Active noise control: Applications on a headset and a ouct
Kulaklık ve havalandırma borusu için aktif gürültü azaltımı uygulaması
- Tez No: 93396
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA ÇİLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: İleri besleme ve geri besleme aktif gürültü azalümı, anında ikincil yol, AGK'lı kulaklık ve havalandırma. vı, Feedforward and feedback active noise control, on-line secondary path modelling, headset ANC, duct ANC. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
oz KULAKLIK VE HAVALANDIRMA BORUSU tÇİN AKTİF GÜRÜLTÜ KONTROLÜ UYGULAMASI Güner, Erdinç Yüksek lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Tolga Çiloğlu Ocak 2000, 99 sayfa Bu çalışma, aktif gürültü kontrol tekniklerinin kulaklık ve havalandırma sistemlerindeki uygulamasıyla ilgilidir. Aktif gürültü kontrol (AGK) ile ilgili çalışma yapmak için çok amaçlı AGK deney düzeneği kurulmuştur. Deney düzeneği, bir sayısal sinyal işleme yongalı devre karo, dört analog giriş/çıkış kanalı, güç yükselticisi ve bilgisayar arabirimlerini içermektedir. AGKTı kulaklık ve havalandırma sistemlerinde başlıca kontrol teknikleri olan ileri besleme ve geri besleme, dar bantlı ve geniş bantlı sinyaller için incelenmiştir. Bu kontrol tekniklerinin, dar bantlı sinyaller için hemen hemen aynı performansa sahip oldukları, buna karşın, genişbantta performansın ileri besleme ile daha iyi olduğu gözlemlenmiştir. Hata sinyalinin elde edildiği ikincil yolun, sistem performansı üzerinde birinci derecede önemi olduğu görülmüştür. Bu çalışma, ikincil yolu çalışma sırasında kestiren algoritmaların incelenmesini de içermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ACTIVE NOISE CONTROL: APPLICATIONS ON A HEADSET AND A DUCT Güner, Erdinç M.S., The Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Tolga Çiloğlu January 2000, 99 pages This work is concerned with the application of adaptive active noise control (ANC) techniques on a personal headset and an air-conditioning duct. A multi-purpose experimental ANC set-up was built to study the principles of active noise control. The set-up has a DSP microprocessor board, 4-channel analog I/O ports, power amplifier and the interface with the PC. Basic control techniques, feedforward and feedback, were investigated for both broadband and narrowband noise signals in the headset and air-conditioning duct ANC systems. It was observed that these control techniques have nearly the same performance for narrowband noise but the 111better broadband performance can be obtained with the feedforward control. It has been observed that the secondary path, through which the error signal is obtained, has primary importance on the system performance. The study also includes the investigation of the algorithms used for on-line compensation of the secondary path during the ANC operation.