Yeşil çaydaki Epigallokateşin Gallatın diyabetik ratlarda diyabet ve insülin direnci üzerindeki etkisi
Effect of Epigallocatechin Gallate in green tea on diabetes and insulin resistance in diabetic rats
  1. Tez No: 936397
  2. Yazar: KÜBRA YURTSEVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİNÇ YÜCECAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Epigallokateşin Gallat (EGCG), Diyabet, İnsülin Direnci, Glisemik Kontrol, İnsülin Duyarlılığı, Epigallocatechin Gallate (EGCG), Diabetes, Insulin Resistance, Glycemic Control, Insulin sensitivity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: LOKMAN HEKİM ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışma, diyabet ve insülin direncinin prognozunda, Epigallokateşin Gallat (EGCG) içeren yeşil çayın potansiyel etkilerini değerlendirmektedir. Streptozotosin (STZ) ile indüklenerek diyabetik hale getirilen ratlar üzerinde yapılan deneyde, farklı dozlarda (50 mg/kg, 100 mg/kg, 200 mg/kg) EGCG'nin diyabet ve insülin direnci ile ilişkili metabolik parametreler ve vücut ağırlığı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bulgular, EGCG'nin; vücut ağırlığı, açlık kan glikozu seviyeleri, insülin sekresyonu, insülin direnci ve beta hücre fonksiyonu üzerindeki olumlu etkilerini göstermektedir. Çalışmada, EGCG'nin açlık kan glikozu seviyelerini önemli ölçüde düşürebildiği özellikle yüksek dozlarda (200 mg/kg) en belirgin iyileşmeyi sağladığı görülmüştür. Ayrıca, EGCG'nin insülin sekresyonunu artırarak, insülin direncini azalttığı ve insülin duyarlılığını artırdığı bulunmuştur. 200 mg/kg dozunda EGCG, insülin direncini ve beta hücre fonksiyonlarını en etkili şekilde iyileştirerek diyabetin kontrolüne yardımcı olabilecek potansiyele sahip olduğunu göstermektedir. Aynı şekilde 200 mg/kg dozunda EGCG'nin vücut ağırlığı denetiminde etkili olduğu saptanmıştır. Reagan-Shaw yöntemiyle, çalışmada kullanılan 50, 100 ve 200 mg/kg EGCG dozları, insanlarda uygulanabilir eşdeğer dozlara dönüştürülmüş ve sırasıyla 8,1 mg/kg, 16,2 mg/kg ve 32,4 mg/kg olarak hesaplanmıştır. Bu dozlar, klinik çalışmalara ışık tutacak ve tüketim için ulaşılabilir seviyeler olarak değerlendirilmiştir. Çalışma sonuçları, özellikle yüksek dozlardaki EGCG'nin diyabet tedavisinde ve insülin direncinin yönetiminde etkili olabileceğini göstermektedir. Doğal bir flavonoid olan EGCG, tıbbi beslenme tedavisinde yer alarak diyabetli bireylerde glisemik kontrolü sağlama ve insülin duyarlılığını artırma konusunda fayda sağlayabilir. Elde edilen sonuçlar; EGCG'nin diyabet tedavisinde alternatif bir seçenek olarak kullanılabileceğini ve bu alanda yapılacak yeni çalışmaların EGCG'nin potansiyel faydalarını daha da netleştirebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study evaluates the potential effects of green tea containing Epigallocatechin Gallate (EGCG) in the prognosis of diabetes and insulin resistance. The effects of different doses (50 mg/kg, 100 mg/kg, 200 mg/kg) of EGCG on metabolic parameters and body weight associated with diabetes and insulin resistance were examined in streptozotocin (STZ)-induced diabetic rats. The findings show the positive effects of EGCG on body weight, fasting blood glucose levels, insulin secretion, insulin resistance and beta cell function. In the study, EGCG was found to be able to significantly lower fasting blood glucose levels, with the highest doses (200 mg/kg) providing the most significant improvement. In addition, EGCG was found to reduce insulin resistance and increase insulin sensitivity by increasing insulin secretion. At a dose of 200 mg/kg, EGCG has the potential to help control diabetes by most effectively improving insulin resistance and beta cell function. Likewise, EGCG at a dose of 200 mg/kg was found to be effective in body weight control. Using the Reagan-Shaw method, the doses of 50, 100 and 200 mg/kg EGCG used in the study were converted into equivalent doses applicable in humans and calculated as 8.1 mg/kg, 16.2 mg/kg and 32.4 mg/kg, respectively. These doses were considered to be achievable levels for consumption that would inform clinical studies. The study results suggest that EGCG, especially at high doses, may be effective in the treatment of diabetes and the management of insulin resistance. EGCG, a natural flavonoid, may be beneficial in providing glycemic control and improving insulin sensitivity in individuals with diabetes by being included in medical nutrition therapy. These findings suggest that EGCG may be used as an alternative option in the treatment of diabetes and future studies may further clarify the potential benefits in this area.