Design of a controller for image stabilization
İmge stabilizasyonu için bir denetyeyici tasarımı
- Tez No: 93386
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL KOCAOĞLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: İmge stabilizasyonu, ayna sistemi, modern zırhlı kara aracı, denetleyici, Çift PI denetleyici, PID denetleyici. vı, Image stabilization, mirror system, modern armoured land vehicle, Dual PI controller, PID controller. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
oz İMGE STABİLİZASYONU İÇİN BİR DENETLEYİCİ TASARIMI Eroğlu, Rafet Yüksek Lisans, Elektrik & Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erol Kocaoğlan Aralık 2000, 133 sayfa Bu çalışmada, modern zırhlı kara araçlarında kullanılan ve imge stabilizasyonunu sağlayan ayna sistemi için bir denetleyici tasarımı sunulmuştur. Stabilize edilmiş ayna sistemi çok fazla manevra kabiliyetine sahip zırhlı tankların, üstelik çok zor arazi koşullarında dahi stabilize edilmiş görüntü almalarını sağlar. Bu stabilize edilmiş ayna sistemi sayesinde silah ve gözetleme sistemleri aracın hareketinden bağımsız hale gelerek stabilize olurlar. Bu çalışmada ayna sisteminin dinamik ve kinematik yapısı incelenmiş ve matematiksel modeli oluşturulmuştur. Oluşturulan matematiksel modele dayanılarak, sistemin blok diyagram gösterimi sağlanmıştır. Blok diyagram elemanlarının detaylı açıklamasını takiben stabilizasyon ve denetim sistemleri hakkında kısa bir bilgi verilmiştir. Sonra denetleyici değişkenlerini ayarlama yöntemi açıklanmış ve bu yöntem tasarlanan denetleyicilere uygulanmıştır. Matlab yazılımı kullanılarak bir Çift PI (orantısal + tümlevsel) denetleyicisi tasarlanmış ve bu denetleyici gerçeksisteme uygulanmıştır. Daha sonra modellenen sistem ve gerçek sistem sonuçlan karşılaştırılmıştır. Sonra bir PID (orantısal + tümlevsel + türevsel) denetleyicisi tasarlanmış ve her iki denetleyicinin performansları karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN OF A CONTROLLER FOR IMAGE STABILIZATION Eroğlu, Rafet M.S., Department of Electrical & Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Erol Kocaoğlan December 2000, 133 pages This study presents the design of a controller for mirror system providing image stabilization in modern armoured land vehicles. The stabilized mirror system provides accurate image observation for extremely manoeuvrable armoured tanks, even when moving across heavy terrain. Weapons and sight systems are therefore decoupled from the vehicle movement, i.e. they are stabilized. In this study the dynamics and kinematics relations of the mirror system are investigated, and using these relations the mathematical model of the system is generated. The block diagram representation of the system is obtained by using the generated mathematical model. Following the detailed information about the elements of the block diagram, a brief information about the stabilization and the control systems is given. Then the tuning procedure of a controller is explained and this procedure is applied to the designed controllers. Using Matlab software, a Dual PI (proportional + integral) controller is designed and this controller is applied to the iiireal system, and the results of the modeled system and the real system are compared. Then a PID (proportional + integral + derivative) controller is designed, and the performance of PID controller is compared to that of Dual PI controller.