Bilgi teknolojilerinde çok kriterli karar verme yöntemleriyle proje seçimi ve uygulaması
Project selection and implementation with multi-criteria decision making methods in information technologies
- Tez No: 937697
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH TÜYSÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çok kriterli karar verme, Analitik Hiyerarşi Prosesi, AHP, Gri İlişkisel Analiz, (GRA), Proje Seçimi, Multi Criteria Decision Making, Project Selection, AHP, Grey Relational Analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bilgi teknolojileri projelerinin seçimi, sınırlı kaynakların en verimli şekilde kullanılarak stratejik hedeflere ulaşılmasını sağlayan önemli bir karar oluşturma sürecidir. Bu çalışma, çok kriterli karar verme (ÇKKV) tekniklerini bilgi teknolojileri projelerinin seçimine uygulamayı amaçlamaktadır. ÇKKV yöntemleri, birden fazla kriterin eş zamanlı olarak değerlendirilmesine olanak tanıyarak daha rasyonel ve objektif kararlar alınmasını sağlamaktadır. Araştırmada, proje seçim kriterlerinin ağırlıklandırılması için Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP) yöntemi kullanılmıştır. Bu süreçte uzmanlar ile anket çalışması yapılmıştır. AHP , karar kriterlerinin göreceli önemini belirlemeye yönelik güçlü bir araçtır. Bu ağırlıklandırma sonuçları, projelerin sıralanması ve en uygun projenin belirlenmesi için Gri İlişkisel Analiz (GRA) yöntemi ile birleştirilmiştir. GRA, yöntemi ile seçilen projelerin sıralaması yapılmıştır. Bu tezde, bilgi teknolojileri alanındaki projelerin değerlendirilmesi ve sıralanması için AHP ve GRA yöntemlerinin bir arada kullanımı detaylı bir şekilde incelenmiştir. Araştırma sonuçları, bu iki yöntemin entegrasyonunun proje seçim süreçlerinde karar vericilere önemli bir rehberlik sunduğunu ve daha etkili sonuçlar elde edilmesine katkı sağladığını göstermektedir. Çalışma sonucunda, bilgi teknolojileri projelerinde çok kriterli karar verme teknikleri için belirlenen kriterler arasında“Stratejik Uyum”kriterinin en yüksek ağırlığa sahip olduğu, buna karşılık“Sürdürülebilirlik”kriterinin en düşük öneme sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışma, bilgi teknolojileri projelerinin seçiminde ÇKKV tekniklerinin uygulanabilirliğini artırmayı ve bu alandaki karar verme süreçlerine teorik ve pratik bir katkı sağlamayı hedeflemektedir. Ocak 2025 , 97 sayfa.
Özet (Çeviri)
The selection of information technology projects is an important decision-making process that ensures the achievement of strategic goals by using limited resources in the most efficient way. This study aims to apply multi-criteria decision-making (MCDM) techniques to the selection of information technology projects. MCDM methods allow for more rational and objective decisions to be made by allowing multiple criteria to be evaluated simultaneously. In the research, the Analytical Hierarchy Process (AHP) method was used to weight the project selection criteria. A survey was conducted with experts in this process. AHP is a powerful tool for determining the relative importance of decision criteria. These weighting results were combined with the Grey Relational Analysis (GRA) method to rank the projects and determine the most suitable project. The GRA method was used to rank the selected projects. In this thesis, the combined use of AHP and GRA methods for the evaluation and ranking of projects in the field of information technology was examined in detail. The research results show that the integration of these two methods provides important guidance to decision makers in project selection processes and contributes to more effective results. As a result of the study, it was determined that among the criteria identified for multi-criteria decision-making techniques in information technology projects, the“Strategic Alignment”criterion had the highest weight, while the“Sustainability”criterion was assigned the least importance. This study aims to increase the applicability of MCDM techniques in the selection of information technology projects and to make a theoretical and practical contribution to the decision-making processes in this field. January 2025, 97 pages.