Evli çiftlerde partner sosyotelizmi (Phubbıng) ile ilişki kalitesi, ilişkide mutluluk ve yalnızlık algısı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between partner phubbing with relationship quality, happiness in relationships and perception of loneliness in married couples
  1. Tez No: 933750
  2. Yazar: NERGİS NUR EKMEKCİAHMETOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLI ENEZ DARÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Partner sosyotelizmi, İlişki kalitesi, İlişkide mutluluk, Yalnızlık, Partner Phubbing, Relationship Quality, Happiness in Relationships, Loneliness
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışma, evli çiftlerde partner sosyotelizmi (phubbing) ile romantik ilişki kalitesi, ilişkilerde mutluluk ve yalnızlık algısı arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Sosyotelizm, bireyin diğer bireylerle iletişimi sırasında akıllı telefonuna odaklanması ve bu nedenle yüz yüze iletişimin kesintiye uğraması olarak tanımlanmaktadır. Partner sosyotelizm kavramı ise, bu davranışın romantik ilişkiler bağlamında incelenmesidir. Kişinin partneriyle vakit geçirirken akıllı telefonuyla aşırı ilgilenmesi ve partnerini görmezden gelmesi durumunu ifade etmektedir Araştırmanın amacı, bu davranışın evli çiftlerde ilişki kalitesi, ilişkide mutluluk, yalnızlık algısı ve demografik faktörlerle olan ilişkisini analiz etmektir. Araştırmada, ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma grubu, İstanbul'da yaşayan, evli olan ve akıllı telefon kullanan yetişkin bireylerden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklem grubu, kolayda örnekleme yöntemi ve çevrimiçi anket aracılığıyla ulaşılan 390 bireyden oluşmaktadır. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Partner Sosyotelizmi Ölçeği, Algılanan Romantik İlişki Kalitesi Ölçeği, İlişkilerde Mutluluk Ölçeği ve Yalnızlık Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin analizinde bağımsız gruplar t testi, tek yönlü ANOVA, Pearson Korelasyon Testi ve Çoklu Doğrusal Regresyon analizleri kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, partner sosyotelizmine maruz kalma ile yalnızlık algısı arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r = 0.255, p < 0,01). Partner sosyotelizmine maruz kalma ile romantik ilişki kalitesi (r = -0.333, p < 0,01) arasında ise negatif yönlü ve anlamlı ilişki bulunmuş ve son olarak partner sosyotelizmine maruz kalma ile ilişkilerde mutluluk (r = -0.322, p < 0,01) arasında negatif yönlü ve anlamlı ilişki bulunmuştur. Bu bağlamda partner sosyotelizmine maruz kalma arttıkça romantik ilişki kalitesi ve ilişkide mutluluk düzeyinin düştüğü, yalnızlık algısının ise arttığı belirlenmiştir. Partner sosyotelizmi, evlilik süresi, çocuk sahibi olma durumu ve yaş değişkenine göre anlamlı bir farklılık gösterirken, eğitim durumu değişkenine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Sonuçlar, partner sosyotelizmine maruz kalmanın evli çiftlerin ilişkisel dinamikleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışma, bilinçli teknoloji kullanımı ve sağlıklı iletişim stratejileri geliştirilmesine yönelik öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationship between partner phubbing (sociotelism) with romantic relationship quality, happiness in relationship, and the perception of loneliness in married couples. Sociotelism is defined as an individual's focus on their smartphone during interactions with others, thereby disrupting face-to-face communication. Partner phubbing refers to the examination of this behavior in the context of romantic relationships, describing a situation in which one excessively engages with their smartphone while spending time with their partner, effectively ignoring them. The study aims to analyze the relationship between this behavior and relationship quality, relational happiness, perceived loneliness, and demographic factors among married couples. A relational survey model was employed in the research. The study group consisted of married adults residing in Turkey who use smartphones. The sample included 390 individuals recruited through convenience sampling and an online survey. Data were collected using the Personal Information Form, Partner Phubbing Scale, Perceived Romantic Relationship Quality Scale, Relational Happiness Scale, and Loneliness Scale. Data analysis involved independent samples t-tests, one-way ANOVA, Pearson Correlation Test, and Multiple Linear Regression analyses. Findings indicated a significant positive correlation between exposure to partner phubbing and perceived loneliness (r = 0.255, p < 0.01). Additionally, there was a significant negative correlation between exposure to partner phubbing and romantic relationship quality (r = -0.333, p < 0.01) as well as relational happiness (r = -0.322, p < 0.01). These results suggest that as exposure to partner phubbing increases, romantic relationship quality and relational happiness decrease, while perceived loneliness increases. Partner phubbing exhibited significant differences based on variables such as marriage duration, parenthood status, and age, but no significant differences were found concerning educational background. The results highlight the significant impact of partner phubbing on the relational dynamics of married couples. The study provides recommendations for conscious technology use and the development of healthy communication strategies.