Psoriasis hastalarının aşılanma konusunda bilgi, tutum ve uygulamalarının değerlendirilmesi
Evaluation of knowledge, attitudes and practices of psoriasis patients on vaccination
  1. Tez No: 935741
  2. Yazar: AYŞEN YILMAZ UMUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ GÜRSEL ÜRÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Psoriasis, Aşılama, Psoriasis Alan Şiddet İndeksi, Psoriasis, Vaccination, Psoriasis Area Severity Index
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Psoriasis dünya çapında nüfusun yaklaşık %2'sini etkileyen kronik, inflamatuar hastalıktır. Patogenezi tam olarak anlaşılamamıştır. Etyolojide genetik ve çevresel faktörlerin etkileri üzerinde durulmaktadır. Kronik plak, guttat, eritrodermik, püstüler, fleksural, palmoplantar plak ve tırnak olmak üzere çeşitli alt tipleri vardır. En sık görülen alt tipi eritemli skuamlı plaklarla karakterize kronik plak psoriasistir. Tedavi seçenekleri klinik tipe, hastalığın şiddetine, süresine, önceki tedaviler ve yanıtına göre değişebilmektedir.Tedavide topikal tedaviler, fototerapi, sistemik konvansiyonel tedaviler ve biyolojik tedaviler kullanılmaktadır. Kullanılan immünsüpresif ilaçların da etkisiyle kronik hastalığa sahip bireylerde sistemik enfeksiyonlara eğilimi artmaktadır. Bu enfeksiyonların çoğunluğu uygun aşılama programları ile önlenebilmektedir. Çalışmamızda 320 psoriasis hastasının demografik özellikleri, hastalık klinik alt tipleri ve hastalık şiddeti, geçmişte ve şu anda kullanılan tedaviler, hastalığın veya tedavilerin yaşam kalitesi üzerine etkisi, erişkin aşılanma takvimi konusunda bilgi düzeyleri ve aşılanma oranları anket yöntemi ile incelenmiştir. Ayrıca hastaların aşılanma oranları yaşam kalite ölçekleri ile değerlendirmeye çalışılmıştır. Aşılanma oranları; hepatit B ve erişkin tip tetanoz-difteri için literatürdeki verilerden daha yüksek, influenza ve koronavirüs hastalığı-19 aşısı için; literatürle benzer oranlarda, pnömokok ve herpes zoster aşısı için literatürdeki oranlardan daha düşük bulundu. Hastaların yaklaşık üçte ikisi aşı olma önerisi almıştı. Aşılanma önerisi alanların çoğuna öneri dermatolog tarafından yapıldı. Canlı ve ölü aşı arasındaki farkı bildiğini belirten hasta oranı literatürdeki verilerle benzer, immünsüpresif tedavi kullanırken canlı aşılardan kaçınması gerektiği konusunda bilgi sahibi olan hasta oranı literatürdeki verilerden yüksek saptandı. Hastalarımızın Psoriasis Alan Şiddet İndeksi ve Dermatoloji Yaşam Kalite İndeksi puanı literatürdeki verilerden daha düşük bulundu.Psoriasis hastalarının aşılanma programlarına alınması ve aşılanma durumlarının elektronik sistem üzerinden düzenli takibi yapılması durumunda hem hekimlerin hem de hastaların aşılanma konusunda farkındalığının ve aşılanma oranlarının artacağını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Psoriasis is a chronic, inflammatory disease that affects approximately 2% of the population worldwide. Its pathogenesis is not fully understood. The etiology focuses on the effects of genetic and environmental factors. There are several subtypes including chronic plaque, guttate, erythrodermic, pustular, flexural, palmoplantar plaque and nail. The most common subtype is chronic plaque psoriasis, characterized by erythematous scaly plaques. Treatment options may vary depending on the clinical type, severity and duration of the disease, previous treatments and response. Topical treatments, phototherapy, systemic conventional treatments and biological treatments are used in treatment. The tendency to systemic infections increases in individuals with chronic diseases due to the effects of immunosuppressive drugs used. The majority of these infections can be prevented with appropriate vaccination programs. In our study, demographic characteristics of 320 psoriasis patients, disease clinical subtypes and disease severity, treatments used in the past and currently, the effect of the disease or treatments on quality of life, knowledge levels about adult vaccination schedule and vaccination rates were examined by survey method. In addition, the vaccination rates of the patients were evaluated with quality of life scales. Vaccination rates were higher than the literature data for hepatitis B and adult-type tetanus-diphtheria, similar to the literature for influenza and coronavirus disease-19 vaccines, and lower than the literature rates for pneumococcal and herpes zoster vaccines. Approximately two-thirds of the patients had received a recommendation for vaccination. Most of those who received a recommendation for vaccination were recommended by a dermatologist. The rate of patients who stated that they knew the difference between live and killed vaccines was similar to the data in the literature, and the rate of patients who were informed that live vaccines should be avoided while using immunosuppressive therapy was higher than the literature data. The Psoriasis Area Severity Index and Dermatology Life Quality Index scores of our patients were lower than the literature data. We believe that if psoriasis patients are included in vaccination programs and their vaccination status is regularly monitored through an electronic system, the awareness of both physicians and patients about vaccination and the vaccination rates will increase.