Brivarasetam tablet formülasyonu geliştirme aşamasında kullanılan analitik yöntemler ve validasyonu
Analytical methods and validation used in the development of Brivaracetam tablet formulation
  1. Tez No: 937577
  2. Yazar: HAMZA SOFİYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURİŞEHVAR ÖZER ÜNAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Epilepsi, Brivarasetam, Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi, Film Kaplı Tablet, Optimizasyon, Epilepsy, High Performance Liquid Chromatography, Brivaracetam, Film Coated Tablet, Process Optimization
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Epilepsi, dünya çapında tahmini prevalansı %1 olan yaygın ve ciddi nörolojik bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü'nün 2024 verilerine göre dünyada yaklaşık 50 milyon epilepsi hastası olduğu bilinmektedir. Epilepsi insidansı çocukluk çağında ve yaşlılık döneminde en yüksek düzeydeyken, erken erişkinlik döneminde ise daha düşüktür. Epilepsi en sık çocukluk ve ergenlik çağında, erişkinlerde ise beyin damar hastalıklarından sonra ikinci sıklıkta görülen nörolojik hastalıktır. Epilepsi tedavisinde antiepileptik ilaçlar kullanılmaktadır ve bunlardan biri de yeni nesil antiepileptik olan Brivarasetam'dır. Yeni nesil antiepileptik ilaç olan Brivarasetam ile hastaya (epilepsi tipi, yaşı, cinsiyeti, ek hastalıkları göz önünde bulundurularak) uygun dozaj ile tedaviye başlanır. Epilepsi tedavisinde hedef, herhangi bir yan etkiye neden olmaksızın, nöbetlerin tamamen önlenebilmesidir. Tedaviye yanıt vermeyen dirençli epilepsi hastalarında cerrahi tedavi, vagal sinir stimülasyonu, derin beyin stimülasyonu, ketojenik diyet gibi diğer tedavi seçenekleri tercih edilebilmektedir. Bu çalışmada epilepsi tedavisinde kullanılan üçüncü nesil Levetirasetam analoğu olan Brivarasetam içeren tablet preparatlarının analizi için Yüksek Performanslı Sıvı Kromatogafik (HPLC) bir Miktar Tayini yöntemi, İmpürite Tayini yöntemi ve Çözünme Hızı tayini yöntemlerinin geliştirilmesi ve The International Council for Harmonisation (ICH) kılavuzlarına göre valide edilmesi amaçlanmıştır. Metot sağlamlığı için akış hızı, sıcaklık ve dalgaboyu parametreleri çalışıldı. Laboratuvarda üretilen film kaplı tabletlerde uygulanan optimizasyon çalışmaları da geliştirilen yöntemlerle analiz edildi. Geliştirilen yöntemler Brivarasetam içeren film tabletlerin analizi için uygulanması kolay, hızlı, basit, yüksek kesinlik, doğruluk ve tekrarlanabilir olması niteliğini taşımaktadır. Geliştirilen yöntemler tablet dozaj formunun geliştirilimesinde ve kalite kontrol laboratuvarında kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Epilepsy is a neurological disorder caused by abnormal and excessive electrical discharges in cortical neurons with an estimated worldwide prevalence of 1%. According to the World Health Organization's 2024 data, there are approximately 50 million epilepsy patients in the world. While the incidence of epilepsy is highest in childhood and old age, it is lower in early adulthood. Epilepsy is most common in childhood and adolescence and the second most common neurologic disease in adults after cerebrovascular diseases. A new generation antiepileptic drug called Brivaracetam is used in the treatment of seizures. With Brivaracetam, a new generation antiepileptic drug, treatment is started with the appropriate dosage for the patient (taking into account epilepsy type, age, gender and comorbidities). The goal is to prevent seizures without causing side effects. Surgeries, deep brain stimulation, and the ketogenic diet are some of the treatment options that may be preferred by patients who don't respond to treatment. The aim of this study was to develop a High Performance Liquid Chromatographic (HPLC) Quantitation method, Impurity Determination method and Dissolution Rate determination method for the analysis of tablet preparations containing Brivaracetam, a third generation Levetiracetam analogue used in the treatment of epilepsy, and to validate them according to the International Council for Harmonization (ICH) guidelines. Flow rate, temperature and wavelength parameters were studied for method robustness. Optimization studies applied on film-coated tablets produced in the laboratory were also analyzed with the developed methods. The developed methods are easy to apply, fast, simple, high precision, accuracy and reproducibility for the analysis of film tablets containing Brivaracetam. The developed methods can be used in tablet dosage form development and quality control laboratory.