Göç etmiş depremzede çocuklarda süreğen kompleks yas bozukluğu ve travma sonrası stres bozukluğu belirtileri ve ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi
- Tez No: 933965
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI SÜRER ADANIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: göç, deprem, yas, travma sonrası stres bozukluğu, çocuk psikopatolojisi, displacement, earthquake, grief, post-traumatic stress disorder, child psychopathology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada göç etmiş depremzede çocuklarda yas belirtileri, travma sonrası stres tepkileri ve çeşitli psikopatolojiler ile ilişki faktörlerin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, deprem sonrası yoğun göç almış olan illerdeki okullarda eğitimine devam etmekte olan 8-18 yaş arası deprem travmasına maruz kalmış ve göç etmiş olan 70 çocuk ve ergen ile birebir görüşmeler yapılmıştır. Çevre okullardan sosyodemografik özellikler açısından eşleştirilmiş kontrol grubu da çalışmaya dahil edilmiştir. Depremzede grubu Ergen Yas Ölçeği ( AGI), Çocuklarda Travma Sonrası Stres Tepkileri Ölçeği, Ergen Dissosiyatif Yaşantılar Ölçeği ( A-DES) ve Çocuk Anksiyete ve Depresyon Tarama Ölçeği kullanılarak taranmıştır. Kontrol grubunda da önceden kayıp yaşadığını belirten kişilere Ergen Yas Ölçeği ( AGI) ve Travma Sonrası Stres Tepkileri ölçeği uygulanmış, tüm kontrol grubu dissosiyatif belirtiler, anksiyete ve depresyon belirtileri açısından taranmıştır. Ayrıca depremzede grubu yakın kaybı, depremde göçük altında kalma, depremde yaralanma, depremde yaşadıkların evin hasar durumu, deprem bölgesinden ayrılırken yaşadıkları zorluklar, depremde herhangi bir ölüme çahit olup olmadıkları, deprem sonrası psikolojik destek alma durumu açısından da taranmıştır. Depremzede grubunda Ergen Yas Ölçeği (AGI) alt ölçekleri ve toplam puanları, Travma Sonrası Stres Tepkileri toplam puanı, Ergen Dissosiyatif Yaşantılar Ölçeği ( A-DES) ve Çocuk Anksiyete ve Depresyon Tarama Ölçeği ( ÇADÖ-Y) kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek puanlanmıştır. Depremzede grubunda TSSB oranı %94.5 olarak saptanmış olup literatürdeki oranlardan nispeten yüksek bir değer olduğu düşünülmüş, bu durumun çalışma grubunun göç ettiği de göz önüne alınırsa çoklu travmaların TSSB belirtilerini artırabileceği düşünülmüştür. Yakın kaybı olan depremzedelerde yas semptomları, travma sonrası stres tepkileri, anksiyete ve depresyon belirtileri, yakın kaybı yaşamayan 48 depremzedelere göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Depremzede grubunda yaş arttıkça, yas belirtileri ve anksiyete ve depresyon belirtilerinin korele bir şekilde arttığı gözlenirken travma sonrası stres tepkilerinin yaş ile bağlantısı bulunamamıştır. Depremzede grubunda yas tepkileri arttıkça, TSSB belirtilerinin şiddetinin arttığı gözlenmiştir. TSSB belirtileri ile anksiyete ve depresyon belirtilerinin pozitif bir korelasyon gösterdiği saptanmıştır. Yas semptomları arttıkça da anksiyete ve depresyon belirtilerinde artış olduğu belirlenmiştir. Cinsiyet, göçük altında kalma, psikolojik destek alma, geniş aile ile yaşamanın psikopatoloji üzerine anlamlı bir etkisi saptanmamıştır. Sounç olarak; çocuk ve ergen popülasyonu deprem gibi yıkıcı travmalar sonrasında psikopatoloji geliştirme olasılığı yüksek olan bir gruptur. Göç etmiş olmak, ergenlik döneminde olmak, yakın kaybı yaşamış olmak psikopatoloji geliştirmek için riskleri artıran etkenler olabilir. Çalışmalarda çoğunlukla travma sonrası stres belirtilerine odaklanılmış olsa da komplike yas ve anksiyete/depresyon belirtileri açısından da yüksek risk altında olduğunu gösterilmiştir. Afet sonrası müdahalelerde sadece TSSB belirtilerine odaklanılması yerine yas odaklı müdahalelerin de göz önüne alınması gereklidir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate grief symptoms, post-traumatic stress responses, various psychopathologies, and associated factors among children who were displaced following an earthquake. To this end, face-to-face interviews were conducted with 70 children and adolescents aged between 8 and 18 who had been exposed to earthquake-related trauma and subsequently migrated to cities that experienced high rates of post earthquake migration. A sociodemographically matched control group from nearby schools was also included in the study. Participants in the earthquake survivor group were assessed using the Adolescent Grief Inventory (AGI), the Child Post-Traumatic Stress Reaction Index, the Adolescent Dissociative Experiences Scale (A-DES), and the Child Anxiety and Depression Scale (CADS-C). Within the control group, individuals who reported a history of loss were administered the AGI and the Post-Traumatic Stress Reaction Scale, while the entire control group was screened for dissociative symptoms, anxiety, and depression. Additionally, the earthquake survivor group was evaluated in terms of loss of a loved one, being trapped under rubble, sustaining injuries during the earthquake, the extent of damage to their home, challenges encountered during displacement, witnessing death, and access to psychological support in the aftermath of the disaster. Results indicated that the earthquake survivor group scored significantly higher than the control group on all subscales and total scores of the AGI, the Post Traumatic Stress Reaction Scale, the A-DES, and the CADS-C. The prevalence of PTSD among the survivor group was found to be 94.5%, a figure notably higher than those reported in the existing literature. This elevated rate is hypothesized to 50 be related to the cumulative impact of multiple traumas, particularly displacement following the disaster. Among survivors who had experienced the loss of a loved one, levels of grief symptoms, post-traumatic stress responses, anxiety, and depression were significantly higher compared to those who had not experienced such a loss. While grief, anxiety, and depression symptoms were found to increase with age, post traumatic stress responses did not show a significant correlation with age. Furthermore, an increase in grief symptoms was associated with greater severity of PTSD symptoms. Positive correlations were also found between PTSD symptoms and anxiety/depression symptoms, as well as between grief symptoms and anxiety/depression symptoms. No statistically significant associations were found between psychopathology and variables such as gender, being trapped under debris, receiving psychological support, or living with extended family. In conclusion children and adolescents represent a particularly vulnerable population with a heightened risk of developing psychopathology following catastrophic events such as earthquakes. Factors such as displacement, adolescence, and the loss of a close relative may serve as additional risk factors. Although most studies have primarily focused on post-traumatic stress symptoms, the findings of this study underscore the importance of recognizing the elevated risk for complicated grief, anxiety, and depressive symptoms as well. Accordingly, post disaster interventions should expand their scope beyond PTSD to include grief focused therapeutic approaches.