Use of environmental performance indicators to promote cleaner technologies in small and medium sized cotton textile wet provessing industry
Küçük ve orta ölçekli pamuklu tekstil terbiye işletmelerinde temiz teknolojilerin yaygınlaştırılması için çevresel performans göstergelerinin kullanılması
- Tez No: 93383
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ YETİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çevresel Performans Göstergeleri, Temiz Üretim, Temiz Teknolojiler, Pamuklu Tekstil Terbiye İşlemleri. vı, Environmental Performance Indicators, Cleaner Production, Cleaner Technologies, Cotton Textile Wet Treatment. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
oz KUÇUK VE ORTA ÖLÇEKLİ TEKSTİL TERBİYE İŞLETMELERİNDE TEMİZ TEKNOLOJİLERİN YAYGINLAŞTIRILMASI İÇİN ÇEVRESEL PERFORMANS GÖSTERGELERİNİN KULLANILMASI Mirata, Murat Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ülkü Yetiş Eylül 2000, 168 sayfa Çevresel Performans Göstergeleri'nin (ÇPG) kullanımı, kuruluşlara çevresel ve ekonomik performanslarım arttırma ve geleneksel olarak tepkisel ve kirlilik kontrolü ağırlıklı stratejilerini proaktif ve kirlilik önleme odaklı bir stratejiye dönüştürme konularında yardım potansiyeli önemli olan yeni yaklaşımlardan biridir, öte yandan, Temiz Teknoloji (TT) seçeneklerinin kullanımı önleyici stratejilerin önemli bir öğesidir. Türk ekonomisinde önemli bir sektör olan Tekstil ve Giyim endüstrisi artan çevresel baskılardan etkilenmiştir ve etkilenmeye devam edecek gibi gözükmektedir. Dolayısıyla geliştirilmiş çevre performansının bu sektörün ilerideki başarısını etkileyecek önemli bir etken olması olasıdır. Tekstil endüstrisinin alt bölümlerinden olan pamuklu kumaşların yaşişlemler ile terbiyesi ise, mevcut TT seçeneklerinin kullanımı ile azaltılabilecek, önemli çevresel problemlere yol açan süreçler içermektedir. Bu tezde, pamuklu tekstil yaş terbiye işlemlerinde TT seçeneklerinin kullanımını yaygınlaştırmayı amaçlayan bir dizi ÇPG geliştirilmiştir. Ayrıca, bu göstergelerin değerlerinin yeterince detaylı bir düzeyde saptanmasına, TT opsiyonlan kullanırak elde edilebilecek çevresel ve ekonomik gelişmelerin mcelleştirilmesme yarayacak, MicroSoft Excel® dayanaklı CT-Tex admda bir araç geliştirilmiştir. ÇPG' ler CT-Tex yardımı ile 7 kuruluşa uygulanarak bu kuruluşların mevcut çevresel performansları, TT seçeneklerinin uygulanması ile elde edilebilecek gelişmelerin çevresel ve ekonomik boyutları belirlenmiş ve dolayısı ile bu uygulamaların gerçekleştirilmesi yönünde destek sağlanmıştır. Bu çerçevede üretilen bilgiler tesis içinde ve tesisler arasında sağlıklı karşılaştırılmaların yapılması için de faydalı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USE OF ENVIRONMENTAL PERFORMANCE INDICATORS TO PROMOTE CLEANER TECHNOLOGIES IN SMALL AND MEDIUM SIZED COTTON TEXTILE WET PROCESSING INDUSTRY Mirata, Murat M. S., Department of Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ülkü Yetiş September 2000, 168 pages Use of appropriate Environmental Performance Indicators (EPIs) is one of the recent approaches offering significant potential to improve the environmental and economic performance of enterprises, and helping them to transform their traditionally reactive and pollution control oriented strategies in dealing with environmental issues into proactive, and preventative ones. Use of Cleaner Technology (CT) options, on the other hand, is one of the key elements of preventative environmental strategies. The cotton textile and apparel industry is an important sector in Turkey's economy, which has been (and is likely to be) affected by the increasing environmental pressures. Therefore, improved environmental performance is likely to be an important factor influencing the future success of the sector. As a sub-section of the textile industry, wet treatment of cotton fabrics include activities that give rise to considerable environmental problems, which can be reduced with the adoption of existing CT options. mIn this thesis, a set of EPIs and a Microsoft Excel ® based tool (CT-Tex) are developed to promote the use of CT options in cotton textile wet processing activities. Determination of the values of indicators, specific water, thermal energy, and chemicals consumption, at a sufficiently specific level, making use of the readily available information, with the help of CT-Tex in seven companies resulted in quantification of environmental and economic benefits that can be realised with the use of CT options, providing them incentives to adopt such alternatives. The information generated is also useful to carry out meaningful comparisons within and among companies, thereby assisting benchmarking.