Ratlarda deneysel olarak oluşturulan elektrik yanık modelinde deksametazon tedavisinin etkisi
Effect of dexamethasone treatment in rats with experimentally induced electrical burn mode
- Tez No: 936250
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL BENLİER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Elektrik yanığı, deksametazon, ödem, nekroz, oksidatif stres, Electrical burn, dexamethasone, edema, necrosis, oxidative stress
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı'nda gerçekleştirdiğimiz çalışmamızda; plastik cerrahi başvuruları arasında yer alan elektrik yanığı tedavisinde bir glukokortikoid olan deksametazon kullanımına bağlı antiinflamatuar etki görmeyi ve elektrik yanığı sonrası gelişebilecek komplikasyonların bu etki nedeniyle değişimini incelemeyi amaçladık. Çalışmamız elektrik yanığı oluşturduğumuz Wistar Albino cinsi ratlar üzerinde uygulandı. Bazal değerleri değerlendirme amacıyla oluşturulan bir grup, elektrik yanığı sonrası uygulanan tek doz intraperitoneal 1 mg/kg deksametazon tedavisinin değerlendirilmesi amacıyla 36.saatte sakrifiye edilen tedavi verilen ve verilmeyen iki grup ve 1.hafta sonunda deksametazon tedavisinin değerlendirilmesi amacıyla 1 hafta boyunca intraperitoneal 1 mg/kg/gün deksametazon tedavisi verilen ve tedavi verilmeyen iki grup olmak üzere toplam beş grup oluşturuldu. Alınan kan örnekleri biyokimyasal olarak incelenmek üzere Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı'na teslim edildi ve biyokimyasal olarak değerlendirildi. Yanık geçiş zonlarından örnek alınarak Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı'na teslim edildi ve histopatolojik olarak değerlendirildi. Ratlar ve amputatlar etüv öncesi ve sonrası tartıldı. Yapılan ölçümler, biyokimyasal ve patolojik incelemeler istatistiksel olarak değerlendirildi. Çalışmamızda tek doz deksametazon tedavisinin olumlu etkisi gerek klinik gerek moleküler düzeyde görüldü. Ancak 1 hafta süreyle uygulanan 1mg/kg/gün deksametazon tedavisinin kilo kaybı, depresyon, nötrofil sayısında artış ve buna bağlı yan etkilerine rastlandı. Sonuç olarak deksametazon yararlı etkilerini gördüğümüzü ancak uzun süre ve yüksek doz bağımlı yan etkilerinin de görüldüğünü söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
In our study conducted at the Department of Plastic, Reconstructive, and Aesthetic Surgery of Trakya University Faculty of Medicine, we aimed to observe the anti-inflammatory effect of dexamethasone, a glucocorticoid, in the treatment of electrical burns, which is a common issue in plastic surgery consultations, and to investigate how this effect might influence the complications that can arise after an electrical burn. Our study was conducted on Wistar Albino rats subjected to electrical burns. A group was formed to evaluate baseline values, and two groups were sacrificed at the 36th hour to assess the effect of a single 1 mg/kg intraperitoneal dexamethasone dose after the electrical burn. Additionally, two groups received 1 mg/kg/day intraperitoneal dexamethasone treatment for one week, with one treated and one untreated group sacrificed at the end of the week. Blood samples were sent for biochemical analysis, and tissue samples from the burn transition zones were evaluated histopathologically. The rats and amputates were weighed before and after the study, and measurements, biochemical, and pathological data were statistically analyzed. In our study, the positive effects of a single dose of dexamethasone were observed both clinically and molecularly. However, the 1 mg/kg/day dexamethasone treatment for one week led to side effects, including weight loss, depression, and increased neutrophil count. In conclusion, while dexamethasone demonstrated beneficial effects, we also observed dose- and duration-dependent side effects.