The Use of genetic algorithms as an optimization tool to predict permeability in formation damage/improvement modeling
Genetik algoritmanın bir optimizasyon aracı olarak formasyon hasarı/iyileştirmesi modelinde geçirgenliği tahmin etmek için kullanılması
- Tez No: 93356
- Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİ GÜMRAH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
- Anahtar Kelimeler: matematiksel modelleme, formasyon hasarı, asitleme, geçirgenlik değişimi, optimizasyon, genetik algoritma vı, mathematical modeling, formation damage, acidizing, permeability alteration, optimization, genetic algorithms IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
oz GENETİK ALGORİTMANIN BİR OPTİMİZAS YON ARACI OLARAK FORMASYON HASARI / İYİLEŞTİRMESİ MODELİNDE GEÇİRGENLİĞİ TAHMİN ETMEK İÇİN KULLANILMASI Erbaş, Demet Yüksek Lisans, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Fevzi Gümrah Aralık 2000, 127 sayfa Petrol rezervuarlannda, jeokimyasal olayların ve kil şişmesinin sebep olduğu formasyon hasarının ve asitleme ile iyileştirme işleminin optimizasyonla modellendiği iki matematiksel model geliştirilmiştir. Bu modellerde, optimizasyon işlemi için çok kullanılan bir yapay zeka tekniği olan Genetik Algoritma (GA) kullanılmıştır. Asitleme, genellikle petrol veya gaz rezervuarlarmdaki üretimi azaltan kuyu cidarına yalan formasyon hasarında sıkça uygulanan bir kuyu uyarmayöntemidir. Asitleme işleminin asıl amacı, kuyu cidarına yakın bölgelerdeki geçirgenliği artırmak olduğu için bu işlem sonucundaki geçirgenlik değişiminin incelenmesi gerekir. Geçirgenlik artışının tahmini, bir projeye başlamadan veya bir işlem sonrasında yapılabilir. Damkohler ve asit kapasite sayılarım optimize ederek asitleme işlemi sonucundaki geçirgenlik değişimini tahmin eden bir bilgisayar modeli geliştirilmiştir. Model, geçirgenlik değişiminin tahmin edildiği bir örnek çalışma ile gerçeklenmiştir. Böylece, bu çalışmada, bir ilk olması ve pratik uygulamadaki etkinliği ile, asitlemedeki geçirgenlik tahmini problemi için çözüm tekniği sunulmuştur. Çökelme, çözünme, tıkanma ve kil şişmesinin neden olduğu formasyon hasan, denge denklemleri kullanılarak matematiksel olarak modellenmiştir. Çökelme, çözünme ve tıkanma katsayıları hesaplanan ve ölçülen veriler karşılaştırılarak GA ile optimize edilmiştir. Bir deniz suyu enjeksiyon deneyi örnek çalışma olarak seçilmiş ve oniki parametre (CaSCU, CaCCh, BaSC>4 ve BaCCb için çökelme, çözünme ve tıkanma katsayıları) birlikte GA ile optimize edilmiştir. Bu parametrelerin bulunması ile jeokimyasal işlemler sonucu oluşan gözeneklilik ve geçirgenlik değişimleri elde edilmiştir. Ayrıca, CaSÛ4 ve BaSCV m toplam gözeneklilik değişimine etkisinin önemsenmeyecek kadar az olduğu; buna karşılık CaCC>3 ve BaCCV in etkisinin çok daha fazla olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE USE OF GENETIC ALGORITHMS AS AN OPTIMIZATION TOOL TO PREDICT PERMEABILITY IN FORMATION DAMAGE/IMPROVEMENT MODELING Erbaş, Demet M.Sc., Petroleum and Natural Gas Engineering Department Supervisor : Prof. Dr. Fevz' Gtimrah December 2000, 127 pages Two mathematical models that coupled with a simple Genetic Algorithm, (GA) which is one of the most common artificial intelligence techniques for optimization were developed to simulate both formation damage by geochemical and clay swelling processes and formation improvement by acidizing in petroleum reservoirs. Acidizing, a very common well stimulation process, is generally initiated when near wellbore formation damage causes reduction in the productivity of oil or gas reservoir. The ultimate goal of acidizing is to improve the near wellbore permeability and hence, it is required that the permeability change due to the process mbe evaluated. Predictions of permeability alteration can be made before starting a project and also the altered permeability can be stated after the process. A computer model that predicts the permeability alteration of an acidizing process by optimizing Damkohler and acid capacity numbers was developed. The model was verified with a case study in which permeability alteration was predicted successfully. Thus, a solution technique for a permeability prediction problem in acidizing is presented in this study, with all its uniqueness of type and effectiveness in practical applications. Formation damage due to deposition, entrainment, dissolution and clay swelling was simulated mathematically using basic balance equations. A simple GA was used to optimize three parameters, deposition, dissolution and entrainment rate constants, that represent the damage by matching calculated and experimental data. As a result of the case study that involves a seawater injection, twelve parameters, solid deposition rate constant, entrainment rate constant and dissolution rate constant for four different particles (CaS04, CaCCh, BaSÛ4, BaCCh), were optimized simultaneously by GA. After obtaining those parameters, the porosity and permeability alteration due to geochemical processes were determined successfully. Moreover, it was observed that CaSC>4 and BaSC>4 did not have considerable effects; however, CaCÜ3 and BaCC>3 had significant effects on total porosity change.