Spor yapan bireylerin kişilik özelliklerinin sürdürülebilir ve gösterişçi tüketime etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of personality traits of individuals who do sports on sustainable and conspicuous consumption
- Tez No: 935483
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUNCAY ÖKTEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kişilik, tüketici, sürdürülebilir tüketim, gösterişçi tüketim, Personality, consumer, sustainable consumption, conspicuous consumption
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma, spor yapan bireylerin kişilik özelliklerinin sürdürülebilir ve gösterişçi tüketime etkisinin incelenmesini amaçlamaktadır. Araştırmada genel tarama modeli kullanılmış olup, bu model mevcut bir durumu olduğu gibi betimleyerek analiz etmeyi amaçlamaktadır. Araştırma grubu, Bayburt ilinde yaşayan 300 spor yapan bireyden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak kullanılan ölçek formu toplamda dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde katılımcıların yaş, cinsiyet, aile gelir düzeyi ve düzenli bir şekilde aktif olarak spor yapma durumu bilgilerinin belirlenmesine yönelik ifadelerin yer aldığı“Kişisel Bilgi Formu”bulunmaktadır. İkinci bölümde,“Beş Faktör Kişilik Ölçeği”yer almaktadır. Üçüncü bölümde;“Sürdürülebilir Tüketim Ölçeği”bulunmaktadır. Son olarak dördüncü bölümde ise ''Gösterişçi Tüketim Davranışı Ölçeği" yer almaktadır. Verilerin analizi aşamasında verilerin normal dağılım sergileyip sergilemedikleri gözetilerek farklılık ve ilişki testleri yapılmış olup (t-Testi, ANOVA, Korelasyon Analizi vb.), Çalışma sonucunda katılımcıların vermiş oldukları cevapların analizleri yapılarak modelimizin bağımsız değişkenlerini oluşturan beş faktör kişilik özelliklerinin alt boyutları ile bağımlı değişkenimizi oluşturan sürdürülebilir tüketim ve gösterişçi tüketim arasındaki ilişkiye bakılmıştır. Elde edilen bulgular göz önünde bulundurulduğunda cinsiyet değişkenine göre dışa dönüklük, deneyime açıklık, yumuşak başlılık ve kişilik ölçeği toplam puanında kadınlar lehine istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Kişilik özelliklerinden yumuşak başlılığın gösterişçi tüketimi etkilediği görülmekltedir. Sonuç olarak kadın katılımcıların dışa dönüklük, deneyime açıklık, yumuşak başlılık kişilik özelliklerini erkek katılımcılara göre daha yüksek gösterdikleri söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effects of personality traits of individuals who do sports on sustainable and conspicuous consumption. The general screening model was used in the study, and this model aims to describe and analyze a current situation as it is. The research group consists of 300 individuals who do sports living in Bayburt province. The scale form used as a data collection tool consists of four sections in total. The first section includes the“Personal Information Form”, which includes statements regarding the participants' age, gender, family income level and regular active sports activities. The second section includes the“Five Factor Personality Scale”. The third section includes the“Sustainable Consumption Scale”. Finally, the fourth section includes the“Conspicuous Consumption Behavior Scale”. During the data analysis phase, differences and relationship tests were conducted to see if the data exhibited normal distribution (t-Test, ANOVA, Correlation Analysis, etc.). As a result of the study, the answers given by the participants were analyzed and the relationship between the sub-dimensions of the five-factor personality traits that constitute the independent variables of our model and the sustainable consumption and conspicuous consumption that constitute our dependent variable was examined. Considering the findings, a statistically significant difference was found in favor of women in terms of extroversion, openness to experience, agreeableness and total personality scale score according to the gender variable. It is seen that agreeableness, one of the personality traits, affects conspicuous consumption. As a result, it can be said that female participants showed higher personality traits of extroversion, openness to experience and agreeableness than male participants.