Hydraulic transients in closed pipi circuits
Kapalı boru devrelerinde zamanla değişken akımlar
  1. Tez No: 93438
  2. Yazar: FERİDUN İLKAY SARAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT TOKDEMİR, PROF. DR. METİN GER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Nümerik çözümler, hidrolik geçici rejimler, akış geçici rejimleri, su darbesi, karakteristik metod, boru, boru devreleri, vana, denge bacası. vı, Numerical solution, hydraulic transients, flow transients, water hammer, method of characteristics, pipe, pipe circuits, valve, surge tank IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
öz KAPALI BORU DEVRELERİNDE ZAMANLA DEĞİŞKEN AKIMLAR Saral, Feridun İlkay Yüksek Lisans, Mühendislik Bilimleri Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Turgut Tokdemir Ortak Tez Danışmanı: Prof. Dr. Metin Ger Haziran 2000, 80 sayfa Kapalı boru devrelerindeki zamanla değişken akışlar, matematiksel olarak, tek boyutlu momentum ve süreklilik denklemleriyle tanımlanabilirler. Bu iki denklem; lineer olmayan, hiperbolik, kısmi diferansiyel denklemlerdir. Bu denklemlerde; boyutu ve zamanı temsil eden x ve t bağımsız değişkenleriyle, kanal merkezindeki akış hızı ve piyezometrik seviyeyi temsil eden V ve H bağımlı değişkenleri vardır. Karakteristik metodu kullanılarak, temel denklemler birinci dereceden sonlu farklar tekniği ile kolayca çözülebilen dört adi diferansiyeldenkleme dönüştürülmüştür. Bu çalışmada, bu diferansiyel denklemlerin farklı sınır koşullarında nümerik çözümleri için bir bilgisayar programı geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HYDRAULIC TRANSIENTS IN CLOSED PIPE CIRCUITS SARAL, Feridun İlkay M.S., in Engineering Sciences Supervisor: Prof. Dr. Turgut Tokdemir Co-Supervisor: Prof. Dr. Metin Ger June 2000, 80 pages Mathematically, the governing equations for transient flows through closed pipe circuits can be described by one dimensional momentum and continuity equations. These two equations are nonlinear and hyperbolic partial differential equations. In these equations, there are two independent variables x and t representing dimension and time; and two dependent variables V and H representing flow velocity and piezometric head at the centerline of the conduit above the specified datum respectively. Using the method of characteristics, the governing equations are transformed into four ordinary differential equations which 111can easily be solved with first order finite difference technique. In this study, a computer program is developed for numerical solution of these differential equations, under different boundary conditions.