Proksimal hipospadias onarımında iki seanslı Byars yöntemi ile ameliyat edilen hastaların sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of surgical outcomes in patients undergoing two-stage Byars technique for proximal hypospadias repair
  1. Tez No: 936856
  2. Yazar: NİYAZİ CAN AYASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAİKA GÜLCE HAKGÜDER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Proksimal hipospadias, Byars yöntemi, iki seanslı cerrahi, komplikasyonlar, pediatrik cerrahi, Proximal hypospadias, Byars technique, two-stage surgery, complications, pediatric surgery
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Proksimal hipospadias, üretral meatusun penisin ventral yüzünde, normal lokalizasyonundan daha proksimalde yer aldığı konjenital bir anomalidir. Düzeltici cerrahisi için farklı yöntemler tanımlanmıştır. Bu çalışmada, iki seanslı Byars yöntemi ile ameliyat edilen hastaların cerrahi sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 2007-2024 yılları arasında 0-18 yaş aralığında kliniğimizde proksimal hipospadias nedeniyle Byars yöntemi ile 2 seanslı onarım yapılan ve oluşturulan neoüretra üzerine destek doku olarak prepisyal veya dartos flebi kullanılan hastalar retrospektif olarak incelendi. Hastalar postoperatif dönemde yaş, kateterizasyon süresi, yara yeri enfeksiyonu, fistül gelişimi, penil eğrilik, üretral divertikül gelişimi, meatal darlık, eşlik eden hastalıklar, kullanılan sütur materyali, operasyon sonrası evde veya hastanede bakım açısından değerlendirildi. Operasyon sonrası ilk bir yıl içerisinde gelişen komplikasyonlar erken, birinci yıldan sonra gelişenler geç komplikasyon olarak kabul edildi. Bulgular: Proksimal hipospadias nedeniyle toplam 32 hasta 2 seanslı Byars yöntemi ile ameliyat edildi. Hastaların 30'u penoskrotal, 2'si perineal yerleşimli üretral meatusa sahip idi. Hastaların yaşları 6 ay ile 6 yaş aralığındaydı. Hastaların 20'si (%62,5) 2 seanslı onarım ile tedavi edildi. 8 hastada (%25,0) 3. ameliyat, 4 hastada (%12,5) ise 4. ameliyat sonrası tedavi sağlandı. Toplam 32 hastanın 12'sinde (%37,5) erken veya geç komplikasyon gelişti. Komplikasyonların 6 (%50) tanesi erken, 6 (%50) tanesi geç idi. 7 hastada fistül, 3 hastada meatal darlık, 2 hastada yara yeri enfeksiyonuna bağlı yara yeri açılması mevcut idi. Fistül gelişen hastaların 5 tanesi fistülektomi, 2 tanesi TIPU operasyonu ile tekrar ameliyat edildi. Meatal darlık gelişen hastaların 2 tanesi üretra dilatatörü ile dilate edildi, 1 tanesine meatoplasti yapıldı. Sonuç: İki seanslı onarım Byars yöntemi, proksimal hipospadias tedavisinde etkili ve güvenli bir seçenek olarak öne çıkmaktadır; ancak bu yöntemin başarısı, cerrahın deneyimi ve hasta özelinde yapılan değerlendirmelere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Byars yönteminin 1. seans onarımında ventralde oluşturulan üretral plağın sütur ile tunika albugineaya tespit edilmesi; 2. seans onarımında gevşek olmayan bir neoüretra tübülerizasyonu ile üretral ve meatal stenoz gelişmesi engellenerek üretral divertikül oluşumu önlenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Proximal hypospadias is a congenital anomaly in which the urethral meatus is located more proximally on the ventral surface of the penis than its normal location. Various surgical techniques have been described for its corrective surgery. This study aims to evaluate the surgical outcomes of patients who underwent surgery using the two-stage Byars technique. Materials and Methods: Patients aged 0-18 years who underwent two-stage repair with the Byars technique for proximal hypospadias in our clinic between 2007 and 2024 were retrospectively analyzed. In these patients, preputial or dartos flaps were used as supportive tissue for the constructed neourethra. Patients were evaluated in the postoperative period based on age, catheterization duration, wound infection, fistula formation, penile curvature, urethral diverticulum development, meatal stenosis, associated diseases, suture material used and whether postoperative care was conducted at home or in the hospital. Complications occurring within the first year postoperatively were classified as early, while those occurring after the first year were classified as late complications. Results: A total of 32 patients underwent surgery with the two-stage Byars technique due to proximal hypospadias. Of these, 30 had penoscrotal and 2 had perineal urethral meatus placement. The patients' ages ranged from 6 months to 6 years. 20 patients (62.5%) were treated with two-stage repair, while 8 patients (25.0%) required a third surgery, and 4 patients (12.5%) underwent a fourth surgery to complete the treatment. Among the 32 patients, 12 (37.5%) developed early or late complications. 6 (50%) of these complications were early, and 6 (50%) were late. 7 patients had fistulas, 3 had meatal stenosis and 2 had wound dehiscence due to infection. Among the patients with fistula development, 5 underwent fistulectomy, while 2 required a TIPU operation. Of the 3 patients with meatal stenosis, 2 were treated with urethral dilatation, and 1 underwent meatoplasty. Conclusion: The two-stage Byars repair method emerges as an effective and safe option for the treatment of proximal hypospadias; however, the success of this technique may vary depending on the surgeon's experience and patient-specific evaluations. In the first stage of the Byars procedure, securing the urethral plate to the tunica albuginea with sutures helps stabilize the ventrally created urethral plate. In the second stage, preventing urethral and meatal stenosis through a non-loose tubularization of the neourethra can help avoid the formation of urethral diverticulum.