Zero wastewater management in the context of climate change: a pilot project study
İklim değişikliği bağlamında sıfır atık su yönetimi: bir pilot proje çalışması
- Tez No: 934983
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE FİLİBELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: İklim değişikliği, sürdürülebilir su yönetimi, sünger kent, sıfır sıvı deşarj sistemi, Climate change, sustainable water management, sponge city, zero liquid discharge system
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çevre Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
Günümüzde artan nüfus, kentleşme ve sanayileşme, iklim değişikliği etkilerini şiddetlendirerek su kaynakları üzerinde büyük baskılar oluşturmaktadır. Bu sebeple sürdürülebilir su yönetimi Çevre Mühendisliğinin odak alanlarından biri haline gelmiştir. Bu tez çalışmasının amacı, sürdürülebilir yağmur suyu yönetiminin kentlerde uygulanabilirliğini irdelemek, bu süreçlerin analizini yapmak ve sıfır sıvı deşarj sistemlerini bu uygulamalara entegre ederek kentlerde su yönetiminin etkin bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamaktır. Bu tez çalışması kapsamında sünger kent yöntemlerinin uygulanabilirliği arazi fotoğrafları, Climate Resilient City Toolbox, Copernicus Arazi İzleme Servisi ve Google Earth Pro'dan alınan verilerle desteklenecek şekilde düzenlenerek görselleştirilmiş, atıksu arıtımında popüler hale gelmeye başlayan sıfır sıvı deşarj sistemlerinin çalışma prensibi ve ekipmanları açıklanmıştır. Çalışma kapsamında pilot proje bölgesi İzmir ili, Urla ilçesindeki Çeşmealtı seçilmiş ve yağmur sularının yüzeysel akışa geçtiği bölgeler belirlenerek sürdürülebilir sünger kent uygulamaları ile sıfır sıvı deşarj sistemlerinin değerlendirilebileceği potansiyel alanlar tespit edilmiştir. Bölgede uygulanan öneriler ile su kaynaklarının korunması, enerji verimliliği ve çevresel sürdürülebilirlik, ekonomik ve toplumsal faydaların ortaya konması açısından önemli katkılar sağlamakta ve benzer çalışmalara örnek teşkil etmektedir. Sonuç olarak, tez kapsamında önerilen uygulamalar, sürdürülebilir su yönetiminde karşılaşılan zorluklara yenilikçi ve uygulanabilir çözümler sunmakta ve yaşanabilir kentlerin inşa edilmesine katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Today, increasing population, urbanization and industrialization, together with global warming, have exacerbated the effects of climate change and are creating great pressures on water resources. As a result, sustainable water management has become one of the focus areas of Environmental Engineering. The aim of this thesis is to examine the applicability of sustainable rainwater management in cities, to analyze these processes and to ensure that water management in cities is carried out effectively by integrating zero liquid discharge systems into these applications. Within the scope of this thesis, the applicability of sponge city methods is visualized by arranging them with field photographs, data from Climate Resilient City Toolbox, Copernicus Land Monitoring Service and Google Earth Pro, and the working principle and equipment of zero liquid discharge systems, which are becoming popular in wastewater treatment, are explained. Within the scope of the study, the pilot project area Çeşmealtı in Urla district of İzmir province was selected and the regions where rainwater passes to surface flow were determined and potential areas where sustainable sponge city applications and zero liquid discharge systems can be evaluated were determined. The recommendations implemented in the region provide significant contributions in terms of protecting water resources, energy efficiency and environmental sustainability, and revealing economic and social benefits, and serve as an example for similar studies. In conclusion, proposed applications for sponge city and zero liquid discharge offer innovative and feasible solutions to the challenges faced in sustainable water management and contribute to the construction of livable cities.