Kırşehir ili ve çevresi Coccinellidae (Coleoptera) eko-faunası üzerine araştırmalar
Research on the Coccinellidae (Coleoptera) eco-fauna of Kırşehir province and its surroundings
  1. Tez No: 933720
  2. Yazar: MERVE KARAYEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYSEL KEKİLLİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Coccinellidae, Coleoptera, Ekoloji, Fauna, Kırşehir, Coccinellidae, Coleoptera, Ecology, Fauna, Kırsehir
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu tez çalışması; 2024 yılı, Nisan-Kasım ayları arasında Kırşehir ili ve ilçelerinde Coccinellidae familyasına ait türlerin, ekolojik ve faunistik bakımdan araştırılması amacıyla yapılan saha ve sonrasında gerçekleştirilen laboratuvar çalışmalarına dayanmaktadır. Çalışma kapsamındaki örnekler Kırşehir merkez, Akçakent, Akpınar, Boztepe, Çiçekdağı, Kaman ve Mucur ilçelerindeki çeşitli habitatlardan ağırlıklı olarak atrap yardımıyla toplanmıştır. Tez çalışması sonucunda Coccinellidae familyasına ait, Coccinellinae ve Chilocorinae altfamilyaları içerisinde yer alan, 6 cinse bağlı 10 tür tespit edilmiştir. Bu türlerden altısı, Kırşehir il faunası için yeni kayıttır. Tez çalışması kapsamında ayrıca; sıcaklık, nem, yağış, toprak sıcaklığı gibi ekolojik faktörleri içeren değerlendirmeler de yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis study is based on field and subsequent laboratory studies conducted between April and November 2024 in Kırşehir province and its districts for the purpose of investigating the species belonging to the Coccinellidae family in terms of ecological and faunistic aspects. The samples within the scope of the study were collected mainly with the help of a trap from various habitats in Kırşehir center, Akçakent, Akpınar, Boztepe, Çiçekdağı, Kaman and Mucur districts. As a result of the thesis study, 10 species belonging to the Coccinellidae family, within the subfamilies Coccinellinae and Chilocorinae, belonging to 6 genera were identified. Six of these species are new records for the Kırşehir provincial fauna. In addition, evaluations including ecological factors such as temperature, humidity, precipitation and soil temperature were made within the scope of the thesis study.