Muallim İsmail Hakkı Bey'in kâr formundaki eserlerinin biçim ve makam yönünden incelenmesi
Analysis works of kâr form in Turkish classical music of Muallim İsmail Hakkı Bey, in terms of form and magam
- Tez No: 933560
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE EMSAL AKSIN ÇEVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Kâr, Form, Muallim İsmail Hakkı Bey, Turkish Music
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Sanat Müziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Klasik Türk Müziğinin din dışı sözlü müzik formlarından olan kâr formu, günümüzde çok fazla kullanılmasa da 19. yüzyılda birçok bestekârın eserlerinde tercih ettiği uzun soluklu eserlerden oluşan büyük formlardandır. Bu araştırma, 19. yüzyılın önde gelen bestekârlarından Muallim İsmail Hakkı Bey'in Kâr formundaki eserlerinin biçim ve makam yönünden incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada öncelikle adı geçen bestekârın kısaca hayatına değinilmiştir. Daha sonra bestekârın Kâr formundaki 7 eser biçim ve makam yönünden incelenmiştir. Araştırmada Tarama modeli kullanılarak nitel araştırma yöntem ve tekniklerinden yararlanılmıştır. Eserler üzerinde yapılan makamsal analiz sonuçlarına göre bestekârın beş eserini Arel-Ezgi Uzdilek sistemindeki makam anlayışına göre bestelediği sonucuna ulaşılmıştır. Biçim incelemesi sonuçlarına göre ise, bestekârın kârlarında mısra sayıları uzun tutulmamış, terennüm bölümlerinin ise mısra sayılarına göre oldukça uzun tutulduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelime: Kâr, Biçim, Muallim İsmail Hakkı Bey, Türk Müziği
Özet (Çeviri)
A composed form in Ottoman Turkish Music ( Kâr Form), which is one of the secular vocal music forms of Classical Turkish Music, is one of the large-scale forms consisting of extended composition by many composers of the 19th century in their works, although it is not used much today. This research aims to analysis Kâr Form in Turkish Classical Music of Muallim İsmail Hakkı Bey, one of the leading composers of the 19th century, in terms of form and mode. In the study, first of all, the life of the forenamed composer is briefly mentioned. Then, the composer's 7 works in Kâr Form in Turkish Classical Music have been analyzed in terms of form and mode. Qualitative research methods and techniques have been used in the search using the scanning model. According to the results of the modal analysis performed on the works, it has been concluded that five of the composer's works have been composed as to understanding of modal in music the Arel-Melody Vocal Range system. (Arel-Ezgi Uzidelik). With regard to the results of the form analysis, it has been determined that the number of lines in the composer's works has not been kept the line lengths long and the tarannum sections have been kept quite long compared to the number of lines.