change starts at around 600 °C. On the other hand, for Al-Cr-Fe alloy the critical temperature is much lower, i.e. 550 °C. The relavant temperatures are assumed as the high limits and used in hot consolidation. After a hot pressing operation at 560 °C and at 100 MPa, the Al-Fe-V-Si powders could be hot rolled to thin sheets without any cracking. The hot rolling of Al-Cr-Fe alloys could not be achieved at any hot pressing temperature and time combination. The tensile test results of consolidated and hot rolled sheets of Al-Fe-V-Si alloy powder is lower than the reported in literature. m