Doğadan kopan materyallerin tekrar doğaya kazandırılması: Peyzaj mimarı bakış açısı ile tasarımlar
Reintroducing materials disconnected from nature: Designs from landscape architect's perspective
  1. Tez No: 934201
  2. Yazar: HANDE ŞEYMA TEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ATABEYOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Arazi Sanatı, Çevresel Sanat, Doğa Sanatı, Ekolojik Sanat, Sürdürülebilirlik, Ecological Art, Environmental Art, Land Art, Nature Art, Sustainability
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 259
Özet
Çevresine ve doğaya karşı duyarsızlaşan insanoğunun doğa farkındalığı da her geçen gün zayıflamaktadır. Çevreye karşı duyarsızlaşma ve azalan farkındalık kentlerin doğa üzerindeki olumsuz baskısını da orantısız bir şekilde artırmaktadır. Toplumsal farkındalığın yükseltilmesinde ise sanatın gücü azımsanamayacak kadar büyüktür. Ancak farkındalığın gelişmesine etki edecek olan sanat akımlarıyla eser üreten sanatçılar ve sanat ürünleri Türkiye'de de bulunmasına rağmen, hem literatürde hem de toplum genelinde bilinirliği düşüktür. Bu çalışmada, bahçe sanatının doğuşuyla başlayarak 1960'lı yıllarda ortaya çıkan Arazi Sanatı (Land Art), Doğa Sanatı (Nature Art) ve Ekolojik Sanat (Ecological Art) gibi çevresel sanat akımları ele alınmıştır. Çalışma kapsamında, doğal materyallerin tekrar doğaya kazandırılması düşüncesiyle, peyzaj mimarlığı perspektifinden Ordu İli'nin belirli noktalarına özgü sanatsal tasarımlar gerçekleştirilmiştir. Bununla birlikte tasarımların, Ordu kentine ve kent halkına sağlayacağı katkılar, toplumsal etkileri ile dünyaya ve gelecek nesillere yönelik olumlu sonuçları değerlendirilmiştir. Ayrıca, peyzaj mimarlığı eğitimine bu sanat akımlarının dahil edilmesi sonucunda oluşacak mesleki etik ve toplumsal etkiler vurgulanarak doğa temelli sanatların yaygınlaştırılmasına altlık oluşturulmuştur. Çalışma, çevresel sanat akımlarına yönelik literatür eksikliğini gidermeyi; geri kazanım, sürdürülebilirlik, çevre sorunları, doğal kaynakların korunması, iklim değişikliği, ekolojik denge ve toplumsal farkındalık gibi konulara farklı bir perspektiften katkı sunmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, Ordu İli'nde çevresel ve sanatsal açıdan değer taşıyan eserler üreterek kentin dokusuna, turizm potansiyeline, toplumsal ve sanatsal niteliğine, ekosistemine ve çevresel bilincine katkı sağlamayı hedeflemektedir. Çalışma, sel ve fırtına gibi doğal afetler veya budama ve tarım atıkları gibi insan etkisiyle doğadan kopan doğal materyallerin sanatsal bir ifadeyle tekrar doğaya kazandırılması fikri üzerine inşa edilmiştir. Bu materyaller, doğanın kendi döngüsüne zarar vermeden sanatsal bir kimlik kazandırılarak, çevresel sanat eserleri olarak doğaya ve topluma etkide bulunmuştur. Bu yaklaşım, estetik bir deneyim sunmanın yanı sıra sürdürülebilirlik vurgusu yaparak doğa, insan ve sanat arasındaki bağı güçlendirmektedir. Sonuç olarak, sanatın yalnızca estetik bir değer taşımadığı, aynı zamanda topluma ve çevreye farkındalık kazandırmada etkili bir araç olduğu vurgulanmıştır. Ayrıca Ordu İli'ne doğayla uyumlu ve sürdürülebilir bir kent niteliği kazandırılmasına yönelik katkılar oluşturulan sanat eserleri kentin ilgisi ve kullanımına sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The nature awareness of the human being, who has become insensitive to his environment and nature, is also decreasing day by day. Insensitivity to the environment and decreasing awareness also increase the negative pressure of cities on nature disproportionately. The power of art in raising social awareness is too great to be underestimated. However, although there are artists and art products that produce works with art movements that will affect the development of awareness in Turkey, their awareness is low both in the literature and in the society in general. In this study, environmental art movements such as Land Art, Nature Art and Ecological Art, which emerged in the 1960s, starting with the birth of garden art, were discussed. Within the scope of the study, artistic designs specific to certain points of Ordu Province were realized from the perspective of landscape architecture with the idea of reintroducing natural materials to nature. In addition, the contributions of the designs to the city of Ordu and the people of the city, their social effects and their positive results for the world and future generations were evaluated. In addition, the professional ethics and social effects that will occur as a result of the inclusion of these art movements in landscape architecture education have been emphasized, and a basis has been created for the dissemination of nature-based arts. The study aims to eliminate the lack of literature on environmental art movements; to contribute to issues such as recycling, sustainability, environmental problems, protection of natural resources, climate change, ecological balance and social awareness from a different perspective. In addition, it aims to contribute to the city's texture, tourism potential, social and artistic quality, ecosystem and environmental awareness by producing works of environmental and artistic value in Ordu Province. The study is built on the idea of reintegrating natural materials that have been separated from nature due to natural disasters such as floods and storms or human impacts such as pruning and agricultural wastes into nature with an artistic expression. These materials have affected nature and society as environmental works of art by giving them an artistic identity without harming nature's own cycle. In addition to providing an aesthetic experience, this approach strengthens the bond between nature, humans and art by emphasizing sustainability. As a result, it was emphasized that art does not only have an aesthetic value, but is also an effective tool in raising awareness in society and the environment. In addition, works of art that contribute to the city of Ordu becoming a city in harmony with nature and sustainable were presented to the city's attention and use.