Fı̇lı̇stı̇n geleneksel ve çağdaş mı̇marlığında sürdürülebı̇lı̇r tasarım düşüncesı̇ sorunu
The issue of sustainable design thought between traditional and contemporary Palestinian architecture
- Tez No: 933379
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ZEYNEP AYGEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir tasarım, geleneksel, yerel ve çağdaş Filistin mimarisi, yeşil bina, yeşil emperyalizm, lobicilik, çevre dostu mimarlık, kültürel miras, kimlik, Sustainable design, traditional, vernacular, contemporary Palestinian architecture, green building, green imperialism, lobbying, eco-friendly architecture, cultural heritage, identity
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Sorunları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 378
Özet
Bu tez, sürdürülebilir tasarım ile Filistin mimarisinin özellikle küreselleşme ve yeşil emperyalizm bağlamında karşılaştığı farklı zorluklar arasındaki karmaşık ilişkiyi araştırmaktadır. Filistin'de sürdürülebilir bir geleceğin, küresel kapitalizmin etkisi ve çevre değerlerini ihmal eden sistemlerin etkilerine karşı duyarlı bir yaklaşım gerektirdiğini öne sürüyor. Bu yaklaşım, yerel ihtiyaçları ve kültürel değerleri ön plana çıkarmayı ve küresel standartların sadece ekonomik çıkarları önceleme eğilimine karşı direnmeyi gerektiriyor. Araştırma, yerel Filistin mimarisi ile sürdürülebilirlik arasındaki köklü bağlantıyı inceliyor ve bölgenin iklimine ve kaynak sınırlamalarına doğal uyumluluğunun altını çiziyor. Sıklıkla yerel kaynaklı malzemeler kullanan ve yerel çevreye dair derin bir anlayışı yansıtan geleneksel yapı uygulamaları, modern sürdürülebilir tasarım için değerli bir temel sağlamaktadır. Bu tez, küresel mimari trendlerinin ve çevresel sürdürülebilirlik iddialarının yerel mimari kimliği üzerindeki etkilerini ve sürdürülebilirlik kavramının sömürgeleştirilmesini eleştirerek, bu konuların sürdürülebilirlik hedeflerinin gerçekleşmesini nasıl engellediğini tartışmaktadır. Analiz, Filistin'de sürdürülebilir mimari tasarımın, yerel mimari mirasın korunmasıyla modern teknolojilerin uyumlaştırılmasıyla elde edilebileceğini ortaya koymaktadır. Bu sonuca, kentsel morfoloji, mimari tasarım ve inşaat uygulamalarının kapsamlı bir şekilde incelenmesiyle ulaşılmış ve yerel tasarımın çevresel uyum, ekonomiklik ve sosyo-kültürel uygunluk açısından güçlü yönleri ortaya konmuştur. Daha sonra, kompakt kentsel planlama, yerel tasarım unsurlarının entegrasyonu ve yerel malzeme ve inşaat tekniklerinin kullanılması ihtiyacı vurgulanarak gelecekteki gelişmeler için bir dizi tasarım parametresi önerilmiştir. Araştırma, Filistin'de sürdürülebilir bir yapılı çevrenin şekillendirilmesinde özgünlük, kültürel koruma ve çağdaş teknolojinin önemli rolünün altını çizmektedir. Filistin'deki 16 yeşil bina projesinin kapsamlı bir analizi, sürdürülebilirliğe salt çevresel bir yaklaşımın eksikliklerini ortaya koyuyor. Çalışma, yeşil emperyalizmin sonuçlarını ve uluslararası finansman ve standartların Filistin'de sürdürülebilir mimarinin gelişimi üzerindeki etkisini incelemektedir. Bulgular, uluslararası sertifikalara büyük ölçüde bağımlı olan projelerin, yerel sosyo-ekonomik gerçekler pahasına küresel standartları vurguladığını göstermektedir. Tez, toplumsal katılımı, kültürel duyarlılığı ve Filistinlilerin yerel yapı bilgi ve uygulamalarının entegrasyonunu vurgulayan daha bütüncül bir yaklaşıma duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır. Filistin'de sürdürülebilir tasarımı teşvik etmek için yerel standartlar geliştirmeye, yerel toplulukları güçlendirmeye, yerel inovasyonu desteklemeye, politika değişikliklerini savunmaya ve yeşil aklamaya karşı koymaya odaklanan somut öneriler sunulmaktadır. Filistin, sürdürülebilir mimariye yönelik yerel güdümlü ve kültürel açıdan uygun bir yaklaşım benimseyerek, mirasını onurlandıran, halkının ihtiyaçlarını karşılayan ve daha adil ve sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunan bir yapılı çevreyi teşvik edebilir.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the intricate relationship between sustainable design and the distinct challenges encountered by Palestinian architecture, particularly within the contexts of globalization and green imperialism. It posits that a truly sustainable future for Palestine requires a shift away from the influence of global capitalism and its tendency to prioritize economic interests over local needs and cultural values. This shift necessitates a focus on local needs and cultural values, while resisting the dominance of global standards that prioritize economic interests alone. The research delves into the deep-seated connection between vernacular Palestinian architecture and sustainability, underscoring its inherent adaptability to the region's climate and resource limitations. Traditional building practices, which frequently utilize locally sourced materials and reflect a profound understanding of the local environment, provide a valuable basis for modern sustainable design. The thesis critiques the impact of global architectural trends and claims of environmental sustainability on local architectural identity, as well as the colonization of the sustainability concept, arguing that these factors hinder the realization of sustainability goals. The analysis reveals that sustainable architectural design in Palestine can be achieved by harmonizing modern technologies with the preservation of vernacular architectural heritage. This conclusion was reached through a comprehensive examination of urban morphology, architectural design, and construction practices, revealing the strengths of vernacular design in terms of environmental adaptability, affordability, and socio-cultural relevance. A set of design parameters for future developments was then proposed, emphasizing the need for compact urban planning, the integration of vernacular design elements, and the use of local materials and construction techniques. The research underscores the crucial role of authenticity, cultural preservation, and contemporary technology in shaping a sustainable built environment in Palestine. A comprehensive analysis of 16 green building projects and practices in Palestine is conducted, revealing the shortcomings of a purely environmental approach to sustainability. The study examines the ramifications of green imperialism and the impact of international funding and standards on the evolution of sustainable architecture in Palestine. The findings indicate that projects heavily reliant on international certifications often emphasize global standards at the expense of local socio-economic realities. The thesis highlights the need for a more holistic approach that emphasizes community engagement, cultural sensitivity, and the integration of vernacular Palestinian building knowledge and practices. Concrete recommendations are proposed to promote sustainable design in Palestine, focusing on developing local standards, empowering local communities, supporting local innovation, advocating for policy changes, and counteracting greenwashing. By adopting a locally driven and culturally relevant approach to sustainable architecture, Palestine can foster a built environment that honors its heritage, meets the needs of its people, and contributes to a more just and sustainable future.