Adölesanlarda over kistlerinin değerlendirilmesi ve takibi
Evaluation and follow-up of ovarian cysts in adolescents
  1. Tez No: 934460
  2. Yazar: DİLARA ÇELİKCAN ÖZMARANGOZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALKIM ÖDEN AKMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Adölesan, Oral kontraseptif, Over kistleri, Pelvik ultrasonografi, Adolescent, oral contraceptive, ovarian cysts, pelvic ultrasound
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Amaç: Bu araştırmada; over kisti saptanmış ergenlerin menstrüel düzenleri, over kistlerinin karakteristik ultrasonografik özellikleri ve hormonal tedavi (oral kontraseptif) başlanan hastaların suprapubik ultrasonografi (USG) ile takiplerinde kist morfolojisindeki değişiklikler ve kist ilişkili komplikasyon sıklığını değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Eylül 2019-Nisan 2024 tarihlerinde Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Hastanesi Adölesan polikliniğine başvurup; USG ile en büyük boyutu ≥2 cm olan over kisti saptanmış, ardışık muayeneler ve USG ile takip edilmiş olan 10-18 yaş aralığında dahil edilme kriterlerini karşılayan 175 hastanın verileri retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Çalışmamızda hastaların ortalama yaşı 15,32±1,73 yıl, ortalama menarş yaşı 12,15±1,07 yıl olarak tespit edilmiştir. Hastaların %75,4'ünün düzenli menstrüasyonu, %91,4'ünün hastane başvurusunda semptomatik ve %73,1'inde karın ve bacaklarda kramp ve ağrı, %44,6'sında ise menstrüel bozukluklar olduğu saptanmıştır. Hastaların sadece %14,3'üne cerrahi müdahale yapılmış olup, patoloji sonuçlarında en sık folikül kisti saptanmıştır. Hastaların %70,9'unda kist ilişkili komplikasyon gelişmiştir. Hastaların çoğunda tek kist saptanmış olup; kistlerin çoğunun boyutunun 20-49,9 mm, komplike, ince duvarlı ve anekoik olduğu ancak solid komponent-septasyon içermediği saptanmıştır. Takipte kistlerin %73,9'unda rezorpsiyon görülmüş olup, rezorpsiyonun %75,6'sının 1-3 ay arasında olduğu görülmüştür. Hastaların %38,9'una oral kontraseptif başlanmıştır. Oral kontraseptif kullanan ve kullanmayan hastalarda over kistlerinin çoğunun anlamlı düzeyde kaybolduğu veya küçüldüğü saptanmış olup, oral kontraseptif kullanan grupta kist boyutlarında küçülmenin anlamlı derecede daha fazla olduğu görülmüştür. Sonuç: Ergenlerde over kistleri sık görülen jinekolojik bir patoloji olup over kistlerine yaklaşımın, komplikasyonların ve medikal/cerrahi tedavilerinin bilinmesi önemlidir. Çalışmamızda hastaların takibinde kistlerin kendiliğinden rezorbe olma eğilimini, hastaların oldukça az bir kısmında cerrahi müdahale gerektiğini belgeleyerek konservatif yaklaşımın çoğu hastada yeterli olduğunu ortaya çıkardık. Çalışmamızda over kistlerinin küçülme ve rezorpsiyonunda oral kontraseptiflerin etkili olduğunu saptadık. Ancak oral kontraseptif kullanımının ergenlerde uzun dönemde over kist tedavisinde etkililiğini ve hastalar üzerindeki yan etkilerini değerlendiren bu konuda daha fazla sayıda randomize kontrollü çalışma yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate menstrual patterns of adolescents with ovarian cysts, characteristic ultrasonographic features of ovarian cysts, changes in cyst morphology and frequency of cyst-related complications in patients who were started on hormonal therapy (oral contraceptives) during follow-up with suprapubic ultrasonography (USG). Materials and methods: Between September 2019 and April 2024, the data of 175 adolescent patients who met the study inclusion criteria, aged 10 to 18 who had an ovarian cyst ≥ 2 cm in greatest dimension diagnosed through ultrasonography and were followed up with consecutive examinations and USG, were retrospectively examined. Results: In our study, the mean age of the patients was 15.32±1.73 years and the mean age at menarche was 12.15±1.07 years. It was determined that 75.4% of the patients had regular menstruation, 91.4% were symptomatic at hospital admission, 73.1% had cramps and pain in the abdomen and legs, and 44.6% had menstrual disorders. Only 14.3% of the patients underwent surgical intervention and the most common pathology result was follicular cyst. Cyst-related complications developed in 70.9% of the patients. Single cyst was detected in most of the patients and most of the cysts were 20-49.9 mm in size, complicated, thin-walled and anechoic but without solid component-septation. Resorption was observed in 73.9% of the cysts during follow-up and 75.6% of the resorption occurred between 1-3 months. Oral contraceptives were started in 38.9% of the patients. It was found that most of the ovarian cysts disappeared or shrunk significantly in both oral contraceptive and non-oral contraceptive users, and the reduction in cyst size was significantly greater in the oral contraceptive group. Conclusion: Ovarian cysts are a common gynecologic pathology in adolescents and it is important to know the approach, complications and medical/surgical treatment of ovarian cysts. In our study, we documented the tendency of spontaneous resorption of cysts in the follow-up of patients and the need for surgical intervention in a very small proportion of patients, and we found that the conservative approach was sufficient in most patients. In our study, we found that oral contraceptives were effective in the shrinkage and resorption of ovarian cysts. However, more randomized controlled studies evaluating the effectiveness of oral contraceptive use in the treatment of ovarian cysts in adolescents in the long term and its side effects on patients are needed.