Acil serviste çalışan hekim ve hemşirelerin afet ve acil durumlara hazıroluşlarının incelenmesi: Bir şehir hastanesi örneği
Examination of the preparedness of physicians and nurses working in emergency services for disaster and emergency situations
  1. Tez No: 933688
  2. Yazar: EREN ALTUNTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR TARIK ÖZKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Afet, Afete Hazıroluşluk, Acil Durum, Emergency Service, Disaster, Disaster Preparedness, Emergency
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Günümüzde hemen her gün dünyanın birçok yerinde afetler meydana gelmektedir. Deprem gibi büyük etkisi olan afetler çok sık şekilde yaşanmadığı için afetlere karşı ne derece hazır olduğumuz göz ardı edilen bir konudur. Afetlerle mücadele etmenin en etkili yolunun, afet yaşanmadan önce tedbirleri alma olduğu ve bu tedbirlerin afet sonrasında toplumun kayıplarını azaltacağı görülmüştür. Afetlerde sağlık hizmetlerinin en büyük grubunu oluşturan sağlık çalışanlarının, afete hazır olma durumları ve afet yönetimine katılımlarındaki etkin rolü toplumun sağlık ve refahının sürmesi için vereceği nitelikli bakım ile toplumun en önemli kaynaklarındandır. Bu araştırmada acil serviste çalışan hekim ve hemşirelerin afet ve acil durumlara hazıroluşlarının tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Bir Şehir Hastanesi Acil Servisinde çalışan 140 sağlık çalışanına ulaşılmıştır. Veri toplama aracı olarak tanıtıcı özellikleri içeren demografik form, Sağlık Personeli Afet ve Acil Durumlara Hazırlıklı Olma Durum anket formu kullanılmıştır. Verilerin analizi IBM SPSS Statistics 23 programında uygun istatistiksel yöntemler ile değerlendirilmiştir. Araştırmada kullanılan ölçek toplam ve alt boyut puanları için iki grup karşılaştırmalarında Independent Sample T Test ikiden fazla grup karşılaştırmalarında ise Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) analizi kullanılmıştır. Elde edilen verilerin dağılımı normal dağılım göstermediğinde bağımsız değişkenlere ait grupların karşılaştırmasında iki grup için Mann Whitney U testi kullanılırken, üç grup veya daha üstü durumlarda Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre Sağlık Bakanlığına bağlı Bir Şehir Hastanesi acil servisinde çalışan hekim ve hemşirelerinin afet ve acil durumlara hazırlık puanı ortalaması 50.95±12.79 olarak tespit edilmiştir. Afet ve acil durumlara hazırlıkları orta düzey olarak saptanmıştır. Afet ve acil durumlara hazıroluşluklarında eğitim düzeyinin, medeni durumun, meslekte çalışma yılının anlamlı bir farklılık oluşturmadığı saptanmıştır. Cinsiyetin, meslek grubunun, afet ile ilgili eğitim alma, afet tatbikatına katılma ve daha önce afete maruz kalma durumlarının hazıroluş durumunda anlamlı bir farklılık oluşturduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, disasters occur almost every day in many parts of the world. Since disasters with a major impact, such as earthquakes, do not occur very often, what should be done against disasters? It is an overlooked issue that we are extremely prepared. The best way to combat disasters The effective way is to take precautions before a disaster occurs and these measures It was observed that the society would then reduce its losses. Health services in disasters Disaster preparedness and disaster preparedness of healthcare workers, who constitute the largest group Their active role in participation in the management of society is to ensure continued health and well-being. It is one of the most important resources of the society with the qualified care it provides. In this research, physicians and nurses working in the emergency department respond to disasters and emergencies. The aim is to determine their readiness. In a City Hospital Emergency Department 140 working healthcare workers were reached. Introductory features as a data collection tool Demographic form containing, Health Personnel Preparedness for Disaster and Emergency Situations A situational survey form was used. Analysis of data IBM SPSS Statistics 23 It was evaluated using appropriate statistical methods in the program. In research In two group comparisons for the total and sub-dimension scores of the scale used Independent Sample T Test is One-Way in comparisons of more than two groups. Analysis of Variance (ANOVA) analysis was used. The distribution of the data obtained is normal When comparing groups of independent variables when there is no distribution, two groups While Mann Whitney U test is used for three groups or more, Kruskal Wallis test was used. According to the findings obtained as a result of the research, a Ministry of Health Physicians and nurses working in the City Hospital emergency department are required to respond to disasters and emergencies. The average preparation score was determined as 50.95±12.79. Disasters and emergencies Their preparations were determined to be at an intermediate level. In preparation for disasters and emergencies There is no significant difference between education level, marital status and years of working in the profession. It was determined that it did not create . gender, professional group, receiving disaster-related training, disaster participation in drills and previous exposure to disasters in readiness It was determined that there was a significant difference.