Sosyal medya bağımlılığının gösterişçi tüketim tutumu ve benlik saygısı üzerindeki etkisi
The effect of social media addiction on conspicious consumption and self-esteem
- Tez No: 934419
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BARKAN ESKİİLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Benlik Algısı, Sosyal Medya, Gösterişçi Tüketim, Self-Esteem, Social Media, Conspicuous Consumption
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Sosyal medya, bireylerin hayatları içerisinde büyük bir yer tutmaktadır. Bireyler hayatları içerisinde karar verirken pek çok açıdan sosyal medya uygulamalarını kullanmaktadır. Uygulamaların etkileri en fazla alışveriş alışkanlıklarında gözlemlenmektedir. Gösterişçi tüketim alışkanlıkları, bireylerin benlik saygısı ile doğrudan alakalıdır. Bireylerin benlik saygılarının düşük olması ile kendilerini ve kendi statülerini beğenmemeleri sonucunda kendilerini farklı gösterebilmek adına alışveriş çılgınlığına girmektedirler. Bu durum aynı zamanda gösterişçi tüketim çerçevesinde ele alınmaktadır. Yapılan çalışmada sosyal medya bağımlılığının gösterişçi tüketim toplumu ve benlik saygısı üzerine etkisi incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda gösterişçi tüketim ile bireylerin benlik algıları arasında doğrusal bir ilişkinin varlığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Social media has become a pervasive component of many individuals' lives, impacting various aspects of decision-making. The most significant impact of these applications is evident in the realm of consumer behaviour, particularly in the context of conspicuous consumption. This phenomenon is closely associated with individuals' self-esteem, with those experiencing low self-esteem and dissatisfaction with their social status resorting to conspicuous consumption as a means of self- enhancement. This phenomenon is well-explained within the framework of conspicuous consumption theory. This study examined the effects of social media addiction on conspicuous consumption, society and self-esteem. The study found a linear relationship between conspicuous consumption and individuals' self- Esteem.