Mersin il merkezinde çalışan sağlık çalışanları arasında HIV/AİDS ile yaşayan kişilere yönelik bilgi, tutum ve uygulamaların değerlendirilmesi
Evaluation of knowledge, attitudes and practices towards people living with HIV/AIDS (PLWHA) among healthcare workers working in Mersin city center
  1. Tez No: 933968
  2. Yazar: ZÜLAL YAVUZ AKAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ÖZLEM KANDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: damgalama, HIV, sağlık çalışanları, healthcare professionals, HIV, stigma
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Sağlık çalışanları, HIV ile yaşayan kişilere yönelik bakım ve destek hizmetlerinin sunumunda kritik bir rol oynar. Eksik veya yanlış bilgiye dayalı korku ve önyargılar HIV ile yaşayan bireylere yönelik ayrımcı bir tutum sergilemesine neden olur ve bu da tedaviye erişimi ve uyumu olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle sağlık çalışanlarının bu konu hakkında bilgi düzeyi durumu son derece önemlidir. Yöntem: Araştırmada katılımcılara Anne C. Wagner ve arkadaşları (2014) tarafından geliştirilen“Health Care Provider HIV/ AIDS Stigma Scale (HPASS)”(Sağlık Çalışanlarının HIV / AIDS Damgalama Ölçeği)'nin 2022 yılında Ceylan ve Yangın tarafından Türkçeye uyarlanmış versiyonu ve bilgi düzeyi anket sorularıyla hazırlanmış ve e-anket olarak 460 doktor ve hemşire sağlık çalışanına uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmamıza katılan sağlık çalışanlarının %97,8'inin en az bir damgalayıcı tutumu onayladığı saptandı. Yaş arttıkça HIV/AIDS hakkında sterotipleme, ayrımcılık ve önyargı düzeylerinin istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde arttığı gözlemlenmiştir. Çalışmada tıbbi personel unvanı ile stigma düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızın sonuçları Mersin'deki sağlık çalışanları için önemli çıkarımlara sahiptir. Mersin'deki doktor ve hemşirelerin çoğunluğunun en az bir damgalayıcı tutuma sahip olduğunu göstermiştir. Bu tutum HIV ile yaşayan bireylerin profilaksi tedavilerinin kaçırılmasına, testlerin gecikmesine, teşhislerin atlanmasına, tedavi programlarına katılımın azalmasına, sağlık durumunun gizlenmesine neden olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Healthcare professionals play a critical role in providing care and support services to individuals living with HIV. Fear and prejudice based on inadequate or incorrect information can lead to discriminatory attitudes towards these individuals, negatively impacting their access to and adherence to treatment. For this reason, the level of knowledge of health workers about this issue is extremely important. Method: In this study, participants were administered the Turkish version of the“Health Care Provider HIV/AIDS Stigma Scale (HPASS),”adapted by Ceylan and Yangın in 2022, along with survey questions regarding their knowledge level, through an online questionnaire. A total of 460 doctors and nurses participated in the survey. Findings: It was found that 97,8% of the healthcare professionals who participated in the study endorsed at least one stigmatizing attitude. It was observed that as age increased, the levels of stereotyping, discrimination and prejudice about HIV/AIDS statistically increased statistically significantly. Additionally, a statistically significant difference was found between the medical personnel's titles and their stigma levels. Conclusion: The results of our study provide important insights for healthcare professionals in Mersin. It has been shown that a large majority of doctors and nurses in Mersin possess at least one stigmatizing attitude. This attitude may lead to missed prophylactic treatments, delays in testing, overlooked diagnoses, reduced participation in treatment programs, and concealment of health status among individuals living with HIV.