Baş boyun kanserinde dallı zincirli amino asit metabolizmasının incelenmesi
Investigation of branched chain amino acid metabolism in head and neck cancer
  1. Tez No: 936127
  2. Yazar: MERVE NUR ATAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİYE ARZU ERGEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Baş boyun kanseri, Dallı zincirli amino asitler, metabolizma, BCAT1, BCKDHA, Head and neck cancer, Branched chain amino acids, metabolism, BCAT1, BCKDHA
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Tıp Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Baş boyun kanseri, dünyada en sık görülen yedinci kanser türüdür. Skuamoz hücreli karsinoma en yaygın görülen histolojik türdür; sigara kullanımı ve HPV enfeksiyonu en büyük iki risk faktörüdür. Dallı zincirli amino asitler; valin, lösin ve izolösin, protein sentezinin yanında enerji üretiminde önemli katkıları bulunur. Katabolizmalarında BCAT1 ve BCKDHA enzimleri görevlidir. Bu enzimlerin farklı kanser türlerinde, hücre büyümesini ve proliferasyonu destekleyerek kanser gelişimine katkıda bulunduğu bilinmektedir. Bu çalışmada, 81 hastadan alınan doku, kan ve idrar örnekleri analiz edilmiştir. Tümör dokularından BCAT1 ve BCKDHA enzimlerinin ekspresyonlarındaki değişimler Real-Time PCR tekniğiyle, enzimlerin serum protein seviyeleri ise ELISA tekniği ile belirlenmiştir. Dallı zincirli amino asitler ve diğer amino asitlerin serumdaki varlığı ve miktarları LC-MS/MS tekniğiyle, hastaların idrarlarındaki organik asitlerin varlığı ise GC-MS tekniği kullanılarak saptanmıştır. Bulgularımıza göre, hastaların tümör dokularında her iki enzimin de gen ekspresyonlarında artış görülmüş, ancak sadece BCKDHA ekspresyonundaki artış anlamlı düzeydedir (p=0.001). Lenf nodu metastazı olmayan hastalarda ve ileri evre tümörlere sahip hastalarda BCAT1 ekspresyon seviyesinin anlamlı düzeyde yükseldiği görülmüştür (p=0.02), (p=0.017). Aile öyküsü bulunan hastalarda BCKDHA (p=0.005) ekspresyon seviyesi anlamlı derecede yükselirken, sigara kullanan hastalarda ise her iki enzimin ekspresyonlarında anlamlı bir artış görülmüştür. (p=0.020; p=0.026). BCAT1 ekspresyonunda artış görülen hastaların valin düzeylerinde anlamlı şekilde artış olduğu görülmüştür (p=0.012). Diğer yandan, serum glutamik asit seviyesinde artış görülürken, sistin seviyesinde bir azalma tespit edilmiştir. İdrar örneklerinden organik asit varlığı analiz edilen 13 hastanın tamamında 3-metilkrotonik asit varlığı saptanmıştır. Elde ettiğimiz bulgular, dallı zincirli amino asitlerin baş boyun kanserinde potansiyel terapötik hedefler ve klinik uygulamalarda kullanabilirliğine yönelik yeni bir bakış açısı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Head and neck cancer is the seventh most common cancer worldwide. Squamous cell carcinoma is the most common histological type; smoking and HPV infection are the two major risk factors. Branched‐chain amino acids, valine, leucine, and isoleucine significantly contribution to energy production in addition to their role in protein synthesis. BCAT1 and BCKDHA enzymes are responsible for their catabolism. These enzymes are known to contribute to tumorigenesis in many cancer types by supporting cell growth and proliferation. 81 patients analyzed in this study with their tissue, blood and urine samples. Real-time PCR was performed to determine changes in gene expressions of BCAT1 and BCKDHA enzymes in tumor tissues, and ELISA was used to measure the serum protein levels of these enzymes. The presence and quantitation of branched-chain and other amino acids in serum samples were determined using LC-MS/MS, and the presence of organic acids in the patients' urine samples was analyzed using GC-MS. According to our findings, both enzymes' expression levels were elevated in tumor tissues, but only the increase in BCKDHA was statistically significant. BCAT1 expression levels were found to be significantly increased in patients without lymph node metastasis and patients with advanced tumors. BCKDHA expression was significantly higher in patients who have family history of cancer, and smokers exhibited a significant increase in the expression of both enzymes. Moreover, it was observed that patients with increased BCAT1 expression had significantly increased valine levels. An increased glutamic acid level was observed in serum, while a decrease in cystine levels was detected. The 3-methylcrotonic acid was detected in all 13 patients whose urine samples were analysed for organic acids. Our findings provide a new perspective on the potential of branched-chain amino acids as therapeutic targets and their possible clinical use in head and neck cancer.