Hiperglisemik koşullarda insan umbilikal kord venöz endotel hücrelerinde otofaji mekanizmasının araştırılması
Investigation of autophagy in human umbilical cord venous endothelial cells under hyperglycemic conditions
  1. Tez No: 937887
  2. Yazar: KEREM YANAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİN TÜRKAY KORGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: hiperglisemi, insan umbilical kord venöz endotel hücreleri, otofaji, hyperglycemia, human umbilical cord venous endothelial cells, autophagy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Hiperglisemi, kanda aşırı miktarda glukoz bulunmasıyla karakterize bir durumdur. Damarların yapı taşı olan endotel hücreleri, hiperglisemiye karşı oldukça duyarlıdır. Otofaji, açlık ve stres koşullarında hücrenin hayatta kalma ve enerji metabolizmasını düzenleyen bir mekanizmadır. Bu çalışmada hiperglisemik koşullarda insan umbilikal kord venöz endotel hücrelerindeki (HUVEC) otofaji mekanizmasının incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: İnsan umbilikal kord venöz endotel hücreleri, göbek kordonun venlerinden izole edildi ve farklı glukoz konsantrasyonlarına (5, 17, 25 mM Glukoz) sahip hücre besiyerlerinde 24, 48 ve 72 saat inkübe edildi. İnkübasyon işleminin sonunda hücreler Western Blot ve Real Time PCR analizleri için hazırlandı ve otofaji belirteçleri olan LC3, p62 ve Beklin-1, gen ve protein seviyeleri gruplar arasında karşılaştırıldı. Bulgular: 24 saat hiperglisemik gruplardaki LC3 miktarı, kontrole kıyasla anlamlı derecede azaldı. 48 saat hiperglisemik gruplarda LC3 miktarı, kontrole göre istatistiksel olarak anlamlı derecede arttı. 72 saat hiperglisemik gruplardaki Beklin-1 ve LC3 miktarları, kontrole kıyasla anlamlı olarak arttığı tespit edildi. p62 protein miktarının ise 72 saat hiperglisemik gruplarda, kontrole kıyasla anlamlı derecede azaldığı belirlendi. Sonuç: İlk 24 saatte hiperglisemiye bağlı olarak hücrelerde otofajinin azalması, glukoz aracılığıyla otofajinin inhibe olduğunu göstermektedir. Ancak 48 ve 72. saatlerde otofajide artış tespit edilmiştir. Otofaji artışının nedeni hiperglisemik ortama maruz kalma süresinin uzamasıdır. Sonuç olarak HUVEC hücrelerinde otofaji mekanizması zamana ve maruz kaldığı glukoz miktarına göre değişim göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Hyperglycemia is a condition characterized by the presence of excessive amounts of glucose in the blood. Endothelial cells, which are the building blocks of vascular structures, are highly sensitive to hyperglycemia. Autophagy is a mechanism that regulates cell survival and energy metabolism under starvation and stress conditions. This study aims to investigate the autophagy mechanism in human umbilical cord venous endothelial cells (HUVEC) under hyperglycemic conditions. Method: Human umbilical cord venous endothelial cells were isolated from the veins of the umbilical cord and incubated for 24 hours, 48 hours or 72 hours in special media with different glucose concentrations. At the end of these periods, the cells were prepared for Western Blot and PCR analysis and the autophagy markers LC3, p62 and Beclin-1 were compared between the groups. Results: The amount of LC3 in the 24-hour hyperglycemic groups was significantly reduced compared to the control. The amount of LC3 increased significantly in the 48- hour hyperglycemic groups compared to the control. The amounts of Beclin-1 and LC3 in the 72 hour hyperglycemic groups increased significantly compared to the control. On the other hand, the amount of p62 decreased significantly in the 72-hour hyperglycemic groups compared to the control. Conclusion: The decrease in autophagy in cells due to hyperglycemia in the first 24 hours indicates that autophagy is inhibited by glucose. However, an increase in autophagy was detected at 48 and 72 hours. The increase in autophagy is due to the prolonged exposure to the hyperglycemic environment. As a result, autophagy mechanism in HUVEC cells varies according to time and amount of glucose to which it is exposed.