Yoğun bakım hemşirelerinin duygusal zeka durumları ile göğüs fizyoterapisine yönelik görüş ve tutumlarının belirlenmesi
Determination of intensive care nurses emotional intelligence status and their views and attitudes towards chest physiotherapy
  1. Tez No: 935438
  2. Yazar: İSMAİL AYKANAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLER BALCI ALPARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: hemşirelik, yoğun bakım, duygusal zeka, göğüs fizyoterapisi, Nursing, intensive care, emotional intelligence, chest physiotherapy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Bu araştırma yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin duygusal zeka durumları ile göğüs fizyoterapisine yönelik görüş ve tutumlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırma tanımlayıcı tipte olup, 20.08.2023 – 31.12.2023 tarihleri arasında Eskişehir ilindeki Yunus Emre Devlet Hastanesi'nde yoğun bakım ünitelerinde çalışan 123 hemşire ile yapılmıştır. Araştırmada ''Tanımlayıcı Özellikler Veri Toplama Formu'' ve ''Duygusal Zeka Ölçeği'' kullanılmıştır. Araştırmanın uygulanması için etik kurul onayı ve ilgili kurumların/katılacak kişilerin izinleri alınmıştır. Katılımcılara çalışma ile ilgili gerekli formlar Google Formlar Anket Uygulaması aracılığıyla elektronik ortamdan iletilmiş ve veriler toplanmıştır. Bulgular: Duygusal zeka ölçeği puan ortalaması 72,54±7,96 iken alt boyutlardan duygusal tanıma için 23,15±2,49; duygusal kolaylaştırma için 21,28±3,15 ve duygusal düzenleme için ise 28,11±4,14 olarak belirlenmiştir. Yoğun bakım hemşirelerinde erkek olanlarda ve bekar olanlarda duygusal zeka ölçeği puanları genç yaşta olanların, çocuğu olmayanların ve mesleki açıdan daha az kıdeme sahip olanların duygusal tanıma, insentif spirometre kullananların duygusal tanıma manuel hiperinflasyon ve mobilizasyon/pozisyonlama yapanların duygusal kolaylaştırma alt boyut puanları daha yüksek çıkmıştır. Ayrıca göğüs fizyoterapisi uygulamalarını hemşirelik bakım rehberleri doğrultusunda yapmayanların duygusal kolaylaştırma alt boyut puanı fizyoterapist ile birlikte multidisipliner yaklaşımla yapanların da duygusal zeka ölçeği, duygusal kolaylaştırma ve duygusal düzenleme alt boyut puanlarının da daha yüksek çıktığı görülmüştür. Sonuç: Çalışma sonucunda yoğun bakım hemşirelerinin orta düzeyde duygusal zeka düzeyine sahip olduğu, duygusal zeka ölçeği ve alt boyut puanlarının göğüs fizyoterapisine yönelik görüş ve tutumları üzerinde fark yarattığı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was conducted to determine the emotional intelligence status of nurses working in intensive care units and their opinions and attitudes towards chest physiotherapy. Method: This descriptive study was conducted with 123 intensive care units nurses at Yunus Emre State Hospital in Eskişehir, between 20.08.2023 and 31.12.2023. Data were collected using the“Descriptive Characteristics Data Collection Form”and the“Emotional Intelligence Scale.”Ethical committee approval and permissions from the relevant institutions and participants were obtained. The Google Forms was used. Findings: The mean score on the Emotional Intelligence Scale was 72.54±7.96, with emotional recognition sub-score was 23.15±2.49, emotional facilitation was 21.28±3.15 and emotional regulation was 28.11±4.14. The results showed that younger, childless and less seniority nurses scored higher on emotional recognition, the male and single nurses scored higher on emotional intelligence. Nurses who used incentive spirometry had higher emotional recognition scores, while those engaged in manual hyperinflation and mobilization/positioning scored higher in emotional facilitation. Additionally, those who did not follow chest physiotherapy guidelines had higher emotional facilitation scores. Nurses who collaborated with physiotherapists in chest physiotherapy practices had higher scores in emotional intelligence, emotional facilitation and emotional regulation. Conclusion: As result of the study, it was revealed that intensive care nurses had a moderate level of emotional intelligence, and the emotional intelligence scale and its sub-dimension scores made a difference in their views and attitudes towards chest physiotherapy.