1- 6 ay arası hastaneye yatışı yapılan toplum kökenli pnömoni olgularının değerlendirilmesi
Evaluation of community acquired pneumonia cases who were hospitalized between 1 and 6 months
- Tez No: 935043
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM BAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Toplumda gelişen pnömoni, komplikasyon, sağlık hizmeti ilişkili komplikasyon, yatış endikasyonları, bebek, çocuk, pnömoni, Community-acquired pneumonia, complications, healthcare-associated complications, hospitalization indications, infant, child, pneumonia
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Dr.Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Toplumda gelişen pnömoni (TGP) çocukluk çağında önemli bir mortalite ve morbidite nedeni olmaya devam etmektedir. Hangi çocukların yatırılarak tedavi edilmesi gerektiği pek çok kılavuzda yer almakla birlikte, sadece yaşı nedeniyle yatırılan küçük bebeklerin klinik gidişleri konusunda veriler yetersizdir. Bu çalışmanın amacı, sadece yaşı nedeni ile yatırılan 28 gün-6 ay arası TGP vakalarının klinik seyrini ve yatış süresince gelişen komplikasyonları değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: 1 Ocak 2020- 31 Aralık 2022 tarihleri arasında, 1-6 ay arası hastaneye yatışı yapılan TGP olguları retrospektif olarak incelenmiştir. Hastaların demografik özellikleri, klinik ve laboratuvar bulguları, yatış süreleri güncel kılavuzlardaki öneriler çerçevesinde değerlendirilmiştir. Çalışma grubu 1- 2 ay, 2-3 ay ve 3- 6 ay olmak üzere üç gruba ayrılarak karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışma grubundaki 180 hastanın %62,8'i erkek olup, %80,6'sı term doğumdur. Yatış süresi genellikle 6-10 gün arasındadır. 13 hastada (%7,2) diğer yatış endikasyonları gelişmiş, sadece 1 hastada (%0,6) pnömoni ilişkili komplikasyon tespit edilmiştir. Sağlık hizmeti ilişkili komplikasyonlar ise 20 hastada (%11,1) görülmüştür. 1-2ay yaş grubunda pnömoniye bağlı ek yatış endikasyonu gelişme oranı (%11) ile 2-3ay yaş grubundakinden 2 kat daha fazla (%5,7) saptanmakla birlikte, bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. 1 olguda ağır solunum sıkıntısı ile yoğun bakım ihtiyacı gelişmiş olup bu olgu 33 günlüktür. Sonuç: Başkaca yatış endikasyonu olmaksızın sadece yaşı nedeniyle yatırılan 6 aydan küçük bebeklerde pnömoni ilişkili komplikasyon gelişme oranını oldukça düşüktür (%0,6). Bu hasta grubunda izlemde diğer yatış endikasyonu gelişme oranının %7,2 ve yoğun bakım ihtiyacı gelişme oranının %0,5 olduğu saptanmıştır. Çalışma grubu, yaş gruplarına göre 1-2ay, 2-3ay, 3-6ay olarak değerlendirildiğinde, izlemde gelişen yatış endikasyonları ve komplikasyon oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Ayrıca, yatış sırasındaki laboratuvar ve radyolojik değerlendirmelerin, ek yatış endikasyonu gelişmesini ve pnömoni ilişkili komplikasyon gelişimini öngörmede faydalı olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Community-acquired pneumonia (CAP) continues to be a significant cause of mortality and morbidity in childhood. Although many guidelines outline which children should be hospitalized for treatment, data on the clinical course of young infants admitted solely due to their age remain insufficient. The aim of this study is to evaluate the clinical course and complications that develop during hospitalization in CAP cases aged 28 days to 6 months who are admitted solely due to their age. Materials and Methods: Between January 1, 2020, and December 31, 2022, cases of community-acquired pneumonia (CAP) in infants aged 1 to 6 months who were hospitalized were retrospectively analyzed. The demographic characteristics, clinical and laboratory findings, and length of hospital stay of the patients were evaluated according to current guideline recommendations. The study population was divided into three groups for comparison: 1-2 months, 2-3 months, and 3-6 months. Results: Of the 180 patients in the study group, 62.8% were male, and 80.6% were born at term. The length of hospital stay was typically between 6 and 10 days. Thirteen patients (7.2%) developed other indications for hospitalization, and only one patient (0.6%) was found to have pneumonia-related complication. Healthcare-associated complications were observed in 20 patients (11.1%). The rate of developing additional indications for hospitalization due to pneumonia in the 1-2 month group (11%) was twice as high as that in the 2-3 month group (5.7%), although this difference was not statistically significant. One case, a 33-day-old infant, developed severe respiratory distress requiring intensive care. Conclusion: The rate of pneumonia-related complications in infants under six months of age who were hospitalized solely due to their age, without any other indication for admission, is quite low (0.6%). In this patient group, the rate of developing other indications for hospitalization was found to be 7.2%, and the rate of requiring intensive care was 0.5%. When the study group was evaluated according to age groups (1-2 months, 2-3 months, and 3-6 months), no statistically significant difference was found in the rates of hospitalization indications and complications that developed during follow-up. Additionally, laboratory and radiological evaluations during hospitalization were not found to be useful in predicting the development of additional indications for hospitalization or pneumonia-related complications.