Kolorektal kanserli hastalar ile sağlıklı kişilerin plazmalarında IGF2 ve H19 ifade düzeylerinin incelenmesi
Analysis of IGF2 and H19 expression levels in plasma of colorectal cancer patients and healthy subjects
  1. Tez No: 936488
  2. Yazar: MİRAY ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU ESİN YÖRÜKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: kolorektal kanser, RNA, uzun kodlanmayan, plazma, colorectal cancer, RNA, longnoncoding, plasma
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Onkoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Onkolojik Biyoloji ve İmmünoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmanın amacı, kolorektal kanser tanısı almış hastaların kan örneklerinden elde edilen plazma örneklerinde H19 ve IGF-2 genlerinin ifade düzeylerini, gen ekpresyon miktarlarını analiz etmek ve alt klinik bilgiler doğrultusunda bir karşılaştırma yapmaktır. Çalışma, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'na başvuran ve KRK tanısı alması beklenen hastalardan alınan kan örnekleriyle gerçekleştirilmiştir. Toplamda 134 birey çalışmaya dahil edilmiştir. Bireylerden 59 KRK, 39 polip, 36 sağlıklı grup çalışmaya dahil edilmiştir. Trizol reaktifi kullanılarak alınan kan örneklerinden RNA izolasyonu yapılmıştır. cDNA sentezi yapılarak, H19 ve IGF-2 gen ekspresyon düzeyleri real-time PCR analizi yöntemiyle ölçülmüştür. Sonuçlar, KRK hastalarının plazmalarında ölçülen H19 ve IGF-2 gen ekspresyon seviyelerinin belirgin şekilde yüksek olduğunu göstermiştir. KRK grubu ile kontrol grubunu oluşturan polip tanılı hastalar ve sağlıklı bireyler karşılaştırıldığında, H19 ve IGF-2 genlerinin ekspresyon seviyelerinin KRK grubunda anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir. Bu bulgular, ileri çalışmalarla birlikte değerlendirildiğinde; H19 ve IGF-2 genlerinin klinik diğer bulgularla birlikte analiz edildiğinde KRK tanısı koymada potansiyel biyobelirteçler olabileceğini göstermektedir. Tanıda kullanılma potansiyellerinin en önemli noktası bu genlerin plazmadan tespit edilebilir olmalarıdır. Bu genlerin plazma örneklerinden tespit edilebilmesi, onları invazif olmayan ve maliyeti düşük bir tanı yöntemi olan likit biyopsi kapsamında değerli hale getirmektedir. Çalışmanın sonuçları, H19 ve IGF-2 genlerinin kolorektal kanserin tanı ve prognozunda kullanılabilirliğini araştıran ileri çalışmalar için temel teşkil edebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to analyze the expression levels of H19 and IGF-2 genes in plasma samples obtained from patients diagnosed with colorectal cancer (CRC) and compare these results with clinical information. The study was conducted using blood samples from patients presenting to the Department of General Surgery at Istanbul University, Istanbul Faculty of Medicine, suspected of having CRC. A total of 160 individuals participated in the study: 59 with CRC, 39 with polyps, and 36 healthy controls. RNA was isolated from blood samples using Trizol reagent, followed by cDNA synthesis, and H19 and IGF-2 gene expression levels were measured using real-time PCR. The results showed significantly higher expression levels of H19 and IGF-2 genes in CRC patient plasma. When comparing the CRC group with the control group (composed of patients with polyps and healthy individuals), H19 and IGF-2 expression levels were found to be significantly higher in the CRC group. These findings suggest that H19 and IGF-2, when analyzed alongside other clinical parameters, could serve as potential biomarkers for CRC diagnosis. The ability to detect these genes in plasma makes them valuable for non-invasive liquid biopsy, offering a cost-effective diagnostic method. The results of this study could serve as a foundation for further research exploring the potential use of H19 and IGF-2 genes in the diagnosis and prognosis of CRC.