Kardiyak riskli hastaların non-kardiyak cerrahisinde seçilen genel anestezi yönteminin iskemi modifiye albümin ve HFABP düzeyine etkisi
The effect of general anesthesia method on ischemia-modified albumin and HFABP levels in non-cardiac surgery of patients with cardiac risk
  1. Tez No: 936668
  2. Yazar: VEYSEL ERTEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN ATALAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Genel anestezi, iskemik modifiye albumin, kalp tipi yağ asidi bağlayıcı protein, troponin, TIVA, inhalasyon anestezisi, General anesthesia, ischemic modified albumin, cardiac fatty acid binding protein, troponin, TIVA, inhalation anesthesia
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu tez, kardiyak risk taşıyan hastaların non-kardiyak cerrahilerinde seçilen anestezi yöntemlerinin IMA ve HFABP üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışma, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Anabilimdalı'nda, kardiyak riskli hastalar için inhalasyon ve total intravenöz anestezi (TİVA) tekniklerinin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi üzerine yapılmıştır. İki gruba ayrılan hastalarda, anestezi yöntemlerinin iskemi modifiye albümin (IMA) ve kalp tipi yağ asidi bağlayıcı protein (HFABP) düzeylerine olan etkileri incelenmiştir. Hastalar randomize olarak eşit iki gruba ayrıldı. Grup I inhaler anestezi grubu, grup II total intravenöz anestezi grubu olmak üzere belirlendi. Randomizasyon, 1:1 bilgisayar tarafından oluşturulan bir liste kullanılarak belirlendi. Anestezi yönetiminden ve veri toplamadan sorumlu anestezi asistanları tarafından çalışma yönetildi. Çalışmamızda tüm hastalara sırasıyla midazolam(2mg), lidokain(40mg), propofol(2 mg/kg), roküronyum(0.6-0.8 mg/kg) ve fentanil(1-2μg/kg) ile indüksiyon yapıldı. Grup I (inhaler anestezi grubu): Sevofluran(2ml/dk) %50 oksijen ve remifentanil(0,1-0,3 μg/kg/dk) ile anestezi idamesi yapıldı. Grup II (total intravenöz anestezi grubu): Propofol (6-10 mg/kg/saat) ve remifentanil(0,1-0,3 μg/kg/dk) ile anestezi idamesi yapıldı. Her iki grupta bazal ve belirli sürelerdeki HFAB düzeylerine bakıldı. Bu parametreler açısından gruplar arasında herhangi bir anlamlı farklılık izlenmedi (p>0,05). Her iki grupta bazal ve belirli sürelerdeki IMA düzeylerine bakıldı. Bu parametreler açısından gruplar arasında herhangi bir anlamlı farklılık izlenmedi (p>0,05). Birinci gruptaki hastalarda 4. saatte ölçülen IMA düzeyleri ile 1. saatte ölçülen HFABP düzeyleri arasında istatistiksel olarak orta derecede anlamlı korelasyon bulunmuştur (p=0,003; r=0,490). 4. saat IMA değerleri ile 1. saat HFABP değerleri birlikte artma eğilimindedir. İkinci gruptaki hastalarda 1 ve 4. saatte ölçülen IMA düzeyleri ile 1 ve 4. saatte ölçülen HFABP düzeyleri arasında istatistiksel olarak orta derecede anlamlı korelasyon bulunmuştur (p0,05). 4. saatte anlamlı farklılık görüldü(p0,05). Bununla birlikte hemodinamik parametreler ve demografik verilerde de anlamlı bir fark görülmedi(p>0,05). Sonuç olarak seçilen anestezi yöntemine göre iki grup arasında bakılan biyobelirteçlerde istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi. Buna rağmen HFABP ve IMA düzeylerinde istatistiksel olarak orta derecede doğru orantılı anlamlı korelasyon bulunması kardiyak riskli hastalarda daha kısa sürede kardiyovasküler sistem hakkında bilgi edinmemizi sağlayabilir. IMA ve HFAPB biyobelirteçlerinin birlikte kullanımları perioperatif erken dönemde kardiyak açıdan bilgi verebilir ve troponinin erken dönemde alternatifi olabilir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to investigate the effects of selected anesthesia methods on IMA and HFABP in non-cardiac surgeries of cardiac risk patients. The study was conducted at Ataturk University Faculty of Medicine on the comparative evaluation of inhalation and total intravenous anesthesia (TIVA) techniques for cardiac risk patients. The effects of anesthesia methods on ischemia modified albumin (IMA) and cardiac fatty acid binding protein (HFABP) levels were examined in patients divided into two groups. Patients were randomly divided into two equal groups. Group I was inhaler anesthesia group and group II was total intravenous anesthesia group. Randomization was determined using a 1:1 computer-generated list. The study was managed by anesthesia assistants responsible for anesthesia management and data collection. In our study, all patients were induced with midazolam (2mg), lidocaine (40mg), propofol (2 mg/kg), rocuronium (0.6-0.8 mg/kg) and fentanyl (1-2μg/kg), respectively. Group I (inhaler anesthesia group): Sevoflurane (2ml/min), 50% oxygen and maintenance of anesthesia with remifentanil (0.1-0.3 μg/kg/min). Group II (total intravenous anesthesia group): Anesthesia was maintained with propofol (6-10 mg/kg/h) and remifentanil (0.1-0.3 μg/kg/min). HFAB levels were analyzed at baseline and at certain times in both groups. No significant difference was observed between the groups in terms of these parameters (p>0.05). IMA levels at baseline and at certain times were analyzed in both groups. No significant difference was observed between the groups in terms of these parameters (p>0.05). In the first group, a statistically moderately significant correlation was found between IMA levels measured at 4 hours and HFABP levels measured at 1 hour (p=0.003; r=0.490). The 4th hour IMA values and 1st hour HFABP values tended to increase together. In the second group, a statistically moderately significant correlation was found between IMA levels measured at 1 and 4 hours and HFABP levels measured at 1 and 4 hours (p0.05). At 4 hours, a significant difference was observed (p0.05). There was also no significant difference in hemodynamic parameters and demographic data (p>0.05) In conclusion, there was no statistically significant difference in biomarkers between the two groups according to the anesthesia method chosen. However, there was a statistically significant moderate direct correlation between HFABP and IMA levels, which may provide information about the cardiovascular system in patients with cardiac risk in a shorter time. The combined use of IMA and HFAPB biomarkers may provide cardiac information in the early perioperative period and may be an early alternative to troponin.