İtfaiye teşkilatlarında iş kazalarının araştırılması kocaeli itfaiye örneği
Investigation of work accidents in fire departments Kocaeli fire fire example
  1. Tez No: 935044
  2. Yazar: RECEP YAYLA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: İtfaiye, İş Kazaları, İtfaiye Olayı
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: KOCAELİ SAĞLIK VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
İtfaiyecilik ulusal ve uluslararası alanda kabul gören saygın mesleklerden bir tanesidir. Bu mesleği yürüten kişilere itfaiyeci denilmektedir. İtfaiyeciler yangınlara müdahale etmelerinin yanı sıra hayat kurtarma, mal kurtarma ve çevre koruma gibi birçok görevi yerine getirmektedirler. Bu görevlerin riskli olmaları nedeniyle iş kazaları ile karşılaşılmakta, can kaybı ve geçici iş görmezlik durumları meydana gelebilmektedir. İş kazasına maruz kalınmaması adına eğitimler düzenlenmekte kişisel koruyucular tedarik dilmekte ve bunlar gibi bir dizi önlemler alınmaktadır. Ancak kazalar bu önlemlere rağmen devam etmektedir. Bu çalışma, itfaiye teşkilatlarında karşılaşılan iş kazalarının incelemesi üzerine yapılmıştır. Bu inceleme Kocaeli Büyükşehir Belediyesi (KBB) İtfaiye Dairesi Başkanlığı özelinde olacaktır. İş kazaları tutanakları incelenerek sonuca varılmaya çalışılacaktır. Birinci bölümde; iş sağlığı ve güvenliği tarihi gelişimi, iş sağlığı ve güvenliği tanımı, risk değerlendirme, güvenlik kültürü, iş sağlığı ve güvenliği kurulları ve eğitimleri üzerinde durulacaktır. İkinci bölümde; İtfaiye teşkilatı yapısı ve çalışma sistemi, Kocaeli İtfaiye yapısı ve çalışma sistemi, itfaiye personel yapısı, itfaiyecilerin görevleri, itfaiyelerde kullanılan kişisel koruyucular, hizmet içi eğitimler irdelenecektir. Üçüncü bölümde; iş kazalarının tanımı, tehlikeli hareket ve durumlar iş kazalarının sebepleri ve bildirimi konularına değinilecektir. Dördüncü bölümde; itfaiyecilik mesleğinde tehlike ve riskler tanımlanarak, ulusal ve uluslararası alanda yaşanan itfaiyeci kazaları irdelenecek, NFPA 1500 özelinde iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarına değinilecektir. Beşinci bölümde; Bulguların sunulduğu kısımdır. Bu kısımda iş kazalarının oluş şekilleri açıklanacaktır. Ayrıca kaza geçiren kişilerin özelliklerine göre istatistiki veriler sunulacaktır. Altıncı bölümde; Sonuç ve değerlendirme bölümü olacaktır.
Özet (Çeviri)
Firefighting is one of the respected professions accepted nationally and internationally. People who practice this profession are called firefighters. In addition to responding to fires, firefighters perform many tasks such as saving lives, saving property and protecting the environment. Due to the risk of these tasks, work accidents are encountered, loss of life and temporary disability may occur. Trainings are organized to prevent workplace accidents, personal protective equipment is provided and a series of precautions are taken. However, accidents continue despite these precautions. This study was conducted on the examination of work accidents encountered in fire departments. This examination will be specific to Kocaeli Metropolitan Municipality (KBB) Fire Department Presidency. Work accident reports will be examined and a conclusion will be reached. In the first section; historical development of occupational health and safety, definition of occupational health and safety, risk assessment, safety culture, occupational health and safety boards and trainings will be emphasized. In the second section; The structure and working system of the fire department, the structure and working system of Kocaeli Fire Department, the fire department personnel structure, the duties of firefighters, personal protective equipment used in fire departments, and in-service training will be examined. In the third section; the definition of occupational accidents, dangerous actions and situations, the causes and notification of occupational accidents will be discussed. In the fourth section; the hazards and risks in the firefighting profession will be defined, firefighter accidents experienced nationally and internationally will be examined, and occupational health and safety practices specific to NFPA 1500 will be discussed. In the fifth section; This is the section where the findings are presented. The ways in which occupational accidents occur will be explained in this section. In addition, statistical data will be presented according to the characteristics of the people who had the accident. In the sixth section; There will be a conclusion and evaluation section.