Use of computationally efficient MoM in the analysis and design of printed structures
Baskılı devrelerin analiz ve tasarımında işlemsel olarak verimli moment metodun kullanımı
  1. Tez No: 68328
  2. Yazar: LALE ALATAN (HAYIRLIOĞLU)
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY BİRAND
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Baskılı antenler, sayısal metodlar, Moment metodu, optimizasyon teknikleri, Genetik algoritmalar vı, Printed antennas, numerical methods, Method of Moments, optimiza tion techniques, Genetic algorithms IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZ BASKILI DEVRELERİN ANALIZ VE TASARIMINDA İŞLEMSEL OLARAK VERİMLİ MOMENT METODUN KULLANIMI Alatan, Lale Hayırlıoğlu Doktora, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tuncay Birand Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. İrsadi Aksun Haziran 1997, 94 sayfa Kapalı formdaki Green fonksiyonlarının türetilmesi, gerçek uzaydaki Green fonksiyonlarının elde edilmesi için işlemsel yoğunluğu olan Sommerfeld integrallerinin hesaplanması gerekliliğini ortadan kaldırmıştır. Böylelikle, kapalı formdaki Green fonksiyonlarının Moment metodu ile beraber kullanımı, bu tekniğin işlemsel verimliliğini büyük ölçüde arttırmıştır. Moment metodundaki matris elemanlarının, düzlemsel yapılar için genellikle çift katlı integraller, hesaplanmasındaki nümerik entegrasyonun ortadan kaldırılması ile daha ileri bir verimlilikelde edilebilir. Kapalı formdaki Green fonksiyonları kullanıldığı zaman matris elemanlarının analitik olarak değerlendirilmesini sağlayan bir metod önerilmiş ve işlem süresindeki iyileştirme gösterilmiştir. Bu verimli tekniğin bir uzantısı, bir optimizasyon algoritması ile birleştirilerek metodun, Bilgisayar Yardımlı Tasarım (CAD) aracı olabilme potansiyelini göstermektir. Bu amaçla, bir kaç temsili örneğin tasarımında, Gradyan arama ve Genetik algoritmalar ile işlemsel olarak verimli Moment metodu birlikte kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USE OF COMPUTATIONALLY EFFICIENT MOM IN THE ANALYSIS AND DESIGN OF PRINTED STRUCTURES Alatan, Lale Hayırlıoğlu Ph.D., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Tuncay Birand Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Irsadi Aksun June 1997, 92 pages Derivation of the closed-form Green's functions has eliminated the computa tionally expensive evaluation of the Sommerfeld integrals to obtain the Green's functions in the spatial domain. Therefore, using the closed-form Green's func tions in conjunction with the method of moments (MoM) has improved the com putational efficiency of the technique significantly. Further improvement can be achieved on the calculation of the matrix elements involved in the MoM, usually double integrals for planar geometries, by eliminating the numerical integration. A method is proposed which provides the analytical evaluation of the matrix melements when the closed-form Green's functions are used, and the amount of improvement in computation time is demonstrated. An extension of this efficient numerical technique is to incorporate an optimization algorithm and to assess its potential as a CAD tool. Hence, the Gradient search and Genetic algorithms are employed in conjunction with the computationally efficient MoM, to a number of representative examples of interest.