Mastektomi geçiren kadınlarda beden imajının algılanan stres ile ilişkisi
The relationship between the body image of women who have undergone mastectomy surgery and perceived stress
  1. Tez No: 937666
  2. Yazar: CEMİLE KARAASLAN SEVİNÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELVİNAZ ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Mastektomi Ameliyatı, Stres, Beden İmajı, Kadın, Mastectomy Surgery, Stress Body Image, Woman
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstinye Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın amacı, mastektomi ameliyatı geçiren kadınların algıladıkları stres ile beden imajları arasındaki ilişkiyi incelenmektedir. Çalışma, beden algısı, kırılganlık, damgalanma, aktivite sınırlılıkları, beden kaygıları, şeffaflık ve kola yönelik kaygılar gibi değişkenlerin stres üzerindeki etkilerini anlamayı amaçlamaktadır. Bu araştırma kesitsel, tanımlayıcı ve ilişki arayıcı olarak planlandı ve gerçekleştirildi. Araştırmanın evreni İstanbul Kamu Hastanesinin cerrahi servisinde mastektomi ameliyatı geçiren ve ameliyat sonrası meme polikliniğine kontrole gelen hastalar oluşturmaktadır. Araştırmada 121 hasta ile çalışıldı. Çalışmada verilerin toplanmasında Tanıtıcı Bilgi Formu, Meme Kanseri Beden İmajı Ölçeği (BİS) ve Algılanan Stres Ölçeği (ASÖ) kullanıldı. Araştırmada elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 22.0 istatistik programı aracılığıyla değerlendirildi. Verilerin analizinde parametrik yöntemler kullanıldı. Kadınların ölçek düzeylerini belirleyen boyutlar arasındaki ilişkiler pearson korelasyon ve lineer regresyon analizleri aracılığıyla incelendi. Olumsuz beden imajı ile algılanan stres arasındaki neden sonuç ilişkisini belirlemek üzere yapılan regresyon analizi anlamlı bulundu. Algılanan stres düzeyindeki toplam değişim %43 oranında olumsuz beden imajı olarak açıklanmakta; olumsuz beden imajı algılanan stres düzeyini arttırmaktadır. Kırılganlık, damgalanma, aktivite sınırlılıkları, beden kaygıları, şeffaflık, kola yönelik kaygıları ile algılanan stres arasındaki neden sonuç ilişkisini belirlemek üzere yapılan regresyon analizi anlamlı bulundu. Algılanan stres düzeyindeki toplam değişim %48,1 oranında kırılganlık, damgalanma, aktivite sınırlılıkları, beden kaygıları, şeffaflık, kola yönelik kaygıları olarak açıklanmaktadır. Kırılganlık, damgalanma, beden kaygıları ve şeffaflık algılanan stres düzeyini arttırmaktadır. Aktivite sınırlılıkları ve kola yönelik kaygılar, algılanan stres düzeyini etkilememektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between the perceived stress of women who underwent mastectomy and their body image. The study aims to understand the effects of variables such as body perception, fragility, stigmatization, activity limitations, body concerns, transparency and concerns about the arm on stress. This study was planned and conducted as a cross-sectional, descriptive and correlational study. He popülistin of he stüdyo monistse of patentse WHO hav underground mastectomy sürer at he sargıca departman of a piliç hasbihâl in İstanbul ant hav çöme fora follow-up visits at he post-sürer breast clinic.121 patients were studied in the study. Introductory Information Form, Breast Cancer Body Image Scale (BIS) and Perceived Stress Scale (PSS) were used to collect data in the study. The data obtained in the study were evaluated in a computer environment using SPSS 22.0 statistical program. Parametric methods were used in the analysis of the data. The relationships between the dimensions determining the scale levels of women were examined using Pearson correlation and linear regression analyses. The regression analysis conducted to determine the cause and effect relationship between negative body image and perceived stress was found to be significant. 43% of the total change in perceived stress level is explained as negative body image; negative body image increases the perceived stress level. The regression analysis conducted to determine the cause and effect relationship between fragility, stigma, activity limitations, body concerns, transparency, arm concerns and perceived stress was found to be significant. 48.1% of the total change in perceived stress level is explained as fragility, stigma, activity limitations, body concerns, transparency, arm concerns. fragility, stigma, body concerns, and transparency increase the perceived stress level. Activity limitations and arm concerns do not affect the perceived stress level.