Soğuk savaş dönemi Türk-Alman ilişkileri
Turkish-German relations in the Cold War period
- Tez No: 936487
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY ALİM BARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Türk-Alman İlişkileri, Soğuk Savaş dönemi, kutuplaşma, Blok oluşumu, Diplomatik ilişkiler, Uluslararası politikalar, Turkish-German relations, Cold War era, Polarization, Bloc formation, Diplomatic relations, International policies
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışma, Soğuk Savaş döneminde Türk-Alman ilişkilerinin tarihsel bir perspektiften incelenmesini amaçlamaktadır. Tez, dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Türk- Alman ilişkilerinin Soğuk Savaş dönemindeki temel unsurları ele alınmaktadır. Bu bölümde, iki ülkenin karşılıklı politikaları, diplomatik görüşmeler, anlaşmalar ve ilişkilerin genel seyri incelenmektedir. Ayrıca, Soğuk Savaş dönemindeki uluslararası politik ortamın Türk- Alman ilişkilerine etkisi de değerlendirilmektedir. İkinci bölümde, medya ve basın unsurlarının Türk- Alman İlişkilerini nasıl şekillendirdiği incelenmektedir. Bu bölümde, Türk basınındaki Soğuk Savaş haberlerinin nasıl şekillendiği, ideolojik etkiler ve propaganda unsurları üzerinde durulmuştur. Aynı şekilde, Alman basınında Soğuk Savaş hakkındaki haberler ve analizler incelenmiştir. Üçüncü bölümde, Soğuk Savaş dönemi ve uluslararası ilişkilere odaklanılmaktadır. Bu bölümde, Soğuk Savaş'ın uluslararası sisteme etkisi, kutuplaşma, bloklaşma ve uluslararası ilişkilerin dönüşümü gibi konular ele alınmaktadır. Dördüncü bölümde, Soğuk Savaş döneminde Türk- Alman ilişkilerinin uluslararası örgütler bağlamındaki durumu ele alınmaktadır. Bu bölümde, Türkiye ve Almanya'nın uluslararası örgütlere katılımları, bu örgütlerdeki rolleri ve etkileri ayrıntılı bir şekilde incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine Turkish- German relations during the Cold War era from a historical perspective. The thesis consists of four chapters. In the first chapter, the fundamental aspects of Turkısh- German relations during the Cold War discussed. This section explores the mutual policies of the two countries, diplomatic negotiations, agreements, and the general course of relations. Additionally, the impact of the international political environment during the Cold War on Turkish- German relations is also assessed. In the second chapter, the influence of media and press elements on Turkish- German relations is examined. This chapter focuses on how Cold War news in the Turkish press was shaped ideological influences, and pro-government factors. Similarly, Cold War news and analyses in the German press are studied. The third chapter concentrates on the relationship between the Cold War era and international relations. This section addresses topics such as the impact of the Cold War on the international system, polarization, bloc formation, and the transformation of international relations. The fourth chapter discusses the status of Turkish- German relations within the context of international organizations during the Cold War era. This chapter thoroughly examines Turkey and Germany's participation in international organizations, their roles, and their in their influences.