Betonarme binalarda sistem sünekliğinin belirlenmesi
Determination of system ductility on reinforced concrete buildings
- Tez No: 93691
- Danışmanlar: PROF. ZEKERİYA POLAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: akma, betonarme çerçeve, deplasman, doğrusal olmayan çözümleme, eğrilik, göçme, itme analizi, kapasite eğrisi, plastik mafsal, süneklik XIV, capacity curve, curvature, displacement, ductility, failure, frame, plastic hinge, pushover, nonlinear analysis, yield. xv
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
ÖZET Depreme dayanıklı betonarme binaların tasarımında sistem süneklik kapasitesi önemli bir parametredir. Deprem etkisi altındaki bir yapıdan beklenen elastik olmayan deformasyon düzeyi çoğunlukla davranış endeksi olarak çok kullanılan yük-deplasman eğrisinin mekanizma oluşmadan hemen önceki maksimum deplasmanının akma deplasmanına oranı olarak tanımlanan deplasman sttnekliği oranıyla ifade edilir. Öncelikle, kesit sünekliğinden sistem sünekliğine kadar geçmişte yapılan çalışmalar özetlenmiştir. Sonra, tipik iki örnek betonarme binanın tasarımı ve statik itme analizi yapılmıştır. Tasarımda, yürürlükteki Türk Deprem Yönetmeliğine uyulmuştur. Örnek binalar sırasıyla beş ve onar katlı olup planda her iki asal eksene göre simetriktir. Birinci bina taşıyıcı sistemi salt kolon ve kirişlerden oluşmaktadır. İkinci binanm taşıyıcı sistemi kolon, kiriş ve perdelerden meydana gelmiştir. Analizde betonarme yapılar için geliştirilmiş IDARC-2D bilgisayar programı kullanılmıştır. Sistem süneklik kapasitesi, eleman-sistem sünekliği ilişkileri ve sistem sünekliğinin yapısal davranışa etkisi araştırılmıştır. Program çıktıları kullanılarak, binaların asal eksenleri doğrultusunda“yatay kuvvet-deplasman”eğrileri çizilmiştir. Kapasite eğrileri de denilen bu eğriler yapının mukavemet ve deplasman kapasitesini göstermektedir. Bu eğriler üzerinde üç ayrı yöntemle sistem akma deplasmanı belirlenmiştir. Bu yöntemler, sistem akma deplasmanının geleneksel tanımı,“ilk dikkate değer eleman akması”denilen yeni bir yaklaşım ve perde duvarlı binalar için yeni tanımlanmış "akma deplasmanı kriterf'dir. Benzer şekilde sistemin maksimum kuvvete karşı gelen deplasmanı da (maximum response's displacement) tanımlanmıştır. Bulunan sonuçlar, potansiyel plastik mafsallardaki eğrilik sünekliği kapasitesinin sistem süneklik kapasitesini yönlendirdiğini göstermektedir. Sistem sünekliği, bir kesit özelliği olan akma deplasmanına bağımlı olduğundan, yapı elemanlarının ve bir bütün olarak yapının deformasyon özelliklerinin gerçekçi tanımlanmasına ayrı bir önem verilmelidir. Elemanlarında sağlanacak süneklik oranlarına bağlı olarak yapmm sistem sünekliği kapasitesi tahmin edilebilir. Spektral kapasite ve talepler karşılaştırılarak performans değerlendirmesi yapılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT System ductility capacity is an important parameter for earthquake resistant design of reinforced concrete buildings. The level of inelastic deformation expected in a structure under the earthquake action is often characterized by a displacement ductility factor that is defined as the ratio of maximum response displacement to the yield displacement of the structure. At first, summary of some of the recent studies about sectional, member and system ductility are given. Then, pushover analyses have been carried out on two typical example reinforced concrete building structures. These example buildings have been designed following the current Turkish Earthquake Code (1997). The first five- story example building has a bearing system consisting of reinforced concrete beam and columns. The second ten-story building has a bearing system consisting of beam, column and shear walls. In order to conduct static pushover analysis the program IDARC-2D is used. System ductility capacity, element-system ductility relationships and effect of system ductility on structural behavior were assessed. By using of the output of the program lateral force-displacement curves were drawn in direction of each principal axes of buildings. These curves which are also called“capacity curves”show strength and displacement capacity of structures. System yield displacement was described on these curves with three different methods. These methods are traditional definition of system yield, a new approach which is termed“first significant member yield”and newly defined yield displacement criteria for buildings only with shear walls. Likely, system maximum response displacement was also defined. The obtained results point out the fact that curvature ductility capacities at potential plastic hinges govern system ductility capacity. Since the system ductility depends on yield displacement that is a sectional property, particular attention should be paid to realistic definition of deformability characteristics of the structural elements and the structure as a whole. Depending on displacement ductility capacity of elements the corresponding system ductility demand can be estimated. Then, comparing spectral demand and capacity spectrum of concrete buildings could make system performance evaluation.