Ramusirumabın endoplazmik retikulum stresi üzerine olan etkilerinin farklı kolorektal kanser hücrelerinde incelenmesi
Investigation of the effects of ramucirumab on endoplasmic reticulum stress in different colorectal cancer cells
  1. Tez No: 933129
  2. Yazar: GÜLŞAH GAMZE ARCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR AKSOY SAĞIRLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kolorektal kanser, Endoplazmik retikulum stresi, Katlanmamış protein yanıtı, Ramusirumab, İlaç direnci, Colorectal cancer, Endoplasmic reticulum stress, Unfolded protein response, Ramucirumab, Drug resistance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyokimya (Eczacılık) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Kolorektal kanser (KRK), en sık görülen kanser türlerinden biri olup, özellikle, metastatik KRK (mKRK) olgularında tedaviye rağmen hastalığın tekrarlama oranı yüksek ve prognoz genellikle kötüdür. Endoplazmik retikulum (ER), protein sentezi ve katlanmasını düzenleyen hayati bir organeldir. ER homeostazının bozulması, katlanmamış protein cevabını (UPR) aktive eder. UPR, hücre içi dengenin yeniden sağlanmasına yardımcı olurken, aşırı stres durumlarında apoptotik mekanizmaları devreye sokar. Kanser hücreleri, hızlı çoğalma ve olumsuz mikro çevre koşulları nedeniyle sürekli ER stresine maruz kalır ve UPR'yi bu olumsuz çevreye adapte olmak için kullanır. Bu süreç, tümör hücrelerinin direnç geliştirmesine ve daha agresif bir fenotip kazanmasına katkıda bulunabilir. Ramusirumab (RAM) ve bevasizumab (BEV), mKRK tedavisinde sıklıkla kullanılan tümör spesifik anti-anjiyogenik etkili biyolojik ajanlardır. Bu ilaçlar klinik uygulamalarda, FOLFOX ve FOLFIRI gibi standart kemoterapi rejimleri ile birlikte kullanılmaktadır. Bu tez çalışmasında, KRK tedavisinde kombine olarak kullanılan anjiyogenez inhibitörleri ve kemoterapötik ajanların, ER stresine bağlı olarak aktive olan UPR sinyal yolları üzerindeki etkilerinin ilk kez belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, RAM ve BEV'in, 5-florourasil (5-FU), irinotekan aktif metaboliti (SN-38) ve oksaliplatin (OKS) ile en yüksek sinerjistik etkiye sahip dozları, MTS hücre canlılık analizi ve SynergyFinder+ programı ile belirlenmiş ve KRK hücre serilerine uygulanmıştır. RT-PCR ve Western Blot analizleri ile bu kombinasyonların, UPR'nin adaptif ve apoptotik cevaplarını düzenleyen gen ifade ve protein seviyeleri üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. HT-29 hücre serisinde, RAM/5-FU kombinasyonunun GRP78/p-EIF2α/ATF4 ve GRP78/ATF6 sinyal yolunu baskılayarak adaptif yanıtı azaltmakta ve ilaç etkinliğini sinerjistik olarak arttırmaktadır. Ayrıca, RAM/SN-38 kombinasyonu ise p-EIF2α/ATF4 sinyal yolunu baskılayarak adaptif yanıtı geriye çevirmekte ve ASK-1 aktivasyonu ile de apoptozu indükleyerek genel anlamda ilaç etkinliğinde artışa neden olmaktadır. Çalışma sonucunda elde edilen verilerin, KRK'da kullanılan kombine tedavilerin, ER stres cevaplarını nasıl düzenlediğini ortaya koyarak, KRK tedavisinde yeni terapötik yaklaşımların geliştirilmesine önemli bir katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Colorectal cancer (CRC) is one of the most commonly diagnosed cancers, and in metastatic CRC (mCRC) cases, the recurrence rate remains high despite treatment, with a poor prognosis. The endoplasmic reticulum (ER) is a vital organelle responsible for protein synthesis and folding. Disruption of ER homeostasis activates the unfolded protein response (UPR), which helps restore intracellular balance under stress conditions. However, under excessive stress, UPR triggers apoptotic mechanisms. Due to rapid proliferation and advers microenvironmental conditions, cancer cells are constantly exposed to ER stress and utulize UPR to adapt to these unfavorable conditions. This process contributes to the development of therapeutic resistance and promotes an aggressive tumor phenotype. Ramusirumab (RAM) and bevacizumab (BEV) are tumor-specific anti-angiogenic biological agents frequently used in mCRC treatment. These drugs are frequently administered in clinical practice in combination with standard chemotherapy regimens such as FOLFOX and FOLFIRI. This thesis aims to elucidate, for the first time, the effects of angiogenesis inhibitors and chemotherapeutic agents used in mCRC treatment on UPR pathways activated during ER stress. Accordingly, the optimal synergistic doses of RAM and BEV in combination with 5-fluorouracil (5-FU), the active metabolite of irinotecan (SN-38), and oxaliplatin (OKS) were determined using the MTS cell viability assay and SynergyFinder+ software and subsequently applied to CRC cell lines. The effects of these drug combinations on UPR-regulated adaptive and apoptotic responses were evaluated at both the gene expression and protein levels using RT-PCR and Western Blot analyses In the HT-29 cell line, the RAM/5-FU combination synergistically enhances drug efficacy by suppressing the GRP78/p-EIF2α/ATF4 and GRP78/ATF6 signaling pathways, thereby reducing the adaptive response. Additionally, the RAM/SN-38 combination reverses the adaptive response by inhibiting the p-EIF2α/ATF4 signaling pathway and induces apoptosis through ASK-1 activation, ultimately leading to an overall increase in drug efficacy The findings of this study are poised to offer valuable insights in to how the combinatory therapies in CRC influence the modulate ER stress responses, thereby contributing to the advancement of innovative therapeutic strategies for CRC treatment.