أثر التمويل الأصغر في التمكين الاقتصادي للفئات الهشة في اليمن
Mikrofinansın Yemen'deki dışlanmış grupların ekonomik olarak güçlendirilmesinde etkisi
  1. Tez No: 936183
  2. Yazar: ABDULMAJEED HAMOOD DAHAN MAKHARESH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDALRAHMAN M.I. MIGDAD
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Küçük finansman, ekonomik güçlendirme, kırılgan gruplar, Microfinance, Economic empowerment, Vulnerable groups
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışma mikro finansın küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansmanı ve geliştirilmesi yoluyla yemen'deki savunmasız gruplar ekonomik olarak güçlendirilmesi üzerindeki etkisini belirlemeyi amaçlamıştır. Bu çalışmada araştırmacı, yemen'deki mikrofinans kurumların ortaya çıkışını ve gelişimini açıklamak için tarihsel yaklaşımı kullanmıştır. Mikro finans kurumlarının yararlanıcıları ile (Al-Kuraimi Bankası, Al-Amal Bankası, Al-Tadhamon Bankası) anket yöntemini ve saha çalışmasına verilerini analiz etmek için istatiksel yöntemi kullanarak olguyu incelemek için analitik tanımlayıcı yöntemi kullanmıştır. Araştırmacı yemen'deki mikrofinans kuruluşlarının mükemmel finansal hizmetler sunduğu ancak küçük ve orta ölçekli işletmelerin ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz olduğunu ve bu küçük ve orta ölçekli işletmelerin özelliklerini sektöre en uygun olduğunu tespit etmeyi amaçlamış ve araştırma bu sonuca varmıştır. Toplumun ihtiyacının karşılanması ve finansmana erişim ile korunmasız yararlanıcı grupların ekonomik olarak güçlendirilmesi arasında doğrudan olumlu bir ilişki olduğu ve Küçük işletmelerin büyümesinin arkasında birçok engelin bulunduğu, yemenin 2015'ten bu yana savaşın bir sonucu olarak yaşadığı siyasi ekonomik ve güvenlik koşullar olmuştur. Araştırmacı, Yemen'deki mikrofinans kurumlarındaki ilgili otoritelerin, işletme sermayesini finanse etmek, ekipman ve sermaye varlıkları geliştirmek veya küçük projelerin geliştirilmesi için yeni girişimcilik fikirlerini finanse etmek, ayrıca hükümet kontrolü ve bürokratik işlemleri azaltmak için gerekli kredi ve desteği sağlamasını tavsiye etti. prosedürlerdeki karmaşıklıklar veya Kurumdaki Yetkililer tarafından ekonomik faaliyetlerin uygulanması, uygun krediler, öncelikli vergi muafiyetleri, dış rekabetten koruma ve ulusal malların devlet satın alımlarının sigortası yoluyla küçük projelerin geliştirilmesine yönelik bir teşvik politikası benimsemiştir.
Özet (Çeviri)
The study aimes to studey the impact of microfinance in economic enforcement for economically vulnerable groups in Yemen through financing and developing small and medium projects. The researcher used in this study the historical method to illustrate the emergence and development of microfinance institutions in Yemen and the analytical descriptive aproach to study the phenomenon through the use of microfinance institutions (Al-Karimi Bank - Al-Amal Bank - Al-Tadhamun Bank) and the statistical method to analyze the data from field studies. and the researchconcluded that microfinance institutions offers excellent financial services, but they are still not enough to meet the needs with small and medium businesses, and that the characteristics of these small and medium enterprises are most suitable for the Yemeni environment, in providing the needs of society, and that there is a direct positive relationship between access to microfinance and the economic empowerment of beneficiary groups (the vulnerable), and that there are many obstacles behind the growth of small and medium enterprises, most importantly: the political, economic and security conditions Yemen is going through due to the war since 2015. The researcher recommends to the relevant authorities in Yemen's microfinance institutions to provide the necessary loans and support to finance working capital and develop equipment and capital assets or finance new entrepreneurial ideas to develop small projects, as well as reduce government control and bureaucratic procedural complexity in economic activities by officials in power and adopting an incentive policy to develop small projects, through soft loans, and priority of tax exemptions and protection from foreign competition and securing government purchases of national goods.