Risering of short freezing range aluminium alloys
Dar katılaşma aralıklı aluminyum alaşımların besleyici tasarımı
- Tez No: 93382
- Danışmanlar: PROF. DR. EKREM SELÇUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alüminyum Döküm, Besleyici Tasarımı, Yolluk Tasarımı, Aluminium Castings, Risering, Feeding, Gating
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Alüminyum kum dökümlerin güvenilirliği büyük oranda bu dökümlerin üretiminde kullanılan besleyici ve yolluk sistemlerinin tasarımına bağlıdır. Dökümcüler öteden beri alüminyum dökümlerin güvenilirliğini belirleyen faktörleri belirlemeye çalışmışlardır. Bu faktörlerin dökümlerin güvenilirliği üzerindeki etkisini açıklamaya çalışan pek çok araştırma yapılmış ve sayısız makale yayınlanmıştır. Ergimiş metallerin kalıp içinde düzgün beslenmesi ve etkili bir yolluk sistemi tasarımı için deneme ve yanılma yoluyla belli teknikler geliştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı, güvenilir alüminyum dökümlerin üretimi için besleyici ve yolluk tasarımına dair veri toplamaktı. Mümkün olan en küçük besleyici boyutunu bulmak ve aynı zamanda, herhangi bir döküm hatası bulunmayan güvenilir bir döküm elde etmek için dar katılaşma aralıklı, Türk standartlarında TSE A1Sİ12 olarak da bilinen, aluminyum-%1 1-13 silikon alaşımı üzerinde sistematik deneyler yapılmıştır. Bu amaçla, her döküm parçası için değişik boyutlarda besleyiciler kullanılmıştır. Deneyde kullanılan döküm parçaları, 2 ila 14.75 arasında\1 değişen şekil faktörlerine ve bu sebeple de değişik boyutlara sahip olan plakalardı. Dökümler, soğutucu parça kullanılmadan silika kum kalıplara dökülmüştür. Dökümlerin güvenilir olup olmadıklarını belirlemek için dökümler, besleyici hizasından ve plakaların ortasından kesilmiştir. Dökümlerin kesitine bakılarak oluşan çekme boşluklarının gözle kontrolü yapılmış ve güvenilir olup olmadıkları tespit edilmiştir. Yirmiden fazla deney gerçekleştirilmiş ve bulgular, aluminyum-%12 silikon alaşımı için“Şekil faktörü - l'ii I ”(." grafiğinin çizilmesinde kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The soundness of aluminium sand castings is largely dictated by the running, gating and feeding systems that are used to produce such castings. Foundrymen have tried to identify the factors that affect the soundness of aluminium castings. The effect of these factors has therefore received extensive study and there are numerous articles on these subjects. Certain techniques have been developed by trial and error methods for risering and gating molten metals into molds. The purpose of this investigation was to gather riser and gating design data for producing sound aluminium castings. In order to obtain the smallest possible feeder size and yet obtaining a sound casting free of casting defects, systematic experiments were conducted on narrow freezing range Aluminium- 12% Silicon alloy, also known as TSE A1Si12 in Turkish standards. For this purpose different sizes of risers were attached to each casting. The test casting parts were plates with shape factors ranging from 2 to 14.75, and thus, with varying dimensions. The castings were cast into silica sand molds without end chills. In order to determine theIV soundness of the castings, the casting parts were then cut along the central axis of the riser and of the plate. By examining the shrinkage pipes formed at the cross-section of the castings, their soundness was determined. More than twenty experiments were conducted, and the findings were plotted to obtain“Shape Factor versus Riser Factor”curves for Aluminium- 12% Silicon alloys.