Temporal and spatial fluctuations of chlorophyll-A at lake Karagöl
Karagöl'deki zamana ve yere bağlı klorofil-A değişimleri
- Tez No: 93387
- Danışmanlar: SARGUN ALİ TONT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Fitoplankton, Klorofil-a, Rüzgar Stresi, Yağış Miktarı, Göl vı, Phytoplankton, Chlorophyll a, Wind Stress, Precipitation, Lake IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
öz KARAGÖL'DEKİ ZAMANA VE YERE BAĞLI KLOROFİL - A DEĞİŞİMLERİ Ergüner, Yasemin Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Sargım A. Tont Eylül 2000, 49 Sayfa Karagöl, Ankara, Türkiye'de 1999-2000 döneminde, haftalık olarak, göl yüzyinden alman fitoplankton örnekleri, klorofil-a fıtoplankton kütlesi göstergesi olarak kullanılarak, zamana ve yere bağlı değişimler analiz edilmiştir. Ayrıca seçilmiş meteorolojik parametrelerin klorofil-a değişimi üzerine olan olası etkileri de incelenmiştir. Bulgularımız göstermiştir ki: 1. Klorofil-a her istasyonda ayrı ve belirgin şekilde değişim gösterir. 2. Göldeki istasyonların klorofil-a konsantrasyonlarında zaman ve yere bağlı bir bütünlük vardır. 3. Havuzda ölçülen klorofil-a değişimleri ile göldeki istasyonlardaki değişimler birbirleri ile ilişkilidir. 4. Klorofil-a ölçümleri rüzgar stresi ve yağış miktarı ile ilişkilidir. Bulgularımızın özgün bilimsel değerlerinin yamsıra, özellikle birincil üretimin gözlenmesi için gerekli olan istasyonların planlanması ve kurulması konusundabaşka önemli uygulamaları da vardır, Göl içerisindeki istasyonlar arasındaki yakın benzerlik ve bütünlük ve özellikle 80 metre uzaklıktaki havuz da dahil olmak üzere eşzamanlı değişikliklerin gözlenmiş olması göstermiştir ki, fitoplankton patlaması iyi seçilmiş birkaç istasyonda yapılan ölçümler ile de saptanabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TEMPORAL AND SPATIAL FLUCTUATIONS OF CHLOROPHYLL A AT LAKE KARAGÖL Ergfiner, Yasemin MS, Department of Biology Supervisor: Sargun A. Tout September 2000, 49 pages Once a week surface phytoplankton samples were taken at Lake Karagöl, Ankara, Turkey, during 1999 - 2000 period were analyzed for temporal and spatial fluctuations using chlorophyll a as an indicator of phytoplankton biomass. We have also investigated the probable effects of selected meteorological variables on chlorophyll a variability. Our findings show that: 1. Chlorophyll a changes at each stations have distinct and recognizable patterns. 2. There are temporal and spatial coherence in chlorophyll a concentrations among the stations occupied at the lake. 3. Chlorophyll a changes observed at the Pond is correlated with stations observed at the Lake. 4. Chlorophyll a measurements are correlated with wind stress and precipitation. inIn addition to their intrinsic scientific value our findings have important applications, most notably in planning and establishing stations for monitoring primary production. Close coherence among the stations at the lake and, most notably, concurrent changes observed at the pond separated from the lake by nearly 80 meters, show that the blooms can be delineated by measurements at few well chosen stations.