The Modulor: The emergence of new possibilities in architectural theory
Modulor: Mimarlık teorisinde yeni olasılıkların ortaya çıkışı
  1. Tez No: 93437
  2. Yazar: ŞERİF SÜVEYDAN
  3. Danışmanlar: DR. ALİ CENGİZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Modulor, oran, mimarlık kuramı, mimarlık söylemi, Le Corbusier... iv, the Modulor, proportion, architectural theory, architectural discourse, Le Corbusier... m
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
oz MODULOR: MİMARLIK TEORİSİNDE YENİ OLASILIKLARIN ORTAYA ÇIKIŞI Süveydan, Şerif Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Danışman: Dr. Ali Cengizkan Eylül 2000, 93 sayfa Bu tez, değişik ölçeklerdeki mimari objelerin tasarım süreçlerinde kullanılmak üzere bir mimar tarafından önerilmiş belki de son oranlama ve ölçü sistemi olarak kabul edilebilecek, Le Corbusier'nin Modulor'u üzerinedir. Çalışma boyunca, amacımız, Modulor'un, -Le Corbusier'ninkileri de içeren- mimari çalışmalara bir“düzen”ve“ahenk”hissini getirip getiremeyeceğini sorgulamaktan çok, Le Corbusier'nin kendi buluşu bağlamında bir kuramcı olarak kavramsal portre' sini yapmak olacaktır. Bunu yaparken, tez araştırması, özelde Modulor ve genelde mimari oranlama sistemleri hakkındaki savların ve ifadelerin ardışık düzenlenmesindeki kesintileri ve boşlukları ortaya çıkarmak niyetiyle, Le Corbusier'nin söyleminin izleği üzerine odaklanmıştır. Bu nedenle, eldeki tez dahilinde, Le Corbusier'yi kendi duruşunu değiştirmeye iten nedenleri ve O'nun Modulor ile bağlantılı kendi deneysel çalışmaları hakkında konuşurken karşılaştığı güçlüklerin izinin sürülmesi önerilmektedir. Araştırmanın önemli motivasyonlarından biri, mimari söylemin bu çeşit kritik dönüş noktalarının, bir kuramsal olay için olasılığın ortaya çıkabileceği belirli anlar olduğu düşüncesinden kaynaklanır. Böylelikle, eldeki tez, Le Corbusier'nin söyleminde, mimarlıkta bir“kuram”için yeni olasılıkların başlangıç belirtinin ortaya çıkışını bulgulamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THEMODULOR THE EMERGENCE OF NEW POSSIBILITIES IN ARCHITECTURAL THEORY Süveydan, Şerif M. Arch., Department of Architecture Supervisor: Dr. Ali Cengizkan September 2000, 93 pages _ This thesis is about Le Corbusier's Modulor which can be accepted as the last proportioning and measuring system offered by an architect to be employed in the design processes of architectural objects in various scales. Throughout the study, rather than questioning whether the Modulor could bring a sense of“order”and“harmony”in architectural works -including that of Le Corbusier also-, our aim is to draw a conceptual portrait of Le Corbusier as a theoretician in the context of his invention. In doing that, the search focuses on the trajectory of Le Corbusier's discourse to trace the breaks or gaps in the successive arrangement of arguments and statements about the Modulor specifically and the issue of architectural proportion in general. That is why, the thesis suggests to track down the reasons that would prompt him to change his standpoint, and the difficulties that he was confronted while talking about his experimental works related to the Modulor. One of the basic motivations of the search originates from the idea that these critical turning points in architectural discourse are the moments that can reveal the possibility for a theoretical event. Thus, the thesis aims to explore the initial traces of the unfolding of new possibilities for a“theory”of architecture in Le Corbusier's discourse.