İşçi ailelerinde sermaye türleri aktarımı: Adana örneği
Transfer of capital types in worker families: The example of Adana
  1. Tez No: 933107
  2. Yazar: TUĞBA KÜSİN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERHAT TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: İşçi, Sermaye Miktarı, Yeniden Üretim, İşçilerin çocukları, Aile, Worker, Capital Amount, Reproduction, Workers' Children, Family
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmanın amacı, işçi ailelerinde aktarılan sosyal, kültürel ve ekonomik sermaye miktarını ayrıntılı bir şekilde ortaya koyarak, bu sermayenin çocuklarının yatkınlıkları üzerindeki etkilerini keşfetmektir. Bu çerçevede, Adana Mobilyacılar Sitesi ve Adana Organize Sanayi Bölgesi'nde çalışan işçilerle ve onların çocuklarıyla gerçekleştirilen bu çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni benimsenerek 14 erkek işçi ve yaşları 16-29 arasında değişen 9 çocukla yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda, toplumsal konumların yeniden üretiminde sermaye faktörünün önemli bir belirleyen olduğu gözlemlenmiş, ancak babadan çocuğa meslek aktarımının giderek zayıfladığı ve bu geleneğin yavaşça kırılmaya başladığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to thoroughly examine the amount of social, cultural, and economic capital transmitted within working-class families and explore the effects of this capital on the inclinations of their children. In this context, the study was conducted with workers from the Adana Furniture Makers' Site and the Adana Organized Industrial Zone, as well as their children, using the case study design, a qualitative research method. Semi-structured interviews were conducted with 14 male workers and 9 children aged between 16 and 29. The findings indicate that while the capital factor plays a significant role in the reproduction of social positions, the transmission of occupations from father to child has gradually weakened, and this tradition is slowly beginning to break down.