Türkiye'de milliyetçi düşünce ve kuruluşlar (1960-1980)
Nationalist thought and organizations in Turkey (1960-1980)
  1. Tez No: 935767
  2. Yazar: YUNUS EMRE AKBULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ ASLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Milliyetçiliği, Türkçülük, Turancılık, Milliyetçi Düşünce, Turkish Nationalism, Turkism, Turanism, Nationalist Thought
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 411
Özet
Türkiye'de çok partili siyasi hayat ilk kez 27 Mayıs 1960 Darbesi ile kesintiye uğramıştır. 1961 Anayasası'nın yürürlüğe girmesiyle birlikte 12 Eylül 1980 Darbesine kadar sürecek yirmi yıllık yeni bir dönem başlamıştır. 1961 Anayasası'nın Türkiye'ye getirdiği özgürlükçü ortam, siyasi ve fikri alanlara bir dinamizm getirmiş, Türk düşünce dünyasında önemli bir hareketlenme yaşanmıştır. Bu hareketlenme içerisinde yer alan düşüncelerden birisi de Türk milliyetçiliğidir. Türk milliyetçiliğindeki canlanmayı hem milliyetçi süreli yayınlardaki çeşitlilik hem de milliyetçi kuruluşlarda sayının artması göstermektedir. Ancak Türk milliyetçiliği siyasi sahada önce Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi, sonra Milliyetçi Hareket Partisi ile temsil edilmeye başlamış, süreç içerisinde milliyetçiler tek merkez etrafında toplanmıştır. Bu da hem milliyetçi düşüncedeki hem de bu düşüncelerin ifade edildiği yayın ve kuruluşlardaki çeşitliliği ortadan kaldırmıştır. Öte yandan bu dönemde sağ ve sol düşünceler arasında kutuplaşan Türkiye'de milliyetçilik, sağ kanadın kapsayıcı düşüncesi olmuştur. Bu çalışma, 1960-1980 yılları arasında Türkiye'deki muhafazakâr/mukaddesatçı milliyetçi düşünce dünyasını, milliyetçilerin Türkiye dışındaki Türklere dair fikirlerini, diğer düşünce akımlarıyla ilişkilerini ve bu fikirleri savunan sivil kuruluşları anlamaya ve açıklamaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
Multi-party political life in Turkey was first interrupted by the May 27, 1960 Coup. With the entry into force of the 1961 Constitution, a new twenty-year period began that lasted until the September 12, 1980 Coup. The liberal environment that the 1961 Constitution brought to Turkey dynamism the political and intellectual spheres and an important movement took place in the Turkish intellectual world. One of the ideologies that gained momentum during this period was Turkish nationalism. The proliferation of nationalist journals and the growing number of nationalist organizations were indicators of the revival of Turkish nationalism. However, Turkish nationalism was politically organized first within the Republican Peasants' Nation Party and later within the Nationalist Movement Party. Thus, in the process, nationalists became a single group. Therefore, the diversity of nationalist thought and the variety of publications and institutions through which it was expressed have significantly diminished. On the other hand, during the 1960–1980 period, when Turkey polarized between right- and left-wing ideologies, nationalism emerged as the overarching ideology of the right. This study attempts to understand and explain the conservative nationalist thought in Turkey between 1960 and 1980, the nationalist ideas about Turks outside Turkey, their relations with other movement of thought, and the civil organizations that defended these ideas.